miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterEuroNewsletter | Acord pentru protejarea statului de drept

EuroNewsletter | Acord pentru protejarea statului de drept

Acord important. După cinci runde de negocieri, Parlamentul și Consiliului au ajuns la un acord în privința unui mecanism prin care alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept. Acordul a survenit joi, și este considerat o victorie a PE, care a insistat mult pentru prevederi mai clare decât fraza ambiguă convenită de liderii UE la negocierile-maraton din iulie. 

Potrivit acordului, Comisia va propune Consiliului declanșarea mecanismului, iar Consiliu va avea apoi la dispoziție o lună pentru a adopta măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepționale), cu majoritate calificată. Victoria PE în acest caz este scurtarea timpilor de reacție ai Consiliului, care, are la dispoziție, în total, 7-9 luni, pentru a acționa, față de 12-13, cât dorea Consiliul. În plus, europarlamentarii au reușit să introducă un articol, care nominalizează fără echivoc posibil cauze pentru declanșarea mecanismului, cum ar fi amenințarea independenței sistemului judiciar, necorectarea deciziilor arbitrare/nelegale și limitarea căilor de atac.

Diferențele majore între acest mecanism și cel prevăzut de celebrul articol 7 din Tratat sunt modalitatea de luare a deciziilor în Consiliu (majoritate calificată față de consens), respectiv stabilirea unui termen-limită în care se ia decizia. Acest ultim aspect este foarte important, dacă ne uităm cum (nu) se derulează cele două proceduri de articol 7 declanșate împotriva Ungariei, respectiv Poloniei, tărăgănate de ani de zile, la nivel de Consiliu. Reamintim, articolul 7 din Tratat prevede posibilitatea de a suspenda de facto un stat din Uniunea, dacă încalcă statul de drept. Lipsa de eficiență a acestei proceduri a dus la crearea noului mecanism.

Acordul de joi urmează să fie formalizat, prin vot, atât în Parlament, cât și în Consiliu. În acest din urmă caz, este de urmărit cum vor (re)acționa Ungaria și Polonia.

Ne vom reveni, dar mai greu. Conform prognozei oficiale de toamnă, economia UE se va contracta cu 7,8% în 2020, după care va reveni pe creștere cu un avans de 4,1% în 2021 şi unul de 3% în 2022. Astfel, vor trebui să treacă doi ani, pentru a ajunge (aproape) de unde am plecat la sfârșitul lui 2019.

  • „Aceste previziuni survin în momentul în care al doilea val al pandemiei determină și mai multă nesiguranță și ridică semne de întrebare cu privire la speranța noastră de a ne redresa rapid. Producția economică a UE nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie până în 2022”, a subliniat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei.
Transilvania Reporterhttp://www.transilvaniareporter.ro
Săptămânalul Transilvania Reporter este primul şi singurul săptămânal quality de pe piaţa de media din Transilvania, cu articole de autor, analize şi sinteze prin care dezvoltă actualitatea, cu un conţinut axat pe ceea ce înseamnă Transilvania, prin spirit şi cultură.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE