România nu face eforturi suficiente pentru a combate traficul de persoane, motiv pentru care se află pe lista de supraveghere, pentru al doilea an consecutiv, se arată într-un raport oficial al traficului de persoane, din 2020, al Departamentului de Stat al SUA.
Despre traficul de persoane am stat de vorbă cu Iana Matei, coordonatoarea centrului din Argeș „Reaching Out Romania”, care ne-a povestit și despre relația pe care o are cu DGASPC Argeș și obstacolele cu care s-a confruntat în ultima vreme.
„Reaching Out” este singura asociaţie nonguvernamentală autorizată în România să se ocupe de recuperarea şi protecţia victimelor adolescente ale sclaviei sexuale.
„Lumea nu înțelege, cum adică minore forțate să se prostitueze? Ori vor, ori nu vor, nu există minoră forțată…”
Iana Matei s-a născut în Orăştie. A terminat Psihologia la Universitatea de Tehnologie Curtin, Perth, Australia, unde a început să lucreze cu copiii străzii. S-a întors acasă la sfârşitul anilor 1990 și a înființat „Reaching Out” pentru că în țară lipseau serviciile de acest fel. Iana a salvat aproximativ 600 de minore trecute prin traume. „Toate cazurile m-au impresionat. Nu există unul care să nu mă fi impresionat. Ultima fată pe care am adus-o în centru are 14 ani și e gravidă în 5 luni și când am adus-o era vânătă la ochi și eu am întrebat-o: «Cine ți-a învinețit ochii?». Răspunsul ei: «Eu, pentru că m-am certat cu el și m-a bătut». Asta e viața pe care o știu ele…”, povestește afectată Iana Matei