Europarlamentarul Ramona Strugariu: Libertatea presei și finanțările netransparente de la partide către televizuni

Data:

spot_img

Ramona Strugariu, copreședintă a partidului REPER, susține că, deși raportul anual cu privire la statul de drept publicat de Comisia Europeană este în general pozitiv pentru România, rămân mari probleme legate de independența presei, finanțările netransparente ale partidelor politice pentru televiziuni și nepublicarea din proprie inițiativă a datelor de interes public de către administrația publică centrală și locală.

„Raportul confirmă toate îngrijorările pe care atât eu, cât și asociațiile profesionale din domeniu le-am exprimat în spațiul public pe parcursul ultimului an. Problemele legate de independența presei continuă să reprezinte o vulnerabilitate majoră pentru democrația din România.

Autoritățile de la București au ignorat și în 2022, în ciuda tututor semnalelor primite din toate direcțiile, că jurnaliștii români se confruntă constant, prin prisma activității lor, cu amenințări, hărțuiri, tentative de intimidare, fără că cineva de la vârful statului să ia vreo măsură pentru a descuraja aceste practici periculoase pentru democrație, ba dimpotrivă, în unele situații chiar cu o complicitate periculoasă a autorităților statului.

Citește și: Cioloș: „Puținele oaze de independență din presă nu pot surmonta ceea ce fac marile trusturi concentrate în mâna unor patroni cu legături directe politice”

Siguranța și integritatea fizică și psihică a lucrătorilor din presă este fundamentală pentru statul de drept şi România nu le garantează în niciun fel, ci le vulnerabilizează, deşi legislația europeană merge exact în direcția opusă”, spune europarlamentarul Ramona Strugariu.

Același raport critică Guvernul de la București pentru faptul că nu a înregistrat niciun progres cu privire la creșterea independenței serviciului public de televiziune și radio și că politicul continuă să fie mult prea implicat în activitatea instituțiilor mass-media, lucru care le-ar putea pune sub semnul întrebării independența editorială. Banii de subvenție ai partidelor continuă să intoxice calitatea şi libertatea presei.

„În justiție, în timp ce raportul Comisiei nu menționează probleme de substanță, rapoarte internaționale arată că România, alături de democrații iliberale precum Ungaria și Polonia, este în clasamentul țărilor europene cu cele mai multe decizii neimplementate ale CJUE.

Citește și EXCLUSIV Cum se ascund abuzurile în centrele de protecție socială ale statului: angajații nu mai au voie să vorbească cu presa

Există și o confirmare a acestor tendințe. Procurorilor DNA li s-a cerut prin intermediul unei adrese interne să nu mai formuleze căi de atac „în acele cauze în care, până în prezent, se invocă aplicarea directă a jurisprudenței de drept comunitar”.

Altfel spus, DNA hotărăște la nivel intern să nu mai aștepte decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene și să aplice decizia CCR, bazându-se pe concluziile Avocatului general.

Acesta nu este un exemplu de progres în justiție şi un motiv de laudă.

Toate aceste bile negre, împreună cu lipsa reglementării activității de lobby în Parlament, deficitul de magistrați din sistem sau acțiunile mai mult decât contestate public ale Inspecției Judiciare sunt vulnerabilități, nu premii pentru România”, a mai transmis Ramona Strugariu prin intermediul unui comunicat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnire SUA – China. Temerile liderilor europeni

Liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă...

FOTO Deșeuri din construcții, îngropate în râpe la Cernavodă. Legislația de mediu este ignorată | Ordinea.Ro

Deșeurile din construcții sunt îngropate în râpe la Cernavodă,...

Simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, amânată din cauza problemelor de încălzire în Focșani

Simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat va fi...

Cazul lui Nelu Tătaru. Sunt medicii corupți mai potriviți în sistemul privat? 

Nelu Tătaru, aflat sub control judiciar pentru luare de...