Debutul unicornului românesc UiPath la Bursa din New York (NYSE), programat miercuri, marchează una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale (IPO-uri ) pentru o companie software din istoria SUA și va rămâne, cu siguranță, printre cele mai cunoscute tranzacții bursiere pentru investitorii în tehnologia cloud.

UiPath, cel mai valoros startup IT pornit din România, ţinteşte o evaluare de 28 de miliarde de dolari datorită listării pe bursa din New York şi se pregăteşte pentru o nouă ofertă publică iniţială (IPO) și pe piața Nasdaq.

Fondată în 2005 în România și având acum sediul în New York, UiPath este un producător de software de automatizare bazat pe tehnologia Cloud. Compania își numește tehnologia sa „automatizarea proceselor robotizate”. Roboții software ai companiei sunt proiectați pentru a automatiza sarcini repetitive în sectoare precum îngrijirea sănătății, producția de energie și în alte sectoare economice, inclusiv finanțe, resurse umane și juridice.

Deși sediul companiei este acum la New York, UiPath și-a păstrat rezidența fiscală în România, așa că impozitele și taxele sunt plătite aici.

De altfel, produsele UiPath au devenit din ce în ce mai atractive pentru companiile care doresc să crească productivitatea angajaților, pe fondul pandemiei globale. În consecință, investitorii par foarte deciși să cumpere cât mai multe dintre acțiunile UiPath (Indicator bursier: PATH). Cererea pentru această listare pare a fi mult mai mare decât se aștepta inițial.

Debutul UiPath vine pe fondul unui val de listări majore ale unora dintre cele mai promiţătoare companii din Silicon Valley, având în vedere că startup-urile americane încearcă să profite de interesul investitorilor cu privire la cererea pentru noile tehnologii de tip AI (inteligenţă artificială) şi machine-learning.

În ultimii ani, tehnologia cloud a fost un pariu de neratat. De la popularitatea crescândă a Zoom-ului, după IPO-ul din 2019 și creșterea Shopify în comerțul electronic, până la creșterea cererii de instrumente de securitate cloud vândute de Zscaler și CrowdStrike, investitorii au acum o listă extinsă de nume spre care să se uite atunci când decid să achiziționeze acțiuni pentru portofoliul lor.

Pe de altă parte, UiPath trebuie să se lupte cu îngrijorarea crescândă a investitorilor cu privire la supra-evaluările acțiunilor companiilor din acest domeniu.

Acțiunile companiilor de cloud au avut performanțe relativ slabe în acest an

Jake Dollarhide, CEO al Longbow Asset Management, a spus pentru CNBC că, deși rămâne un trend de creștere pe stocurile cloud pe termen lung, sentimentul investitorilor nu este unul pozitiv. Îngrijorarea investitorilor are legătură cu redeschiderea economiei și cu incertitudinea cu privire la faptul că marile corporații își vor retrage cheltuielile din cloud atunci când angajații lor se vor întoarce la birou. Din această cauză, mulți privesc ascensiunea cloud-ului ca pe o bulă care nu poate ține prea mult. Există, de asemenea, un sentiment de saturație a pieței în rândul investitorilor, deoarece s-au listat la bursă foarte mulți furnizori de cloud în ultima vreme.

Cu toate acestea, în prezent, tehnologia cloud este ”pe val”, iar listarea UiPath se face la momentul potrivit.

Bazată exclusiv pe valorile sale financiare, listarea UiPath la NYSE este una făcută exact când trebuie. Veniturile companiei au crescut anul trecut cu 81%, până la 607,6 milioane de dolari, iar pierderile s-au redus la 92,4 milioane de dolari, de la 519,9 milioane de dolari în 2019. Marja brută a companiei, de 89%, atrage așadar atenția oricărui investitor.

Cu toate acestea, intervalul actualizat de prețuri IPO al UiPath în această săptămână, cuprins între 52 și 54 USD pe acțiune, evaluează compania în jur de 28 de miliarde de dolari, ceea ce scade de la 62,28 USD pe acțiune sau o evaluare de 35 de miliarde de dolari, într-o rundă de finanțare făcută la începutul lunii februarie.

Stocul ar putea încă să se deschidă cu mult peste acest nivel. Este posibil ca UiPath să fi stabilit gama de prețuri scăzută pentru a arăta entuziasmul crescând prin creșterea prețului ofertei sale, iar bancherii ar putea adopta o abordare conservatoare pentru a lăsa loc pentru o creștere a acțiunilor.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.