Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan. Documentul este scris fără diacritice

Data:

Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan: documentul, atribuit unui serviciu al poliției politice a lui Ceaușescu, și plasat în anul 1987 este scris fără diacritice.

Totuși, actul nu este datat, contrar regulilor vremii.

În plus, serviciul menționat ca fiind emitentul raportului nu a existat în realitate. Dar mai sunt și alte semne de întrebare.


Virgil Burlă, Răzvan Chiruță


Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan sunt numeroase

Primul aspect care poate fi remarcat și de un nespecialist la raportul de trei pagini atribuit Securității, prin care, în 1988, un ofițer menționa că „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba” a lui Nicușor Dan, pe atunci elev minor, este faptul că nu este scris cu diacritice.

Faptul este relevant pentru că în 1988 astfel de documente erau redactate la mașina de scris, care în mod evident conținea ș, ț, sau î. Nu exista nici o rațiune, în acea perioadă, ca un act să fie scrie cu s în loc de ș, cu t în loc de ț și tot așa.

Scrierea fără diacriticele specifice limbii române a apărut o dată cu computerele, care în primii ani nu aveau și tastaturi în română. Obiceiul s-a păstrat până în prezent, chiar dacă acum toate laptoruile sau desktopurile sunt adaptate pentru România.

Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan
Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan

De altfel, documentul pare scris cu un corp de literă specific mai degrabă computerelor moderne, rotunjit și cu cerneală uniformă.

Literele de la mașina de scris sunt mai pătrățoase, iar pentru că cerneala era îmbibată pe o bandă, în care loveau literele de metal, culoarea nu era uniformă, ca la o imprimantă.

Citește și: Procesul beizadelei Victor Micula deghizat în polițist s-a prescris după 4 ani de amânări

Colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan: Securiștii nu aveau acest limbaj

Faptul că documentul este scris fără diacritce, concept care nu exista înainte de răspândirea computerea în România, deci după anul 2000, mult după momentul în care este datat documentul răspândit de Realitatea PLUS și Cosmin Gușă, este observat și de un specialist din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitățiii (CNSAS).

„Fals ordinar. Pentru că Securitatea scria cu diacritice, nu fără. Că bătea la mașină.

Pentru că problema lui z/y (pe la mijlocul paginii 2) nu exista pe atunci.

Pentru că la Securitatea Municipiului București NU EXISTA Serviciul 1. Ci 110, 120, 130, 140 etc. Iar un raport ca ăsta ar fi venit de la Serviciul 140.

Pentru că nici cea mai retardată dactilografă a Securității nu ar fi redactat, aliniat și despărțit în silabe în halul ăla.

Pentru că cei doi ofițeri menționați pe ultima pagină n-au avut nicio treabă cu Problema Învățământ.

Pentru că ofițerii care «semnează» nu semnau așa (Agache și Badea).

Pentru că limbajul folosit e penibil pentru ce document pretinde a fi. E un mix de expresii specifice cu gărgăuni contemporani. Auzi… au «oferit» informații. Nu le ofereau, le furnizau. Nu exista cuvântul ăsta în limbajul Securității. Auzi… «demersuri de recrutare».

Auzi… «profile ale caracterelor», a remarcat și Razvan Popa, Şeful Serviciului Verificări Speciale la CNSAS, într-o postare pe Facebook.

Actul nu are datele de identificare specifice Securității

Documentul mai are o lipsă care ridică semne de întrebare cu privire la autenticitatea sa: nu este datat și nu conține indicativul ofițerului care l-a redactat.

Acestea erau două dintre regulile clare ale Securității: fiecare act avea un număr și era menționat indicativul lucrătorului care l-a scris, potrivit specialiștilor consultați de PRESShub.

Pentru ce ar fi fost recrutat Nicușor Dan

Documentul prin care se susține că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea a fost publicat inițial de către Realitatea PLUS și site-ul Solid News, deținut de Cosmin Gușă.

Olimpiada din Cuba, la care face referire actul atribuit Serviciului I al Securității Municipiului București, a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.

Documentul a fost distribuit mai multor jurnaliști și de către un om din echipa PSD, potrivit Hotnews, și se numește „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.

Este calificat „Strict secret”, întocmit într-un exemplar unic, și începe prin a arăa că: „În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 250 de concurenți din 49 de țări. Republica Socialistă România participă cu un număr de șase concurenți care au fost selecționați de Ministerul Educației și Învățămîntului.

În urma acestui proces și a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicușor Daniel din Făgăraș, Faracășanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei și Belgun Florin Alexandru din București”.

Raportul precizează că, în cazul lui Nicușor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”, iar „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.

Colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan: securistul a lucrat la alt serviciu decât cel din documentul distribuit de PSD

Documentul ar fi fost semnat de ofițerul Constantin Agache. Fișa de cadre care poate fi consultată pe site-ul CNSAS arată însă că acesta nu a lucrat la Serviciul I al Securității Municipiului București, care nici nu exista, potrivit specialiștilor.

Locotententul major lucra, în perioada în care este plasat documentul prin care se susține colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan, la Serviciul 110.

Colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan. Fișa securistului Constantin Agache
Colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan. Fișa securistului Constantin Agache

Citește și: Cum răspunde Nicușor Dan acuzațiilor că ar fi colaborat cu Securitatea

Ce spune Nicușor Dan despre acuzații

Primarul general al Capitalei a reacționat față de document și a menționat că are două decizii ale CNSAS care arată că nu a colaborat cu poliția politică a lui Ceaușescu.

„Am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);

În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;

Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017”, a precizat Nicușor Dan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
8 COMENTARII
  1. Acest document, daca e fals cum se si secifica de catre specialisti, trebuie-obligatoriu-vazut cine a pus la cale acest fals si arestat imediat!

    • Așa spunea și Petrov, că nu a colaborat, că are avize de la cnas că este curat, etc. și ce să vezi, a colaborat la greu. La fel au ieșit susținătorii să-l apere cu pixelul albastru, când el era la fel de vinovat și acum ies postacii să-l apere pe Mucusor Dan, cum că raportul era fără diacritice, că nu era direcția corectă a securității, că este fals, etc.

    • Aveți mare dreptate! Gunoaiele societății românești trebuie depistate și băgate în pușcărie.Cu asemenea mizerii Gușă vrea să ajungă președintele țării.

  2. Așa spunea și Petrov, că nu a colaborat, că are avize de la cnas că este curat, etc. și ce să vezi, a colaborat la greu. La fel au ieșit susținătorii să-l apere cu pixelul albastru, când el era la fel de vinovat și acum ies postacii să-l apere pe Mucusor Dan, cum că raportul era fără diacritice, că nu era direcția corectă a securității, că este fals, etc.

  3. FELICITĂRI PSD! V-AȚI FĂCUT DIN NOU DE KKK. ȚINEȚI-O TOT AȘA! VOTAȚI PSD! VOTEAZĂ ROMĂNEȘTE! VOTEAZĂ CA PROSTUL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să...

Noi alegeri de primar într-o comună din Constanța. Primul scrutin a fost anulat de BEC

Noi alegeri de primar. Alegătorii din Costineşti sunt aşteptaţi...