Există tensiune în societate cum nu a mai fost de la căderea lui Ceaușescu, este concluzia la care a ajuns sociologul Barbu Mateescu, după ce a realizat un studiu calitativ, cu șapte grupuri de români răspândite în țară.
Cercetarea a constatat că românii se poziționează tot mai puternic într-o tabără radical contrară față de politicieni. Sumele enorme cheltuite de PSD și PNL pe propagandă nu reușesc să mascheze realitatea.
„Ce am întâlnit în toate focus-grupurile noastre a fost sintagma noi și ei. Noi contra ei. Plângerile la adresa bugetarilor sunt foarte numeroase. Nepotismul este perceput foarte puternic.
Cumpărarea locurilor de muncă la stat este o sintagmă des întâlnită la români. Nu există arie de activitate a statului român de care aceștia să nu fie nemulțumiți.
E o tensiune «noi contra ei», pe care nu am mai văzut-o în focus-grupuri de la căderea lui Ceaușescu”, a menționat Barbu Mateescu, care a coordonat studiului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda Fundației Konrad Adenauer.
Există tensiune în societate între pensionarii obișnuiți și cei speciali
Sociologul a precizat că, pentru prima dată, inclusiv oamenii cu educație medie au început să se întrebe unde se duc banii pe care-i plătesc ca taxe. Oamenii au remarcat că le-a crescut salariul brut, dar nu și cel net. Sau chiar a scăzut netul.
„Noi cei care plătim taxe contra cei care ne cheltuie banii aiurea. Pentru prima dată acești oameni se întreabă unde se duc banii lor.
O tensiune nouă este cea dintre pensionarii cu pensii speciale și pensionarii fără pensii speciale. Pensionarii simpli sunt tot mai conștienți de această diferență.
Nu lipsește nici o tensiune de tradiție: noi, angajații la privat vs. cei care sunt asistați social.
În toate focus-grupurile, se ajunge la aceeași mare tensiune: noi oamenii obișnuiți vs. clasa politică“, a precizat Barbu Mateescu.
Radicalismul este mare, dar românii nu mai vor un dictator
Cercetarea calitativă, realizată în 7 focus-grupuri de câte 7 oameni (3 grupuri în Transilvania, 2 în Moldova și 2 în București) confirmă faptul că românii sunt profund nemulțumiți de ce se întâmplă în țară și există o dorință profundă de schimbare.
„Radicalismul este consistent, larg răspândit și oarecum surprinzător, având în vedere că electoratele AUR și Șoșoacă nu au fost incluse în cercetare.
O veste bună este, totuși, că apetitul pentru figuri dictatoriale există doar în zona votanților AUR&Șoșoacă.
Cei mai mulți români vor ca președintele României să fie un om de echipă, care să se înconjoare de oameni competenți și împreună să ia decizii bune”, a menționat sociologul.
De altfel, românii nu mai așteaptă de la președintele României pomană, ci să își facă treaba.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!