Victor Ponta, candidat independent la prezidențialele din 2025, a stârnit controverse prin declarațiile sale despre inundațiile din mai 2014, în care a afirmat că a salvat Belgradul, inundând localități din România.
Europa Liberă a făcut o analiză factuală a declarațiilor făcute de Victor Ponta.
Declarațiile fostului premier PSD Victor Ponta au stârnit un val de reacții în spațiul public.
Mai mulți politicieni au cerut retragerea lui din cursa electorală, alții au spus că îi vor face plângere pentru înaltă trădare, iar opinia publică s-a împărțit în cei care îl admiră pentru așa-numita decizie de salvare a Belgradului de apele Dunării și cei care îl condamnă pentru că ar fi pus binele unei alte țări înaintea intereselor României.
Nici politicienii, nici presa și nici opinia publică nu au pus la îndoială declarațiile lui Victor Ponta. Ipoteza descrisă de spusele sale a fost considerată adevărată.
Pornind de la o serie de date tehnice și aspecte legislative, Europa Liberă i-a solicitat candidatului independent un punct de vedere și i-a prezentat argumentele pe care le-a luat în calcul în analiză.
Victor Ponta nu a răspuns până în acest moment. Însă a publicat parte din solicitarea Europa Liberă pe pagina sa de Facebook, într-o postare în care acuză un atac al „sistemului”.
Declarațiile făcute de Victor Ponta
1. El a decis deschiderea deversoarelor la Porților de Fier
Victor Ponta: „Mi-au dat-o (cetățenia sârbă, n. red.) pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară pe care o s-o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă alea de la Porțile de Fier. Și în felul ăsta nu s-a inundat Belgradul, s-a inundat doar o suburbie.” (sursa: Hai live cu Turcescu”
Cine ia decizii privind modul de operare al Hidrocentralei de la Porțile de Fier I?
Exploatarea hidrocentralelor de la Porțile de Fier I și II (PF I, PF II) a fost reglementată printr-o Convenție, în 1998, între România și Serbia și ratificată de Parlamentul României și Legislativul de la Belgrad.
Articolul 3 al Convenției prevede înființarea unui organism comun de coordonare, format din reprezentanți ai ambelor țări, care ia decizii privind modul în care e administrat sistemul hidroenergetic.
Articolul 3.1. În scopul asigurării unei exploatări raționale şi coordonate a Sistemului Porțile de Fier I şi a Sistemului Portile de Fier II, ca ansambluri unitare hidroenergetice şi de navigatie, Comisia mixtă a înfiinţat Organul comun de coordonare, denumit în cele ce urmează OCC, format din reprezentanții celor doi beneficiari şi din organele părţilor contractante competente pentru navigatie şi pentru gospodărirea apelor. (Sursa: Convenție 16 mai 1998, capitolul II. ORGANIZAREA EXPLOATARII, Articolul 3.1.).
Tot Convenția din 1998 stabilește și care e procedura în cazul unor debite mari pe Dunăre (mai mari de 11.500 m3/s), când nivelul apei din lacul de acumulare de la PF I trebuie menținut, eventual să scadă până la 63 de metri faţă de nivelul cotei Mării Adriatice.
Citește articolul integral în Europa Liberă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Calin)