Episcopi și primari, noi cenzori ai exprimării libere

Data:

spot_img

Episcopi și primari, noi cenzori ai exprimării libere. Filmul documentar al lui Alexandru Solomon „Arsenie. Viața de Apoi”  a iscat nu doar controverse, ceea ce era de așteptat, ci și interdicții severe.

Arhiepiscopia Sibiului a cerut Festivalului ASTRA din Sibiu să nu difuzeze filmul fiindcă „este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, nefiind altceva decât „un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”.

Regizorul a explicat că documentarul său nu este despre părintele Arsenie Boca, ci despre cultul generat în jurul acestuia. „Am încercat să țin o linie de mijloc, pe de o parte să respect credința oamenilor, e un drept fundamental, pe de altă parte să încerc să văd cum această construcție în jurul personajului real e manipulată și devine material pentru tot felul de conspirații”, a declarat Solomon. Argumentele sale n-au avut succes în fața preoțimii care a publicat solicitarea de nedifuzare într-o lungă scrisoare deschisă. Organizatorii Festivalului ASTRA au respins cererea. „Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice”, au răspuns organizatorii.

La Centrul Municipal de Cultură Arad, câteva ame­nin­țări au zguduit atât de tare instituția, încât a scos filmul de la difuzare. Amenințările sunau așa: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal”. S-a încercat mutarea proiecției la Biblioteca Jude­țea­nă, dar și acolo a fost anulată. Autoritățile culturale ale Aradului s-au ascuns sub masă fără să își asume nimic. Aceste instituții sunt create tocmai pentru a aduce dialog și dezbateri între cetățeni, pe teme culturale actuale.

Cenzura de acest fel indică gradul ridicat de agresivitate care se exercită asupra spiritului liber și totodată lipsa de asumare a instituțiilor culturale publice, profund politizate și obediente. Felul cum partide parlamentare cum este AUR fac presiuni prin scandal, prin ieșiri agresive în apărarea „spiritului românesc”, aduce în spațiul public violență, pe de o parte, și seamănă frică, pe de altă parte.

Continuarea în Revista22.ro

Citește și: Arhitecta Regelui Charles în Transilvania: „Restaurare? Ȋntreprinderea e o minciună de la un capăt la altul!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Oana Popescu...

Sergiu Toader: Politica, un eșec al presei. Din presă în politică, niciodată invers – Partea II

Migrația jurnaliștilor români către politică a început relativ recent,...

Republica Moldova între Est și Vest: o analiză post-alegeri

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, desfășurate pe 20 octombrie...