Evaluarea pietrelor prețioase din perspectiva unui gemolog

Data:

spot_img

Evaluarea pietrelor prețioase din perspectiva unui gemolog. Pietrele prețioase, cunoscute și sub denumirea de geme, sunt clasificate din punct de vedere gemologic pe baza unor caracteristici optice și fizice esențiale ce oferă indicii clare despre autenticitatea și calitatea lor.

Pentru o expertiză gemologică de înaltă precizie și acuratețe este nevoie de un gemolog cu un ochi bine antrenat și cu o experiență vastă, dobândită prin ani de practică și studii aprofundate. Un laborator gemologic care oferă servicii de evaluare pietre pretioase la cele mai înalte standarde este AGL – Advanced Gemological Laboratory. Echipat cu tehnologie de ultimă oră și gemologi acreditați GIA (Gemological Institute of America), AGL efectuează analize detaliate, inclusiv evaluarea clarității, tăieturii și culorii, precum și identificarea eventualelor tratamente aplicate gemelor.

Întregul proces este realizat într-un mediu controlat, unde fiecare piatră este evaluată independent de către cei 2 experți acreditați GIA. Rezultatele sunt consemnate într-un raport gemologic care certifică autenticitatea și proprietățile distinctive ale pietrei și ale bijuteriei. Raportul AGL poate fi verificat ulterior online pe site-ul laboratorului pentru validare și transparență suplimentară.

Examinarea caracteristicilor conform standardelor GIA

Evaluarea calității și a valorii unei geme de către un gemolog AGL se face urmând standardele stricte ale GIA – cei 4C: culoare, claritate, tăietură și carataj – care reprezintă pilonii esențiali și etalonul de excelență în industria gemologică. Aceste 4 caracteristici servesc drept referință universală pentru evaluarea gemelor, în special a diamantelor, însă pot fi aplicate și la alte pietre.

  • culoarea – este caracteristica cea mai importantă atunci când se face o expertiză gemologică. Spre exemplu, piatra de rubin cea mai valoroasă este cea care prezintă o nuanță de roșu până la roșu ușor purpuriu, iar safirul cel mai dorit este cel cu nuanțe de albastru catifelat sau albastru violet. În cazul diamantului, absența vizibilă a culorii sau cât de aproape sunt de incolor, este cea care îi dictează valoarea comercială.
  • claritatea – gemologii AGL evaluează imperfecțiunile interne și externe ale gemelor. Deși incluziunile și urmele de suprafață (blemishes) pot să scadă din valoarea unui diamant, în cazul unor safire din Kashmir incluziunile de mătase le conferă un aspect catifelat, crescându-le valoarea.
  • tăietura – o piatră de diamant tăiată bine își optimizează capacitatea de a reflecta lumina, făcând-o să strălucească și amplificându-i frumusețea generală. Cu cât unghiurile, proporțiile și simetria sunt mai bune, cu atât crește calitatea și valoarea percepută a pietrei.
  • caratul – face referire la greutatea unei pietre. Chiar dacă diamantele și alte geme de dimensiuni mari sunt mai rare și, în general, mai scumpe, greutatea în carate nu definește singură valoarea unei pietre. Aceasta trebuie evaluată alături de celelalte 4C-uri.

Tehnici și instrumente de evaluare

Cei 4C reprezintă standardul fundamental al evaluării diamantelor, iar pentru a obține o expertiză completă și precisă, gemologii AGL se folosesc și de instrumente tradiționale, dar și de aparatură specializată cu tehnologie de ultimă generație. Unul dintre instrumentele esențiale ale gemologului este microscopul, cu ajutorul căruia se poate examina în detaliu structura internă și imperfecțiunile gemei.

Spectroscopul este utilizat pentru a analiza modul în care piatra interacționează cu lumina, dar și pentru a identifica potențialele tratamente aplicate, în timp ce polariscopul ajută la evaluarea proprietăților optice.

Alte instrumente folosite în laboratorul AGL sunt dicroscopul, refractometrul, fibra optică, sfera pentru interferență, lanterna cu lumină caldă și rece, lumina UV (SW și LW) etc. Prin combinarea aparaturii de vârf cu experiența și ochiul bine antrenat al gemologului, se pot detecta caracteristicile unice ale pietrelor, tratamentele ascunse sau posibilele imitații, asigurând o evaluare precisă și corectă a fiecărei geme.

Ai nevoie de serviciile unui gemolog în Bucuresti? Vino la AGL, pe strada Mendeleev 26, Sector 1, unde colaborarea cu o echipă formată din 2 experți acreditați GIA este esențială pentru un proces de expertizare corect. Deși internetul oferă o mulțime de informații despre modul de verificare al pietrelor prețioase, evaluarea unei geme fără expertiză profesională implică riscuri semnificative. Identificarea greșită sau omiterea tratamentelor poate duce la supraevaluarea sau subevaluarea pietrei și/sau a bijuteriei cu pietre.

Citește și: Ministrul de interne al Austriei refuză din nou aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

5 modalități prin care stresul îți afectează sănătatea

În viața de zi cu zi stresul este o...

Încălzirea în pardoseală: Beneficii, tipuri și cum să o alegi pe cea mai potrivită

Pentru cei care doresc soluții eficiente și moderne în...

Cum te poate ajuta o agenție SEO?

O agenție SEO joacă un rol esențial în succesul...

Secretul unui ten sănătos și strălucitor

Îngrijirea tenului este un pas esențial pentru menținerea pielii...