EXCLUSIV Cui aparțin firmele de consultanță care s-au îmbogățit din actele pentru proiecte PNRR

Data:

spot_img

Până în septembrie 2022, 87 milioane de lei au fost împărțite de zeci de primării la câteva  firme de consultanță care promit accesarea de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Afaceriști transpartinici sau foști oameni politici, un fost șef de cabinet al lui Relu Fenechiu, sau un inculpat trimis în judecată pentru luare de mită se regăsesc printre experții în fondurie europene plătiți din bugetele locale.

De cele mai multe ori, societățile au un singur angajat, iar profitul raportat la ministerul de Finanațe este apropiat de cifra de afaceri. Asta înseamnă probabil că acești consultanți au documentație standard, pe care o completează în funcție de beneficiar. Pentru această muncă sunt plătiți între 5.000 și 130.000 de lei pentru fiecare contract. Dar, cine sunt specialiștii?

Pe primul loc în topul firmelor de consultanță care au încheiat contracte de achiziții directe cu primăriile din țară se situează IfconsMedia SRL. Societatea din București a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei și un profit de 2,9 milioane de lei.

Firma este condusă de Radu Viorel Dornean și Constanța Luiza Lazăr. Potrivit buletin.de, numele lui apare în controversata hotărâre a Consiliului General București care a dat undă verde Primăriei București să plătească 50 de milioane de EURO pentru 4.6 hectare de teren din Parcul Verdi și care a fost ulterior suspendată. Radu Dornean era, alături de Dragoș Săvulescu, fostul patron Dinamo, unul dintre proprietarii terenului.

Valoarea contractelor de consultanță cu instituțiile publice semnate de IfconsMedia în vederea implementării PNRR este de 4.667.000 de lei. Cele mai multe dintre ele sunt în sumă fixă de 135.000 de lei, contractele fiind achiziționate prin procedură directă. Orașul Otopeni, primăria Sectorului 5 și Consiliul Județean Prahova apar a fi cele mai frecvente instituții care au plătit consultanța.

Citește și: Drum modernizat cu bani europeni de Consiliul Județean Covasna, făcut praf la niciun an de la asfaltare

Fost politician, actual expert

Green Building Structure SRL este o firmă din localitatea Teiu din Argeș, care avea anul trecut un singur angajat și obiect principal de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Potrivit portalului termene.ro, societatea este administrată de Dumitru Moise, cel care deține o a doua firmă, Stefcad Topo SRL. Dumitru Moise a fost consilier județean PNL în perioada 2012-2016 și vicepreședinte al PNL Argeș.

Numai în 2022, valoarea contratelor câștigate de firma acestuia se ridică la 4,3 milioane de lei, cele mai multe dintre ele semnate cu primării conduse de primari liberali din județ. Contractele privesc servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice sau  servicii de consultanță în proiectare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea contractelor din urmă se ridică la 3.066.048 de lei.

Pe locul trei în topul analizat de pagina de Facebook a comunitații Banii nostri se situează compania Acord Consulting Fond SRL. Din consultanța pentru PNRR/PNDR a încasat anul acesta 2.685.534 de lei. Clienții principali sunt din comune din județele Olt, Argeș și Teleorman. Valoarea contractelor se situează între 5.000 și 130.000 de lei. 

Firma care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 648.000 de lei, un profit de 411.000 de lei și un singur angajat este deținută de Graziana Mihaela Pană din comuna Mozăceni Vale, județul Argeș.

Consultanță PNRR. Contracte fără culoare politică

Euro Consulting SRL din Iași este pe locul patru în topul firmelor care oferă consultanță pentru obținerea de fonduri europene, cu contracte în valoare totală de 2.659.000 de lei în 2022. Societatea a declarat anul trecut 6 angajați. Clienții Euro Consulting sunt în mare parte primăriile comunale din Iași și Bacău, valoarea contractelor fiind de cele mai multe ori fixă, adică 130.000 de lei, fiind acordate prin încredințare directă, fără licitație.

Firma este condusă de Dan Mircea Moșneagu, despre care presa locală a relatat că este un apropiat al liberalilor din județ, dar nu a ratat nici localitățile conduse de primari social democrați. 

Citește și: VIDEO „Drumul lui Kim Ir Sen”, reabilitat cu banii Occidentului. Proiect împotmolit peste Prut

Soția șefului de cabinet al ministrului, consultant de succes

Spes Consulting SRL s-a situat pe locul 5 în topul firmelor de consultanță pentru a depune proiectele comunităților locale.  Cu afaceri în Iași, Bacău, Neamț, Ialomița și Vrancea, Spes Consulting a obținut anul trecut și anul acesta contracte în valoare de 2.479.000 de lei. Firma este condusă de Anamaria Magdalena Țugui, soția lui Vali Țugui, fostul șef de cabinet al lui Relu Fenechiu. În 2021, societatea cu 8 angajați a avut o cifră de afaceri de 2,34 milioane de lei și un profit de 1,36 milioane de lei, o creștere de 93% față de anul anterior.

Inculpatul expert în fonduri europene

Următoarea poziție, cu contracte directe în valoare de 2028.000 de lei, se situează compania Isgam Business Solutions SRL. Firmă cu un singur angajat, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 835.000 de lei și un profit de 347.000 de lei. Este administrată de Virgil Laurențiu Găman, fost secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Trimis în judecată de DNA pentru luare de mită în 2015, Găman acordă consultanță pentru accesarea de fonduri europene după ce a dat sfaturi plătite pentru modernizarea sistemelor de irigații, acum consiliază primarii din Prahova, Tulcea și Călărași în obținerea de bani prin PNRR. Fostul angajat al ministerului Agriculturii este, în continuare, judecat de Tribunalul București după ce ar fi cerut și primit 100.000 de lei de la o firmă pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

Elite Global Group din Oradea este administrată de Ana Maria Tiron. A obținut în 2021 și 2022 26 de contracte de consultanță pentru accesarea de fonduri europene, valoarea totală a acestora fiind de 1.194.000 de lei. Majoritatea comunelor cu care a încheiat contractele sunt din Bihor, Maramureș și Bistrița. Ana Maria Tiron a fost până în 2017 consilier județean din partea PSD și secretar executiv al PSD Bihor.

Citește și: Revoluția va avea un itinerariu jalonat în Timișoara cu fonduri din PNRR

Consultanță PNRR pentru propriul angajator

Klad Consulting & Procurement SRL a semnat 31 de contracte de consultanță în 2021 și 2022. Valoarea totală a lor este de 1.188.000 de lei. Societatea din Iași condusă de Daniela Elena Hărlăuanu a avut anul trecut o cifră de afaceri de 231.000 de lei, un profit 195.000 de lei și un singur angajat.

În 2018, Hărlăuanu era angajată ca director executiv al Direcției de monitorizare a procedurilor administrative din cadrul primăriei Cornu, Prahova. Asta n-a împiedicat-o să semneze contracte de consultanță cu primăria condusă de celebrul primar Cornel Nanu de la PSD.

Astfel, în 2022, pentru un contract care are ca obiect „servicii de elaborare cerere de finanțare-PNRR Componenta 10”, Klad Consulting a primit 35.000 de lei. Alt contract, pentru „consultanță procedură achiziții publice inclusiv expert cooptat”, firma a mai primit alți 30.000 de lei.

Citește și: 10 sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie

Șeful consultanților, în topul afacerii

Rom Business Consulting este o firmă din București deținută de Radu Mihai Onofrei, Narcis Ion Munteanu, Lorelai Sacal și Iosif Bogdan Sacal. Radu Onofrei este președintele Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene. A semnat în ultimii doi ani 41 de contracte de consultanță, valoarea totală a acestora fiind de 1.180.000 de lei.

Top Management ING este administrată de Bogdan Daniel Banu. A semnat în ultimii doi ani nouă contracte de consultanță în valoare de 1.067.000 de lei. Potrivit presei locale, în 2021, primăria Mangalia a contractat pentru serviciile de consultanță necesare extinderii spitalului municipal firma propriului său angajat. Astfel, Banu se află pe statul de plată al primăriei de mai bine de doi ani ca manager coordonator, dar era, în paralel, și administrator al firmei pe care municipalitatea o plătește cu aproape 200.000 de lei. 

Consultanță PNRR. Documente copy-paste

„De cele mai multe ori, studiile de fezabilitate sunt făcute cu copy paste, de pe o zi pe alta. Uneori nici numele UAT-ului nu-l schimbau.  Documentația de avizare este necesară pentru a obține avizele din certificatul de urbanism. Trebuia să le refacem cap coadă pentru că nu corespundeau cu ceea ce doreau cei de la DSP, Enel, Agenția pentru Mediu etc.

Cert este că aceste firme de consultanță rezistă indiferent de culoarea politică a primarilor”, ne-a declarat un angajat al unei primării care a semnat asemenea contracte.

Astfel se explică faptul că multe dintre aceste firme au un singur angajat și că au profituri uriașe raportate la cifra de afaceri, proiectele fiind deja standardizate și „consultanții” doar modifică datele de identificare ale beneficiarilor. 

În topul județelor, Prahova se situează pe primul loc la plata contractelor de consultanță pentru PNRR cu înțelegeri în valoare de 6,8 milioane de lei. Pe locul doi se situează județul Olt cu 5,15 milioane de lei, Iași cu 4,47 milioane și Mureș cu 3,5 milioane de lei pe consultanță.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
5 COMENTARII
  1. […] Firmele de consultanță contractate de autoritățile locale din țară promit obținerea de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea sunt conduse de afaceriști transpartinici sau foști oameni politici, un fost șef de cabinet al lui Relu Fenechiu, sau un inculpat trimis în judecată pentru luare de mită, relatează Presshub. […]

  2. Ce inseamna contracte acordate prin incredintare directa? Nu ar trabui sa existe aceasta posibilitate in nici o institutie publica. O ancheta la nivel guevrnamental ar trebui initiata, cu returnatea fondurilor si puscarie pt furt din banii publici!!!

  3. iar cons. jud. Prahova este fruntas la dat{?} bani, numai ploiestenii nu primesc apa calda de 45 zile
    sa ne traiesti dle pres c.j dumitrescu!

  4. ca si in afacerile cu „case valutare „si (incorparati), „valutistii-pe-cont-propriu”, si in aceasta afacere -cu ZERO munca fizica( doar copy& paste) sau intelectuala, sunt angrenati NUMAI persoane din sistem, niciodata nu vei gasi pe cineva care a fost muncitor sau parte tehnica, intr-o uzina sau in agricultura…Romania este capusata la toate caplitolele si la toate nivelurile, tocmai pentru ca pres-edintele tarii este un escroc de mare clasa(singura avuta), si daca „primul om” al tarii este bandit, restul nu pot fi decat la fel, absolut matematic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related