EXCLUSIV ANRE, autoritatea care a scăpat facturile la energie de sub control, mai vrea 180 de angajați

Data:

spot_img

Cinci parlamentari PSD, PNL și UDMR sunt inițiatorii unei modificări legislative care propune suplimentarea numărului de angajați de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, faimoasa ANRE, cu 180 de posturi.

ANRE are, în prezent, 350 de angajați, dar parlamentarii vor să ridice organigrama până la 530 de posturi.

Autoritatea a fost în centrul scandalului facturilor la energie, în urmă cu un an, când Dumitru Chiriță, președintele său, a găsit de cuviință să plece în concediu de odihnă în Republica Dominicană. Mai trebuie spus că ANRE a aprobat creșterea cu 85% a  prețului gigacaloriei în București, până la 980 de lei, chiar în momentul în care președintele instituției era în binemeritata vacanță.

În acest moment, Autoritatea care reglementează piața de energie din România este condusă în continuare de Dumitru Chiriță și de vicepreședinții Zoltan Nagy-Bege și Mircea Man, deși le-au expirat mandatul încă din toamnă.

De altfel, în urma criticilor de anul treut, Marcel Ciolacu, președintele PSD, promitea că actuala conducere va fi schimbată la sfârșitul anului trecut, lucru care, desigur, nu s-a întâmplat.

180 de posturi noi pentru ANRE

Cei cinci parlamentari care propun modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei sunt Ioan Mang (PSD), Özmen Oana-Marciana (PNL), Bende Sándor, Antal István-Loránt, Császár Károly Zsolt de la UDMR.

Aceștia se declară îngrijorați de faptul că ANRE nu mai face față volumului de muncă, considerând că acesta ar fi crescut în ultima vreme, odată cu numărul tot mai mare de petiții și de reclamații  ale consumatorilor de energie, motiv pentru care propun înființarea a 180 de posturi noi. Surprinzător, aceștia nu propun soluții pentru rezolvarea problemelor în vederea reducerii reclamațiilor, ci personal suplimentar care să le răspundă cetățenilor.

Așadar, iniţiativa legislativă a celor cinci are ca obiect de reglementare modificarea art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu modificările și completările ulterioare, în sensul suplimentării numărului maxim de posturi din Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu 180, respectiv de la 350, aprobat în prezent, la 530 de posturi.

Această modificarea a fost propusă chiar în luna octombrie 2022 când conducerii ANRE îi expira mandatul de cinci ani și trebuia aleasă o nouă echipă în fruntea instituției. Doar că guvernul Ciucă a decis să prelungească cu șase luni mandatele echipei de conducere prin ordonanță de urgență. Legea votată de Parlament a fost promulgată de președintele Klasu Iohannis la începutul acestui an.

Termenul expiră, așadar, în luna aprilie și nu există până în acest moment nicio dezbatere publică pentru numirea unei noi echipe de conducere la ANRE, chiar dacă mai sunt doar trei săptămâni până la expirarea prelungirii. Neoficial, jurnaliștii de la g4media au scris că mandatul lui Chiriță a fost prelungit până la rotativa guvernului pentru a-I păstra locul călduț lui Marian Neacșu, actualul secretar general al guvernului.

Citește și: Metoda Dragnea revine: prag de 250.000 de lei pentru pedepsirea abuzului în serviciu

Ce spuneau politicienii anul trecut

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a cerut anul trecut demiterea Consiliului de conducere al ANRE, susținând că este vinovată de criza facturilor la energie, încercând astfel să îl salveze pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, chiar dacă ambele instituții ar fi trebuit să se coordoneze în această speță.

La fel, președinta Senatului, Alina Gorghiu, a declarat la momentul respectiv că la ANRE „se stă pe bani mulţi acolo. Chiar 15.000 de euro”.
Până și președintele PSD promitea că echipa de conducere nu va mai avea viață lungă. De altfel, Chiriță, un fost electrician și lider sindical, dar și fost parlamentar, a fost susținut la șefia ANRE de PSD.

Camera Deputaților a adoptat proiectul, Consiliul Economic și Social, dar și guvernul – aviz negativ

Consiliul Economic și Social a avizat negativ propunerea celor cinci parlamenteri de suplimentare cu 180 de posturi motivând că nu există precizat impactul bugetar, și nici sursa de finanțare.„ În plus, nu este realizat un studiu de oportunitate care să justitfice necesitatea creșterii numărului de posturi la 530 angajați”, se arată în punctul de vedere al CES.

Deși guvernul a umflat propria schemă de personal, dar și pe cea a multor instituții din subordine, de această dată a dat aviz negativ solicitarea de suplimentare a numărului de angajați ai ANRE.

„Precizăm că, prin Legea nr. 360/2022 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, au fost stabilite plafoanele cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat atât pe total, cât și pe bugete componente, care, potrivit prevederilor Legii responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă limite maxime care nu pot fi depășite. 2. Apreciem că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea conduce la un impact negativ asupra bugetului consolidat”, se arată în punctuld e vedere al guvernului.

Proiectul de lege a fost adoptat pe data de 27 februarie de Camera Deputatilor ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, așa că acesta a ajuns la Senat, care este cameră decizională.

ANRE este o instituție importantă, fiind reglementatorul pieței de energie și are un rol central în stabilirea prețurilor și aprobarea pragurilor.

Citește și: De ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

Salarii „nesimțite” la ANRE

Dumitru Chiriță, numit de presă „electricianul lui Dragnea”, primește o leafă de 12 mii de euro lunar.

Conform declarației de avere, Chiriță a câștigat în 2021 aproximativ 59.620 de lei pe lună, adică aproximativ 12.000 de euro, iar datorită prelungirii mandatului acesta va mai încasa alți 71.000 de euro.

Vicepreședinții au o leafă medie de 52.200 de lei, în timp ce membrii în Comitetul de Reglementare,puși în funcție de PSD și ALDE, au venituri lunare de aproximativ 45.000 de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că l-a votat pe Călin Georgescu | Aktual24

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că...

Procurorii explică de ce nu au dosare pentru infracțiuni motivate de ură

Deși susțin că monitorizează declarațiile suspecte, procurorii Parchetului General...

Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al PNL

Ilie Bolojan este noul președinte interimar al Partidului Național...

În ce țări a fost interzis TikTok, aplicația folosită de prorusul Călin Georgescu pentru a câștiga președinția

Aplicația TikTok, principalul vehicul prin care s-au propagat mesajele...