EXPERT FORUM: Poziție legată de schimbarea Legii 208/2015. „Legea pentru un singur om”

Data:

spot_img

EXPERT FORUM își exprimă poziția față de modificarea Legii 208/2015. „Legea pentru un singur om”, cum este numită schimbarea legislativă de către EXPERT FORUM , pare a fi „cu dedicație pentru un post călduț în Parlament.”

Inițiatorii legii, Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, „argumentează că este urgent să rezolvăm o nedreptate legislativă care nu permite președintelui în funcție să candideze la final de mandat pe listele unui partid”, transmite expertforum.ro.

Citește și: Operațiunea PETROTEL: Cum a ajuns fiscul să se judece cu rușii după ce LukOil a mutat activitatea financiară a rafinăriei de la Ploiești pe o firmă din Elveția

„Ar însemna să concureze fără garanția de a câștiga”

„Desigur, e și o extindere a drepturilor de a fi ales. Pentru un singur om la fiecare două decenii, președintele în funcție, care va putea în mod excepțional să candideze ca independent pe listele unui partid.

Nimeni altcineva, în afară de președintele în funcție pe final de mandat, nu va putea în continuare să candideze ca independent pe listele unui partid.

Inițiatorii menționează recomandările Comisiei de la Veneția, când fac referire la extinderea drepturilor electorale. Pe de altă parte, Comisia de la Veneția recomandă și că ”ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin- ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic.” În mod curios, parlamentarii nu consideră niciodată că extinderea drepturilor în anul alegerilor ar fi permisă de Comisia de la Veneția când e vorba de extinderea drepturilor cetățeanului obișnuit de a vota – de pildă, reintroducând votul în două tururi la locale -, ci doar când vine vorba de dreptul cetățeanului Iohannis de a se alege.

Dacă președintele ar vrea și el să aibă aceleași drepturi ca orice om de rând, soluția ar fi simplă: poate demisiona din timp și candida, ca independent sau membru de partid, exact ca orice cetățean.

Își poate demonstra pe forțe proprii popularitatea, își poate face campanie fără să se folosească de funcția și resursele de președinte.

Dar asta ar însemna să concureze fără garanția de a câștiga, o încălcare gravă a drepturilor președintelui de a fi mai presus de ceilalți cetățeni de rând, transmite expertforum.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: expertforum.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum influențează dronele scena globală și conflictul din Ucraina

Agresiunea rusă în Ucraina a subliniat rolul esențial al...

SUA își reduce dependența de importurile din China, în timp ce UE pare a se îndrepta în direcția opusă

Statele Unite ale Americii și-au redus constant dependența de...

O nouă zi în paradis cu Alina Cojocaru

Conectarea cu lumea culturală internațională este una din marile...