Expert Forum a lansat un prim raport privind finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile parlamentare și prezidențiale

Data:

spot_img

Expert Forum (EFOR) a analizat datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la finanțarea campaniilor electorale pentru prezidențiale și parlamentare.

Datele au fost publicate pe 8 noiembrie pe portalul finantarepartide.ro și acoperă parțial o săptămână de campanie la parlamentare și două la prezidențiale. Aceasta este o imagine parțială a campaniei, iar EFOR va analiza în săptămânile viitoare datele care vor fi publicate.

PARLAMENTARE

Potrivit raportului Expert Forum, până la data de 7.11.2024 au fost înregistrate contribuții din partea candidaților de 68,1 milioane de lei (aproape 700 de candidați care au declarat contribuții), la care se adaugă 25 de milioane de lei din transferuri de la partide. Veniturile la alegerile parlamentare din 2020 au fost de 169 milioane de lei.

Au fost declarate de 25 de competitori electorali partide, la care se adaugă candidații independenți.

Contribuțiile candidaților la parlamentare

Contribuțiile declarate de PSD reprezintă 44% din valoarea totală, adică 30 de milioane de lei, de la 221 de candidați, arată raportul EFOR.

189 de candidații liberali au declarat 30% din totalul banilor intrați în campanie (20 de milioane).

AUR (97 de candidați) a declarat 6,3 milioane (9%), iar USR (62 de candidați) 3,2 milioane (5%).

La UDMR 28 de candidați au înregistrat contribuții de 1,2 milioane de lei, iar la SOS România 1,2 milioane provin de la 37 de candidați.

Forța Dreptei a adus 2,5 milioane de la 48 de candidați.

Valoarea maximă a contribuțiilor pentru fiecare funcție de senator sau deputat este de 198.000 lei. EFOR a identificat 218 de candidați care au depus valoarea maximă. Dintre aceștia 122 se regăsesc la PSD (20 la Constanța și 11 la Dolj), iar 73 la PNL (13 la București). La AUR (din 11 candidați cu contribuții maxime) 3 candidați de la Timișoara au depus suma maximă, iar la USR doi candidați au depus contribuții maxime.

Conform datelor publicate, Gigel Sorinel Știrbu ar fi depus 250.000 de lei, ceea ce reprezintă o depășire a limitei maxime permise. Declarațiile de avere ale acestora nu au putut fi verificate, întrucât nu sunt disponibile pe portalul ANI.

Cea mai mare parte a fondurilor provin din venituri proprii (77,5%) și împrumuturi (22%), donațiile reprezentând sub 0,5%. La PSD, Forța Dreptei și PNL împrumuturile reprezintă aproape un sfert din bani, la AUR 10%, iar la USR o treime. SOS România nu a declarat bani din împrumuturi. România în Acțiune și REPER s-au finanțat majoritar din venituri proprii.

Citește și: Colecţia permanentă “Corneliu Baba”, într-o nouă perspectivă la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara

PREZIDENȚIALE

Contribuții ale candidaților

Potrivit raportului EFOR, contribuțiile candidaților sunt mai degrabă reduse – 2,3 milioane de lei, iar majoritatea campaniei s-a finanțat din transferuri ale partidelor.

Din candidații independenți Mircea Geoană a declarat 1,6 milioane de lei (24,000 lei donație, 1,5 mil. lei împrumut și 120 mii lei venituri proprii), Cristian Diaconescu 375 mii de lei (exclusiv împrumut), iar Ana Birchall 200 de mii de lei (venituri proprii).

Transferuri ale partidelor

Partidele au declarat 73 de milioane de lei până pe 7.11.2024. Cel mai mult a declarat PSD, adică 62 de milioane de lei, doar din surse private. PNL a declarat 1,7 milioane de lei, din care 750 mii lei subvenții. AUR a declarat 3 milioane de lei, din care doar 5 mii de lei subvenții. Din 4,2 milioane de lei declarate de USR, 2 milioane reprezintă subvenții. UDMR a declarat exclusiv fonduri private – 1,7 milioane de lei (donații). Forța Dreptei a declarat 345 mii de lei, din care 60 de mii de lei subvenții.  Observăm că subvențiile reprezintă sub 4% din fondurile declarate în campanie până în acest moment.

Cheltuielile la alegerile prezidențiale

Toți competitorii au cheltuit 47 de milioane de lei, din care PSD a înregistrat facturi de 37 de mil. lei, PNL 4,2 milioane de lei, AUR 1,87 mil. lei, Mircea Geoană de 1,61 mil lei, iar USR de 1,2 mil lei. Restul au cheltuit în total 1,1 mil lei, arată raportul EFOR.

Cel mai mult s-a cheltuit pentru servicii diverse, incluzând și vestimentație (33%), online (31%), radio/presă/tv (27%). Pentru tipărituri s-a cheltuit 5%. Multe dintre firmele de la alegerile parlamentare se regăsesc și la prezidențiale.

La PSD aproape 33% din bani s-au cheltuit pe propagandă în mass media (12 mil. lei), iar 27% pe online (10 mil. lei).  Social democrații au cheltuit 11 milioane de lei pentru vestimentație.

PNL a cheltuit câte 700 de mii de lei pentru online și propagandă în mass media. PNL a cheltuit 1 milion de lei din subvenții către Kensington Communications SRL (probabil pentru consultanță). Încă 1,2 milioane de lei din subvenții au mers către Stage Expert SRL.

Citește și: Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Mircea Geoană a plătit 1,4 milioane de lei (87,69%) pentru campania online, către TV Buzău Trust Campus SRL, deținută de vicepreşedintele FC Gloria Buzău, care în 2023 figura ca împuternicit Pro România Buzău. Alți 130 mii de lei (8%) au mers către Alvi Print SRL, pentru tipărituri.

AUR a cheltuit 65% din bani pe campanii online (1,2 milioane de lei), pentru care a încheiat contracte cu trei dintre firmele cu care lucrează la parlamentare, la care se adaugă Follow Digital Solutions SRL. Aproape un sfert din bani – 493 mii lei – au mers la tipărituri și afișe, către DGI Multimedia Design SRL.

USR a plătit relativ puțin pe materiale electorale. Din totalul de 1,2 milioane de lei 812 mii de lei au fost alocați pentru sondaje (Atlasul Social SRL, Baobab Studio SRL și Insights Boutique SRL). Aproximativ câte 160 de lei au fost alocați pentru online și tipărituri.

Forța Dreptei a plătit doar pentru online, 330.000 lei, către Digidev Innotech SRL. Firma este deținută de Președinte Interimar Municipal Tineret Forța Dreptei Constanța și de președintele Organizației de Tineret Constanța a Forța Dreptei/vicepreședinte național în cadrul BPN Tineret/candidat la europarlamentare.

SUBVENȚII

Până în luna octombrie partidele au primit 264 de milioane de lei din totalul de 387 de milioane de lei. Amintim că în septembrie Guvernul a alocat arbitrar în 73 de milioane de lei pentru subvenții. Au fost cheltuite până în luna septembrie 293 de milioane de lei.

PSD a primit până acum 103 de milioane de lei, PNL 85 de milioane de lei, USR 46 mil lei și AUR 23 mil. lei.

Consultați raportul integral AICI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...