Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei

Data:

spot_img

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopți (ANPDCA) e este incapabilă să centralizeze rapoartele realizate de structuri de control, după ce au fost descoperite sute de abuzuri inumane la adresa copiilor aflați în grija statului.

Îmi exprim profunda îngrijorare cu privire la bunăstarea și protecția copiilor din centrele de plasament și rezidențiale din România.

În urma ultimelor controale efectuate de autoritățile naționale și locale, am rugat ANPDCA să-mi pună la dispoziție o imagine actualizată a situației acestor centre, precum și ce măsuri a luat în contextul evenimentelor care au fost descoperite și pentru care mii de copii aflați în grija statului au fost abuzați la nivel național.

„Mai exact, dorim să știm câte dintre aceste centre au fost suspendate sau desființate, împărțite pe fiecare județ în parte. Ținând cont de nefericitele cazuri de abuz asupra copiilor abandonați din aceste așa-numite «instituții de tortură», consider esențială furnizarea acestor informații pentru a îmbunătăți și supraveghea continuu condițiile de viață ale acestor minori.”

Răspunsul primit este cu atât mai interesant și arată că această instituție n-are a face cu protecția și apărarea copiilor aflați în grija statului.

Citește și: Unde se duc banii din taxe: 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului

ANPDCA spune că: Organizarea și coordonarea acțiunilor de control efectuate la nivelul centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, în centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și în cele destinate copiilor, atât publice, cât si private, au fost realizate sub coordonarea Prefectului, în calitatea acestuia de reprezentant al Guvernului în plan local.

Reprezentanții autorității mă informează că sunt în imposibilitatea de a-mi pune la dispoziție informații cu privire la rezultatele controalelor efectuate, acestea fiind disponibile la instituțiile care au efectuat controlul.

Tot ANPDCA îmi transmite să stau liniștit că e preocupată de respectarea tuturor drepturilor copiilor, și, dacă există situații se vor sesiza.

ANPDCA consideră că nu au existat situații de abuz. Cu toate acestea, zilele trecute un alt copil aflat în grija statului s-a sinucis în județul Hunedoara.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție de a-și îndeplini atribuțiile în mod eficient și de a asigura protecția copiilor aflați în grija statului.

Într-o situație în care sute de abuzuri inumane au fost descoperite, ar fi de așteptat ca autoritatea responsabilă să poată centraliza și analiza rapoartele de control, pentru a lua măsurile necesare în vederea protejării și îmbunătățirii condițiilor de viață ale copiilor.

Este necesară o clarificare urgentă cu privire la responsabilitățile și competențele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, astfel încât aceasta să poată acționa în mod adecvat și să își asume răspunderea pentru protecția copiilor aflați în grija statului.

În plus, este important ca autoritățile competente să realizeze o evaluare detaliată a situației centrelor de plasament și rezidențiale pentru copii, în vederea identificării și sancționării celor responsabili de abuzurile comise împotriva copiilor.

Citește și: EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

De asemenea, este necesar să se ia măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și protecția copiilor aflați în aceste instituții.

Este de datoria noastră, a societății, să ne asigurăm că copiii sunt protejați și că li se oferă un mediu sigur și propice dezvoltării lor.

Este inacceptabil să permitem continuarea unor astfel de abuzuri și este imperativ ca autoritățile să acționeze în mod prompt și eficient pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Este necesară o implicare activă și coordonată a tuturor instituțiilor responsabile pentru protecția copiilor și o transparență totală în ceea ce privește raportarea și analizarea abuzurilor.

Doar astfel putem asigura o schimbare reală și durabilă în sistemul de protecție a copilului și adopție din România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Balan este doctor în sociologie, a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Fondator și coordonator al organizațiilor Vocea Copiilor Abandonați (2013), Consiliul Tinerilor Instituționalizați (2016) și FEDEREII - Asociația Adulților din Casele de Copii (2015). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...