Există tensiune în societate cum nu a mai fost de la căderea lui Ceaușescu

Data:

spot_img

Există tensiune în societate cum nu a mai fost de la căderea lui Ceaușescu, este concluzia la care a ajuns sociologul Barbu Mateescu, după ce a realizat un studiu calitativ, cu șapte grupuri de români răspândite în țară.

Cercetarea a constatat că românii se poziționează tot mai puternic într-o tabără radical contrară față de politicieni. Sumele enorme cheltuite de PSD și PNL pe propagandă nu reușesc să mascheze realitatea.

„Ce am întâlnit în toate focus-grupurile noastre a fost sintagma noi și ei. Noi contra ei. Plângerile la adresa bugetarilor sunt foarte numeroase. Nepotismul este perceput foarte puternic.

Cumpărarea locurilor de muncă la stat este o sintagmă des întâlnită la români. Nu există arie de activitate a statului român de care aceștia să nu fie nemulțumiți.

E o tensiune «noi contra ei», pe care nu am mai văzut-o în focus-grupuri de la căderea lui Ceaușescu”, a menționat Barbu Mateescu, care a coordonat studiului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda Fundației Konrad Adenauer.

Citește și: Cine este mai bine văzut ca președinte al României între Ciucă și Ciolacu. Unde se află Drulă. Ce șanse are Geoană

Există tensiune în societate între pensionarii obișnuiți și cei speciali

Sociologul a precizat că, pentru prima dată, inclusiv oamenii cu educație medie au început să se întrebe unde se duc banii pe care-i plătesc ca taxe. Oamenii au remarcat că le-a crescut salariul brut, dar nu și cel net. Sau chiar a scăzut netul.

„Noi cei care plătim taxe contra cei care ne cheltuie banii aiurea. Pentru prima dată acești oameni se întreabă unde se duc banii lor.

O tensiune nouă este cea dintre pensionarii cu pensii speciale și pensionarii fără pensii speciale. Pensionarii simpli sunt tot mai conștienți de această diferență.

Nu lipsește nici o tensiune de tradiție: noi, angajații la privat vs. cei care sunt asistați social.

În toate focus-grupurile, se ajunge la aceeași mare tensiune: noi oamenii obișnuiți vs. clasa politică“, a precizat Barbu Mateescu.

Citește și: Listele uriașe de semnături pentru candidați, un obstacol anti-democratic. Țările UE au praguri simbolice

Radicalismul este mare, dar românii nu mai vor un dictator

Cercetarea calitativă, realizată în 7 focus-grupuri de câte 7 oameni (3 grupuri în Transilvania, 2 în Moldova și 2 în București) confirmă faptul că românii sunt profund nemulțumiți de ce se întâmplă în țară și există o dorință profundă de schimbare.

„Radicalismul este consistent, larg răspândit și oarecum surprinzător, având în vedere că electoratele AUR și Șoșoacă nu au fost incluse în cercetare.

O veste bună este, totuși, că apetitul pentru figuri dictatoriale există doar în zona votanților AUR&Șoșoacă.

Cei mai mulți români vor ca președintele României să fie un om de echipă, care să se înconjoare de oameni competenți și împreună să ia decizii bune”, a menționat sociologul.

De altfel, românii nu mai așteaptă de la președintele României pomană, ci să își facă treaba.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Iarna își face simțită prezența. Intervenții de deszăpezire la Băile Harghita și pasul Bucin

Iarna își face simțită prezența. Primele acțiuni de deszăpezire...