Evazioniștii scapă de pedepse cu ajutorul instanței supreme

Data:

spot_img

Judecătorii brașoveni au decis suspendarea procesului unui evazionist condamnat în primă instanță, până se pronunță CJUE, fiind iminentă prescrierea faptelor în urma unei decizii a CCR. În replică, instanța supremă, a anulat decizia Curții de Apel Brașov și a decis continuarea procesului.

Pe 19 aprilie, Curtea de Apel Brașov a dispus, într-un dosar penal de evaziune fiscală, suspendarea procesului până la o soluție a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) privind decizia Curții Constituționale a României privind prescripția. „suspendă judecarea cauzei până la soluţionarea cererii de pronunţare a unei decizii preliminare de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sesizată la data de 22.02.2023 în cauza nr. 299/64/2022 a Curţii de Apel Braşov (cauza nr. C-107/23 PPU). Cu recurs la instanţa superioară, care se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului”, a fost decizia judecătorilor din Brașov.

Celeritate de invidiat

Inculpatul, Adrian Macarie, a atacat imediat decizia la instanța supremă. Care, în timp record, a rejudecat și a decis ca procesul de la Brașov să se deruleze în continuare. „Admite recursul formulat de inculpatul Macarie Adrian împotriva încheierii din data de 19 aprilie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală, în dosarul nr.4110/62/2019. Defiinţează încheiere recurată şi, rejudecând, înlătură dispoziţia de suspendare a judecării cauzei şi dispune continuarea judecăţii, în dosarul nr. 4110/62/2019 al Curţii de Apel Braşov – Secţia penală”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Decizia a fost luată de judecătoarele Elena Cristina Marcu, Ana Hermina Iancu și Elena Barbu, cele care formează completul nr 8 de la Secția Penală a instanței supreme.

Menționăm că dosarul s-a format pe 28 mai la ÎCCJ și a fost soluționat, definitiv, într-un singur termen, pe 31 mai, adică trei zile mai târziu.

Condamnat cu suspendare

În octombrie 2022, Macarie a fost condamnat de Tribunalul Brașov la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și obligat la plata către ANAF Brașov a sumei de 182.000 de lei. Decizia nu este definitivă.

CJUE urmează să se pronunțe în luna iulie după ce mai multe instanțe din țară au sesizat Curtea după ce ÎCCJ și CCR au stabilit că prescripția răspunderii penale se poate aplica drept lege penală mai favorabilă.

DNA a criticat în mai multe rânduri decizia ÎCCJ și a arătat că peste 500 de dosare, cu prejudicii care trec de 1,2 miliarde de euro, ar urma să fie afectate.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...