Epidemiologul Octavian Jurma, noi previziuni la început de 2022: „Cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia”

Data:

Epidemiologul Octavian Jurma vine cu vești bune la început de an pandemic. El a explicat ce ne așteaptă din punct de vedere al evoluției cazurilor, dar și cum putem avea protecție mai bună în fața tulpinei Omicron.

Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, deși tulpina sud-africană a coronavirusului, Omicron, este mult mai contagioasă decât Delta, riscul de spitalizare și de deces este mult mai mic pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Octavian Jurma a explicat că imunitatea protectivă mediată din celulele T (care este maximă la cei care au făcut doza booster sau au imunitate hibridă vaccinare+infectare) rămâne „un zid greu de trecut” de Omicron.

„Imunitatea protectivă mediată de celulele T  rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această variantă depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi. Acest lucru înseamnă că deși Omicron ne infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi. Așadar dacă ai boosterul făcut sau/și te-aă vaccinat dupa cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru tine ca Delta și probabil chiar mai mică decât Alpha.

Pentru cei nevaccinați vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, a transmis Octavian Jurma pe Facebook, transmite MONITORUL DE CLUJ.

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“