Companiile și instituțiile de cercetare germane trebuie să devină mai precaute în fața amenințărilor tot mai mari de spionaj, în special din partea Rusiei și Chinei, au declarat experții guvernamentali și în securitate.
„Regimurile autoritare folosesc libertățile oferite de regimurile democrate pentru a-și răspândi influența”, a avertizat Sinan Selen, vicepreședintele agenției germane de informații interne, Oficiul pentru Protecția Constituției, citat de Dpa.
Pe lângă spionajul clasic, metodele folosite de regimurile autoritare includ trimiterea de cercetători la institute germane, în numele statului, recrutarea de oameni de știință germani și lansarea de campanii de atac cibernetic, a menționat Selen.
Sectoarele cele mai expuse riscului sunt aerospațial, biotehnologia, robotica industrială, tehnologia comunicațiilor și ingineria mecanică.
Pentru a proteja mai bine Germania ca destinație de afaceri, a spus el, este important ca agențiile de informații și companiile să facă schimb intern de informații despre amenințările actuale, într-un spirit de încredere.
„Nu are rost să păstrezi pentru sine scenariile de amenințare cu care s-a confruntat deja celălalt”, a menționat vicepreședintele agenției germane de informații interne.
Christian Mölling de la Consiliul German pentru Relații Externe a arătat că este important să ne gândim acum nu numai la consecințele războiului Rusiei asupra Ucrainei, ci să luăm în considerare riscurile pe care le prezintă un posibil conflict în Asia.
El a adăugat că în ceea ce priveşte securitatea lanţurilor de aprovizionare, companiile germane trebuie să realizeze la rândul lor: „Da, avem duşmani. Sunt state care nu acceptă felul în care trăim”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!