Europarlamentar PNL: Mare parte din revendicările fermierilor pot fi rezolvate într-o ședință de guvern

Data:

spot_img

Mare parte dintre revendicările fermierilor și transportatorilor, cu care aceștia au venit la negocieri la București, pot fi rezolvate ușor, într-o ședință de guvern, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda, vicepreședinte al comisiei de agricultură din Parlamentul European.

„Am citit ce solicită fermierii. Într-o ședință de guvern, unele pot fi rezolvate. Despre unele se știa deja, le-am spus chiar eu.

De exemplu, chestiunea asta cu permisele pentru tractoare (chivalarea categoriei B cu TR şi a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol – n.r.), este importantă pentru ei, pentru că le pleacă tractoriștii. Nu mai au cu cine lucra.

Cele mai bune dintre problemele lor sunt rezolvabile într-o ședință de guvern”, a menționat Daniel Buda.

Citește și: Ce le-a promis Grindeanu transportatorilor care protestează 

Susținere financiară pentru fermieri, doar de la Comisia Europeană

Europarlamentarul consideră, pe de altă parte, că problemele financiare cu care se confruntă fermierii nu pot fi rezolvate la nivelul României, ci doar de către Comisia Europeană.

„La nivelul UE, sectorul agricol o duce foarte greu, sunt foarte multe probleme greu de administrat de fermieri: inflație, secetă, inundații, războiul din Ucraina, care afectează inclusiv pe cei din Franța și Germania, nu doar țările vecine.

Sunt realități care nu pot fi contestate.

Am cerut eu de peste 20 de ori Comisiei Europene să identifice sume peste rezerva de criză pe care o avem astăzi, care este de 450 de milioane de euro, din care o parte din bani au fost deja distribuiți.

Avem nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajuta sectorul agricol, căci este vorba despre securitatea alimentară a UE”, a menționat Daniel Buda.

YouTube video

Protestul fermierilor nu este creat artificial

Vicepreședintele comisiei de agricultură din Parlamentul European exclude faptul că actualul protest este unul artificial, creat de un partid politic împotriva Guvernului. Daniel Buda a explicat că mulți fermieri riscă să dea faliment anul acesta, dacă nu sunt sprijiniți financiar.

„În România, sunt câteva chestiuni rezolvabile. Sunt, într-adevăr, întârzieri la plata subvențiilor pentru agricultură, dar este vorba de doar 60.000 de cereri de plată. Se rezolvă.

Problema majoră este legată, însă, de costul îngrășămimtelor chimice, prețul de vânzare, puterea de cumpărare de a cetățeanului. Discutăm de fermieri mici, care au nevoi de sprijin.

Trebuie să ajutăm Ucraina, căci este în război, dar trebuie sprijiniți și fermierii din UE. Nici un om nu ar veni să stea în frig, la marginea orașelor, pentru a protesta, dacă situația sa nu ar fi cu adevărat complicată”, a menționat Daniel Buda.

Citește și: Protestul fermierilor și transportatorilor. Ce vor: benzină gratis ca în Venezuela, fără ITP la camioane

Dezbatere în Parlamentul European, despre protestele fermierilor

Europarlamentarul PNL a precizat că, dacă povara susținerii fermierilor afectați de intrarea în UE a cerealelor ieftine din Ucraina este lasăta doar pe seama statelor, acestea nu au resurse financiare suficiente.

În aceste condiții, Parlamentul European va dezbate miercuri, în plenul de la Strasbourg, situația generată de protestele fermierilor din mai multe state membre ale Uniunii Europene.

„Această modificare a agendei a venit ca urmare a solicitării mele pentru că mi-am dorit foarte mult să dezbatem acest subiect. Sectorul agricol de la nivel european se află într-o situație extrem de complicată și de dificilă. Problemele trebuie să primească un răspuns de la nivelul Comisiei Europene”, a declarat Daniel Buda, într-o discuție cu jurnaliștii români prezenți la sesiunea plenară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își dea demisia

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își...

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală”

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt...

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să rămână la putere pe termen nelimitat

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...