luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterEXCLUSIV | Autoritatea Electorală Permanentă refuză accesul la informații financiare, pentru a...

EXCLUSIV | Autoritatea Electorală Permanentă refuză accesul la informații financiare, pentru a proteja PNL

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, fost șef de tură și de depozit de carburanți, doctor plagiator în „Informații și securitate Națională”, îngrădește accesul la informații publice.

Numele candidaților înscriși în campaniile electorale  este informație secretă și nu poate fi dat publicității, consideră Constantin-Florin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electroale Permanente (AEP).

Paradoxal este faptul că, pe de altă parte, toate numele candidaților sunt date publicității pe website-ul instituției.

În vederea realizării unei anchete jurnalistice cu privire la respectarea legii finanțării partidelor politice,  am solicitat Autorității Electorale Permanente să ne transmită  situația finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale 2020 pentru Partidul Național Liberal, filiala- GORJ, din care să reiasă care au fost contribuțiile bănești ale membrilor, donații, contractele încheiate cu terții pentru publicitate și alte cheltuieli.

AEP trebuie să colecteze, potrivit legii, toate aceste informații de la mandatarii financiari ai partidelor politice și să le dea publicității într-un mod ușor accesibil publicului larg.

Deși am solicitat informații care fac parte din activitatea AEP și documente întocmite de această instituție, conducerea Autorității s-a grăbit ca într-o zi de la solicitarea noastră să ne transmită refuzul punerii la dispoziție a informațiilor solicitate pe motiv că nu fac parte din activitatea lor și să ne adresăm PNL.

Autoritatea Electorală Permanentă  nu a ținut cont nici  de recomandările legislației în vigoare, în sensul de a publica informațiile într-un mod accesibil publicului larg. În schimb, a  ales cea mai comodă și simplă soluție din punctul lor de vedere, doar pentru a puncta o sarcină care nu are nicio utilitate publică.

Deși  informațiile respective au fost publicate din oficiu pe site-ul AEP, funcționarii AEP ori au ignorat ori nu cunosc legea sau  pur și simplu din rea-voință au refuzat sa ne transmită informațiile solicitate, deși legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prevede că „la solicitarea expresă a persoanei interesate, informațiile de interes public comunicate din oficiu vor fi comunicate și în scris, pe suport electronic sau hârtie.”

Mai mult, funcționarii AEP nu cunosc nici Legea 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date.

Refuză să ne transmită informațiile solicitate pe motiv că ar conține date cu caracter personal, ignorând Art. 11 din Legea 677/2001, excepții care arată că: „Prevederile art. 5, 6, 7 și 10 nu se aplică în situația în care prelucrarea datelor se face exclusiv în scopuri jurnalistice, literare sau artistice, dacă prelucrarea privește date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoana vizată sau care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată”.

Citiți mai jos motivarea aberantă AEP prin care ne refuză accesul la informații de interes public.

Plagiat de doctorat, cumetrii și bani cu carul

Jurnalista Emilia Sercan a arătat că actualul președinte AEP a plagiat masiv teza de doctorat.

„Mitulețu-Buică, care în trecut a fost membru PSD, a fost numit în 2019 președinte al Autorității Electorale Permanente după ce a fost propus, susținut și votat în Parlament chiar de partidul al cărui membru a fost.

Președintele AEP de azi și-a început cariera profesională ca șef de tură și de depozit de carburanți la o serie de firme din Craiova în timp ce era student la zi la Târgu Jiu, aflat la 109 km distanță.

Ascensiunea sa are legătură cu calitatea de membru PSD: a ajuns consilier în Parlamentul României, s-a înscris la doctorat, iar apoi a ajuns vicepreședinte, secretar general și, acum, președinte al AEP”, se arată în articol.

Șeful Autorității Electorale Permanente a mai fost acuzat că a schimbat regulamentul instituției pentru a putea angaja fără concurs persoane din anturajul politic, prieteni și rude.

Bianca de la Caracal

Bianca Mitulețu
Bianca Mitulețu

Coincidență sau nu, la cabinetul președintelui AEP  a fost angajată o tânără pe nume Bianca Mitulețu, fostă consilieră parlamentară despre care GSP.ro scria:

„Bianca Mitulețu, o tânără absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. De fapt, Bianca e foarte pasionată de politică, fiind membră PNL. Aceasta este extrem de implicată în campania pentru alegerile europarlamentare.”

Conform declarației de avere, președintele Autorității Electorale Permanente numai din indemnizația de președinte AEP a încasat anul trecut  127.240 lei, la care se adaugă diurna  în valoare de 125.338 lei, plus alte venituri suplimentare ca membru BEC.

Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE