Energie electrică din bălegar. Proiectul care va alimenta cu energie 4.500 de apartamente din Paşcani

Data:

spot_img

Energie electrică din bălegar, obținută de familia lui Dumitru Pantazi, fostul primar al Paşcaniului. Peste 10.000 de tone de deşeuri de vaci de la Agrocomplex Lunca Paşcani SA, imensa fermă agrozootehnică din judeţul Iaşi, vor fi transformate anual în energie electrică.

Câtă energie? Echivalentă cu consumul electric al circa 4.500 de apartamente cu trei camere pe durata unui an, după calculele noastre.

Iar în timp ce majoritatea oamenilor văd, probabil, nămolul din apele uzate ca pe o pacoste, un deşeu urât mirositor, ApaVital SA vrea să îl valorifice şi să îl transforme şi pe acesta în energie electrică şi căldură. Acestea două par a fi cele mai mari proiecte de acest tip din judeţ.

Aceste procese sunt posibile cu ajutorul instalaţiilor de biogaz, o sursă de energie regenerabilă, în prezent utilizat în multe ţări în curs de dezvoltare.

Recent, atât societatea cu afaceri agricole, cât şi operatorul regional pentru reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare au primit undă verde de la mediu pentru implementarea unor astfel de proiecte, ceea ce înseamnă că în judeţul nostru se fac paşi şi către acest sector al energiei ecologice, cu un potenţial imens de creştere.

Peste 3.000 ha şi 2.500 de bovine şi ovine

Agrocomplex Lunca Paşcani SA lucrează peste 3.000 de hectare de teren în judeţ, dar are şi circa 2.500 de bovine şi ovine, urmând ca materiile prime de origine vegetală, cum ar fi siloz porumb şi, mai ales, dejecţiile de la ferma de vaci să fie folosite la instalaţia de digestie anaerobă prevăzută în incinta fermei de creştere a bovinelor de lapte, potrivit documentaţiei care a fost depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, consultată de „Ziarul de Iaşi”.

Capacitatea de energie electrică planificată este de 630 kW.

„Ca materii prime se utilizează în special dejecţiile de la ferma de vaci în cantitate de maximum 10.000 de tone/ an şi alte materii organice de origine vegetală (de exemplu siloz porumb), în cantitate de maximum 2.000 tone/ an”, se precizează în documentaţie.

Tot aici se spune că instalaţia de biogaz are avantajul de a funcţiona indiferent de condiţiile meteorologice (aproximativ 8.500 ore/an), singurul fapt de constrângere fiind reprezentat de existenţa materiei prime suficiente necesare pentru producerea biogazului.

Potrivit datelor prezentate, instalaţia are potenţialul de a genera, în cele mai bune condiţii, 5.353 MWh anual, respectiv 107.100 MWh pe parcursul a două decenii.

Analiza efectuată de „Ziarul de Iaşi” indică faptul că un apartament cu trei camere consumă aproximativ 1,2 MWh pe an (100 kWh lunar).

Citește și: Cătălin Cîrstoiu și averea sa neștiută: apartamente la Mamaia, Sinaia, București și mai multe mașini Mercedes și BMW X6 M, de peste 100.000 de euro bucata, toate pe firme

Astfel, energia produsă într-un singur an la ferma agrozootehnică a familiei Pantazi ar putea acoperi nevoile energetice a aproximativ 4.500 de apartamente în acelaşi an, un volum impresionant

. Desigur, calculele reflectă o situaţie ipotetică în care totul ar funcţiona ca “pe hârtie”. Randamentul practic depinde de modul de implementare, calitatea materialelor şI alte variabile.

Staţia va fi construită pe terenul amplasat în extravilanul municipiului Paşcani, pe un teren în suprafaţă de 19.977 mp.

Pentru fiecare 1 kWh de energie electrică produsă de instalaţia de biogaz se economisesc 0,328 kg de cărbune standard, iar emisiile de poluare sunt reduse cu 0,997 kg de dioxid de carbon, se detaliază în document. Prin implementarea proiectului este prognozată o reducere a cantităţii de dioxid de carbon de 5.338,9 tone/ an.

Caracteristicile proiectului prin care se va produce energie electrică din bălegar

„Instalaţia de biogaz este formată din prebazin de încărcare, sistem de încărcare biomase solide, cameră pompe zidită, digestor, tablouri şi cabluri.

De asemenea, instalaţia va implica realizarea unui cogenerator cu sistem de tratare biogaz, pentru transformarea biogazului în energie electrică şi introducerea acesteia în reţeaua de distribuţie.

Biogazul format în digestoare este transportat la cogenerator pentru recuperarea energiei printr-o conductă de polietilenă pentru secţiunea subterană şi oţel inoxidabil pentru secţiunea supraterană.

Sursă de energie primară/combustibil: resturi generate de activităţi agricole vegetale şi/sau animale (resturi generate din ferma zootehnică – dejecţii animale şi resturi vegetale – biomasă)”, se menţionează în documentaţia de la APM Iaşi.

Articolul integral, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Bogdan Pantazi, fiul fostului primar al Pașcaniului, la fermă

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...