Experiment social: studenții s-au deghizat în cerșetori, pentru a vedea cum reacționează românii

Data:

spot_img

Experiment social: studenții s-au deghizat în cerșetori. Studenții de la Departamentul de Asistență Socială al Universității de Vest Timișoara au vrut să afle care este percepția reală a românilor față de cei care le cer bani pe stradă. Au mers la Arad, s-au deghizat în cerșetori, pentru a înțelege reacțiile cetățenilor, dar și cum pot fi protejate persoanele vulnerabile, potrivit uvt.ro.

Între 17 și 23 iulie 2023, șapte studenți însoțiți de un cadru didactic au mers la Arad, unde s-au deghizat în persoane care cerșesc.

„Acțiunea și-a propus să analizeze în teren prin instrumente sociologice percepția comunității arădene față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestei categorii sociale defavorizate, dar și investigarea unor situații de agresivitate stradală.

Participanții la acest experiment social au fost instruiți prin măsuri de protecție în teren, jocuri de rol și de dezvoltare a unor abilități de comunicare conflictuală.

S-a urmărit obținerea de informații despre fenomenul cerșetoriei, actualizate prin studii obținute direct și nu doar din «spatele laptop-ului», iar rezultatele obținute sunt prelucrate statistic și vor face obiectul unui raport de cercetare asociat cu informații relevante din literatura de specialitate”, potrivit unui comunicat al Universității de Vest Timișoara.

Citește și: Denunțul funcționarei care spune că a fost șantajată de primarul din Băile Govora, tatăl fostului vicepreședinte CSM Bogdan Mateescu

„Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor”

„La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu). E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse.

Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului. Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor… ”, a povestit lector univ. dr. Elisabeta Zelinka, după experimentul din Arad.

Proiectul a fost inițiat de Departamentul de Asistență Socială din Facultatea de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO – Cerșitoria este un fenomen în România. Sursă: arhivă Facebook Poliția Română

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Jurnalistul Nestor Rateș a trecut în eternitate

Jurnalistul Nestor Rateș a trecut în eternitate astăzi, 5...

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Un post de radio polonez a înlocuit prezentatorii umani cu AI. Reacția ascultătorilor | G4 Media

Un post de radio polonez a înlocuit prezentatorii umani...