EXCLUSIV Marile companii din industria lemnului, printre care Schweighofer și Kronospan, au plătit amenzi de milioane de lei în 2022

Data:

spot_img

Consiliul Concurenței a anunțat în urmă cu doi ani că a amendat cu peste 26,6 milioane de euro mai multe companii din industria lemnului pentru că au făcut înțelegeri la licitațiile pentru împărțirea surselor de aprovizionare cu masă lemnoasă.

Deși majoritatea societăților vizate au contestat amenzile, au pierdut procesele și în cele din urmă au fost obligate să le plătească, potrivit unui răspuns oferit de Consiliului Concurenței la cererea Săptămâna online și PRESShub.

„Conform ultimei informări primite de la ANAF, până la sfârșitul lunii iunie a fost încasată suma de 123.883.045 de lei din valoarea totală a amenzilor aplicate, respectiv 129.684.823 de lei. 

Din totalul companiilor sancționate, Euromarchet Impex, Forestar, Frasinul, Full Prod Company, Genex Com, Gilfor, Gyorgy L. Tibor Întreprindere Individuală, H L V Transilvania, Simicom, Sirva-Tour și Vortex au contestat sancțiunile aplicate de Consiliul Concurenței. 

Alredia, HS Timber Productions, Kronospan România, Kronospan Sebeș, Kronospan Trading și Silva Logistics Services au recunoscut încălcarea Legii Concurenței, dar au contestat executarea amenzilor, dosarele vizând plata integrală a sancțiunilor au fost sau continuă să fie pe rolul instanțelor”, se arată în răspunsul Consiliului Concurenței.

HS Timber a plătit 51,8 milioane de lei, Kronospan aproape 50 milioane de lei

HS Timber Production (noua denumire a fostei companii austriece Schweighofer), a pierdut procesul prin care a contestat executarea amenzii și, ca urmare, a achitat 51.799.472 de lei.

„De asemenea, firmele din grupul Kronospan (Kronospan România, Kronospan Sebeș și Kronospan Trading), precum și Egger și Silvania International au achitat integral amenzile. 

În ceea ce privește compania Alredia, aceasta a achitat 70.485 lei din amenda în valoare de 529.979 lei, dosarul vizând plata integrală a sancțiunii fiind în desfășurare pe rolul instanțelor. 

Frasinul SRL a atacat decizia Consiliul Concurenței, iar dosarul este pe rolul instanțelor, compania neachitând amenda primită”, a menționat Consiliul Concurenței, pentru Săptămâna online și PRESShub.

Citește și: Expert în politici europene: „Veto-ul trebuie exclus, nu mai este un instrument realist de gestiune a relaţiilor intraeuropene”

Companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile

Consiliul Concurenței a anunțat în ianuarie 2021 că a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România.

Autoritatea a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre acestea au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.  

„Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani”, arată raportul Consiliului Concurenței. 

Amenzile au fost aplicate astfel:

Amendat de Consiliul Concurenței, Traian Larionesi primește titlul de cetățean de onoare de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Firma Frasinul SRL, deținută de omul de afaceri Traian Larionesi, nu a plătit amenda record, de 3.025.956,89 lei, primită de la Consiliul Concurenței în anul 2021. Cu toate acestea, proprietarul firmei este considerat un exemplu pentru mediul de afaceri din Bistrița-Năsăud și primește vineri titlul de cetățean de onoare al județului.

Citește și: CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

În textul Hotărârii de Consiliu Județean se menționează că „se acordă Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud domnului TRAIAN LARIONESI, în semn de apreciere pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri, din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative.” 

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
2 COMENTARII
  1. […] Alredia, HS Timber Productions (noua denumire a fostei companii austriece Schweighofer), Kronospan România, Kronospan Sebeș, Kronospan Trading și Silva Logistics Services au recunoscut încălcarea Legii Concurenței, dar au contestat executarea amenzilor, dosarele vizând plata integrală a sancțiunilor au fost sau continuă să fie pe rolul instanțelor”, se arată în răspunsul Consiliului Concurenței, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...