Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Data:

spot_img

Combaterea evaziunii fiscale nu mai este o prioritate pentru procurorii din România, în ciuda declarațiilor oficiale care susțin lupta împotriva acesteia și pentru colectarea eficientă a resurselor pentru bugetul de stat.

Dosarele penale deschise pentru evaziune fiscală au scăzut constant în ultimii ani. În plus, la Cotroceni, este așteptată o lege care practic dezincriminează această faptă dacă prejudiciul este sub 1 milion de euro.

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate

Potrivit datelor din bilanțul Ministerului Public pe anul 2023, anul trecut au doar 370 de dosare de evaziune, fiind trimiși în judecată 607 inculpați.

Cele mai puține rechizitorii, 2, a făcut Parchetul General, care a trimis în judecată 10 inculpați care au creat un prejudiciu de 13 milioane de lei, măsuri asiguratorii puse fiind doar pe 3,6 milioane de lei.

În clasament urmează DIICOT, cu 6 dosare și 39 de inculpați trimiși în judecată. Valoarea totală a pagubelor este de 73 milioane de lei, măsurile asiguratorii fiind de 53 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care ar trebui să investigheze evaziunea de la granița țării, a făcut anul trecut doar 7 dosare de evaziune fiscală, prejudiciul total fiind de 1,6 milioane de lei.

Citește și: Deținuții români sunt pe locul 2, ca număr, în închisorile din Italia. Italienii îi vor trimiși în România

Activitate inexistentă

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde evaziunea fiscală este în floare, a făcut anul trecut doar 10 dosare, cu un prejudiciu total de 4 milioane de lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a avut anul trecut doar 11 rechizitorii, prejudicul total din aceste dosare fiind de 22 milioane de lei.

La Brașov, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au făcut într-un an 13 rechizitorii pentru fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul total a fost stabilit la 37 milioane de lei.

Procurorii din Constanța care ar trebui să combată evaziunea din port au făcut anul trecut doar 23 de rechzitorii, prejudiciul total fiind de 17 milioane de lei.

Din 13.500 de dosare de evaziune înregistrate anul trecut, la nivel național, au fost soluționate cu rechizitorii doar 370, prejudiciul total fiind de 663 milioane de lei.

Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate. Explicațiile Parchetului General

De ce este atât de ineficientă lupta împotriva evaziunii fiscale? O spune chiar Parchetul General în raportul de activitate: „În privința infracțiunii de evaziune fiscală (prev. de Legea nr. 241/2005) se constată o scădere a cauzelor în care s-a dispus trimiterea în judecată, scădere ce poate fi explicată, pe de o parte, prin numărul redus și calitatea scăzută a sesizărilor și, pe de altă parte, prin modificările legislative și jurisprudențiale și prin lipsa de specializare în investigarea acestor tipuri de infracțiuni”.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Citește și: Cum trece Marea Neagră prin „automedicație” după atacul terorist de la hidrocentrala de la Kahovka

Potrivit noilor prevederi în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”, au stabilit deputaţii.

În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

Atacată de opoziție, legea a trecut de CCR. Acum se află la președintele Iohannis pentru promulgare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Lupta împotriva corupției în România e o glumă. Nu că nu s-ar putea. NU se VREA. Dac-ar exista voință politică și instituțiile și-ar face treaba, sau ar fi depolitizate s-ar face treabă. Până atunci: lamentează-te române. Sau: Hai la lupta cea mare/Rob cu rob să ne unim/Internaționala prin noi s-o făurim. Nu e o instigație. E imnul dumnealor.

  2. UN respectat MILIARDAR roman SUSTINEA PUBLIC INCA DE ACUM CATIVA ANI NEPEDEPSIREA PENALA A EVAZIUNII FISCALE.
    NESECURISTUL CARE DETINE realitatea tv: “Cine nu e infractor înseamnă că e prost”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related