duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterEuroNewsletter - Discursul despre Starea Uniunii: nici Mercedes, nici Trabant

EuroNewsletter – Discursul despre Starea Uniunii: nici Mercedes, nici Trabant

Ursula VW der Leyen. Evenimentul european al săptămânii a fost discursul anual al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, cu privire la Starea Uniunii. A fost primul ei astfel de discurs, și într-un an extraordinar, în contextul nemaiîntâlnit al pandemiei și al pachetului financiar menit să îi contracareze efectele economice. România a fost pomenită în discurs de două ori de șefa Comisiei, de fiecare dată ca exemplificare pentru o situație. O dată a fost vorba despre medicii din țara noastră, care au dat o mână de ajutor Italiei, în timpul pandemiei, iar a doua oară despre pagubele provocate de secetă în agricultură.

Bref, discursul nu a fost nici Mercedes, nici Trabant. A fost un microbuz Volkswagen cu 27 de locuri, plus șofer. Din el transpare o mașină robustă, cu motor puternic, consum mic și alimentare hibridă, confortabil, cu sisteme inteligente la bord, dar care se hâțână la viraje strânse și, paradoxal pentru atâta tehnică, nu pornește întotdeauna la cheie, ba mai și tușește când accelerezi brusc, de te face să crezi că moare motorul. De asemenea, portbagajul pare neîncăpător, mai ales pentru bagajele care nu stau drept.

Și începem cu acestea din urmă, adică respectarea statului de drept. UVDL a anunțat că, înainte de sfârșitul lunii, Comisia va adopta primul raport anual privind statul de drept, care va viza toate statele membre. Acesta este un instrument de prevenire vizând detectarea timpurie a dificultăților și găsirea de soluții. În aceeași frază ea a vorbit și de fondurile europene, dar nu a spus că acestea vor fi condiționate de respectarea statului de drept, ci că vor fi protejate „împotriva oricărui tip de fraudă, corupție și conflict de interese”. O frază cheie, în același context:

  • Voi continua să apăr statul de drept și integritatea instituțiilor noastre europene: fie că este vorba de supremația dreptului european, de libertatea presei, de independența sistemului judiciar sau de vânzarea «pașapoartelor de aur»”.
Transilvania Reporterhttp://www.transilvaniareporter.ro
Săptămânalul Transilvania Reporter este primul şi singurul săptămânal quality de pe piaţa de media din Transilvania, cu articole de autor, analize şi sinteze prin care dezvoltă actualitatea, cu un conţinut axat pe ceea ce înseamnă Transilvania, prin spirit şi cultură.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE