Europarlamentarii solicită măsuri de protecție pentru media și ONG-uri față de procesele abuzive

Data:

Uniunea Europeană are nevoie de reguli împotriva acţiunilor în justiţie abuzive care încearcă să reducă la tăcere vocile critice, susţin comisiile de libertăţi civile (LIBE) şi afaceri juridice (JURI) din Parlamentul European (PE), potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul legislativului european.

Într-un proiect de raport, adoptat joi cu 63 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă şi 10 abţineri, eurodeputaţii propun măsuri pentru a contracara ameninţările pe care procesele strategice contra participării publice (SLAPP) le ridică pentru jurnalişti, ONG-uri şi societatea civilă.

Membrii PE regretă că niciun stat membru încă nu a adoptat o legislaţie împotriva SLAPP şi îşi exprimă îngrijorarea legată de efectele acestor procese judiciare asupra valorilor UE şi pieţei interne europene. Ei evidenţiază frecventul dezechilibru de putere şi resurse între reclamanţi şi pârâţi, ceea ce subminează dreptul la un proces corect.

Eurodeputaţii se declară îngrijoraţi de faptul că SLAPP sunt uneori finanţate de la bugetul public şi de utilizarea acestuia în combinaţie cu alte măsuri ale statului contra media independente şi societăţii civile.

Documentul adoptat de LIBE şi JURI solicită Comisiei Europene să analizeze cele mai bune practici aplicate în prezent în afara UE în cazul SLAPP şi prezintă un set de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaţilor, acestea ar trebui să includă:

– un cadru juridic ambiţios în viitoarea lege privind libertatea media;
– reguli privind respingerea timpurie de către instanţele judecătoreşti astfel încât SLAPP să poată fi oprite rapid pe baza unor criterii obiective, precum numărul şi natura proceselor în justiţie deschise de reclamant, alegerea jurisdicţiei sau existenţa unui dezechilibru clar de putere;
– sancţiuni pentru reclamant dacă acesta nu reuşeşte să justifice de ce acţiunea sa în justiţie nu este abuzivă;
– măsuri de protecţie împotriva SLAPP combinate (cele care combină acuzaţiile penale cu cele civile) şi măsuri care garantează că defăimarea (care este o faptă penală în majoritatea statelor membre, în pofida solicitărilor de dezincriminare făcute de Consiliul Europei şi OSCE) nu poate fi folosită pentru SLAPP.

Co-raportorii în acest dosar sunt Roberta Metsola (PPE) şi Timo Wölken (S&D). Raportul va fi supus la vot în plenul PE în sesiunea din noiembrie de la Strasbourg, titrează G4 MEDIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...