Erorile medicale produc mai multe victime decât accidentele rutiere, cancerul de sân sau SIDA

Siguranţa pacientului în îngrijirea sănătăţii este o problemă urgentă şi serioasă de sănătate publică la nivel mondial. Vătămarea/afectarea pacientului exercită o povară foarte mare asupra tuturor sistemelor de îngrijire de sănătăţii din întreaga lume. În fiecare an, un număr inadmisibil de pacienţi suferă leziuni sau decedează din cauza îngrijirilor medicale nesigure şi de calitate slabă. Majoritatea acestor leziuni sunt evitabile, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Povara îngrijirii nesigure evidenţiază în mare măsură amploarea problemei. 

În lume, sunt înregistrate 134 de milioane de „evenimente adverse” care apar în fiecare an în spitale, ducând la 2,6 milioane de decese. Aproape jumătate dintre acestea ar putea fi evitate.În România, deşi rareori sunt prezentate, la vedere, cazuri sau date statistice care să pună în evidenţă, cu onestitate, vulnerabilitatea sistemului de sănătate, lucrurile se încadrează în această stare generală.

Ce li se oferă pacienţilor? Spitale vechi, fără circuite funcţionale, în care nu sunt raportate infecţii nosocomiale de teama culpabilizării dar şi pentru că managerii nu vor să-şi strice indicatorii care-i ţin în funcţii, personal medical blocat într-o rutină acoperită de protocoale şi proceduri. În 2018, în urma unui sondaj CURS, gradul de mulţumire al celor intervievaţi faţă de starea spitalelor era de 18%, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătăţii întrunea doar 14%.

Cu miniştri ai Sănătăţii desemnaţi, în proporţie covârşitoare, exclusiv pe criterii politice. Cine îşi mai aminteşte de „Ministrul Ferrari” Ion Bazac, care a stat nouă luni la conducerea ministerului, precedat de Ion Nicolăescu şi succedat de Attila Cseke sau de „realizările” lor? Mai aproape de zilele noastre o avem pe Sorina Pintea, care a lansat în spaţiul medical, culmea ironiei, „pacientul sub acoperire”, pentru a depista, printre altele, medicii corupţi.

Apoi îl avem pe Victor Costache care, în mai puţin de cinci luni de ministeriat, a reuşit să-şi umbrească o carieră prestigiosă chirurgicală cu măsuri administrative dubioase. Şi, în sfârşit, un Nelu Tătaru, deocamdată doar energic, apăsat de o pandemie pe care o gestionează aşa cum poate, uneori cu momente care stârnesc ilaritatea specialiştilor, dar căruia, cel puţin deocamdată, nu i se poate cere să revoluţioneze sistemul medical. Şi, în acest context vorbim despre siguranţa pacientului într-un sistem care s-a dovedit a fi nefuncţional. 

O iniţiativă la nivel global care vine dintr-o îngrijorare maximă pentru vieţile care se pierd dar şi pentru modul în care sunt afectaţi pacienţii, la nivel fizic dar şi emoţional, în contactul lor cu tot ceea ce înseamnă sistemul medical.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Valeriu Gheorghiță: “Începe vaccinarea prin centre mobile și cu sprijinul echipelor mobile, în primele 14 județe din țară”

Programările pentru imunizare se vor putea face și direct la centrul de vaccinare

Moldovenii cu pașaport românesc s-ar putea vaccina în România

Premierul Florin Cîţu a purtat marți discuții cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre vaccinarea în țara noastră a cetățenilor români din Republica Moldova, indiferent unde aceștia locuiesc.

Un fost președinte de filială USR s-a înscris în AUR

În politică nu există principii, ci doar interese. Asta pare a demonstra recentul gest al fostului președinte al USR Sibiu, Raluca Amariei, care a anunțat că s-a înscris în Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), unde a primit funcția de vicepreședinte la nivel național.