Sinagoga din Alba Iulia, prima de zidărie construită în Transilvania, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, va găzdui luni o serie de activităţi pentru a marca 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.
Potrivit unui comunicat remis joi Agerpres, evenimentul este organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, reprezentată prin Comunitatea Evreiască din Alba Iulia, şi în colaborare cu Facultatea de Istorie, Litere şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
„Activităţile vor avea loc în intervalul orar 09,00 – 20,00, la Sinagoga ‘Mareh Yezekiel’ (un spaţiu cu o istorie profund legată de viaţa comunităţii evreieşti din Alba Iulia), sub coordonarea prof. dr. Ioan Chiciudean, membru al Comunităţii Evreieşti din Alba Iulia”, se menţionează în comunicat.
La fiecare oră, în sinagogă va răsuna Imnul Naţional al Statului Israel, înregistrare audio realizată special pentru acest eveniment de către Cvartetul de coarde al judeţului Alba, într-un aranjament muzical scris de Alexandru Pal.
Vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi istoria „impresionantă” a sinagogii şi de a afla mai multe informaţii despre Holocaust, în cadrul unui tur ghidat condus de preşedintele Comunităţii Evreieşti din Alba Iulia, Lia Borza. Turul include şi prezentarea colecţiilor expuse în Muzeul Comunităţii Evreieşti din Alba Iulia, situat la balconul clădirii.
Grupurile formate din mai mult de şase persoane sunt rugate să se programeze în avans, prin transmiterea unui e-mail la adresa: augustinbena@mail.com. Accesul este gratuit.
„Acest eveniment deschide seria proiectelor cultural-artistice şi educative organizate de Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în anul 2025, pe plan local şi naţional. Activităţile vor comemora 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a Holocaustului, promovând dialogul intercultural şi educaţia generaţiilor tinere”, se precizează în comunicat.
Comunitatea evreiască din Alba Iulia era, odinioară, cea mai numeroasă din Transilvania, oraşul fiind, de altfel, între 1653 şi 1848, singurul din Ardeal în care era permisă legal aşezarea acestora.
Sinagoga din oraş, singura care se mai păstrează în judeţ, poartă numele de „Mareh Yezekiel” şi a fost construită în timpul rabinului Ezekiel Paneth (1783-1845), care a fost şi Şef Rabin al Transilvaniei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Comunitatea Evreilor Alba Iulia / Facebook)