Eveniment cultural devenit tradiție la Iași

Data:

spot_img

Eveniment cultural devenit tradiție la Iași. Târgul de carte LIBREX a ajuns la a XXIX-a ediție, fiind găzduit în Atriumul de la Palas.

Timp dedicat cărții

Citește și Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

„Inima orașului”, cum a fost denumit complexul comercial dezvoltat de domnul Iulian Dascălu în urmă cu aproape un deceniu și jumătate în urmă, primește în acestă săptămână o importantă tușă culturală care se adaugă, firesc, acestui spațiu de loisir comercial, care îndeplinește condițiile desemnate de conceptul occidental de „livability”, adică de loc în care percepția asupra petrecerii timpului liber adaugă un plus de valoare prin intermediul ofertelor de plimbare, joacă, educație și comerț.

Zilele viitoare este un spațiu dominat de carte.

Cele mai importante edituri din țară, care, însumate, asigură mai bine de 60 la sută din producția editorială românească sunt la dispoziția iubitorilor de carte tipărită, cu prețuri de târg, adică cu oferte și reduceri care îi fac pe studioși, fie ei studenți sau profesori universitari, să-și poată achiziționa cărțile dorite la cele mai bune prețuri cu putință. Și nu numai ei, desigur!

Mai aproape de realitate

Citește și Orașul care îmbracă haine de sărbătoare: 105 ani de la eliberare

Cum am scris de multe ori despre acest eveniment cultural important pe agenda ieșeană și națională, simt nevoia să mai reamintesc câteva lucruri legate de istoria lui de decenii, în speranța că el merită onorat, fie numai și pentru faptul că, spre deosebire de ebook, de audiobook-uri sau de obișnuința castratoare de a ciuguli informații gata mestecate de pe internet, cartea te obligă să gândești, te prinde în exercițiul fizic și intelectual al lecturii, al descifrării și înțelegerii și, finalmente, îți activează alți centri de pe cortex decât contemplarea stimulată de lumile artificiale.

Cu alte cuvinte, te face mai puțin dependent de lumea orizontală, tembelizantă, a ecranelor.

Pornit în primăvara lui 1993, la Muzeul Eminescu din Parcul Copou, ca un „Salon al cărții francofone”, la ideea lui Cezar Ivănescu şi a lui Lucian Vasiliu, cu sprijinul entuziast al lui Georges Diener, directorul de atunci al Centrului Cultural Francez, pus în practică cu ajutorul logistic și instituțional al Camerei de Comerţ, condusă la acea vreme de regretatul Constantin Popa, și al companiei ieșene de distribuție a cărții, sprijinit și de autoritățile culturale şi administrative ale urbei noastre, LIBREX s-a născut într-o zodie fastă devenind astăzi o uriașă întreprindere culturală, cu un impact adânc asupra mediului universitar, cultural şi monden ieșean.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...