NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ, o misiune dificilă, dar dusă la capăt cu succes de către specialiștii de top.
Lansată în urmă cu aproape o jumătate de veac și construită inițial pentru a rezista 5 ani în spațiu, Voyager 1 își continuă misiunea și acum.
Citește și Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor
Cel mai îndepărtat obiect creat de om din univers
„Contactul a fost restabilit” – acesta a fost mesajul pe care oficialii NASA l-au împărtășit după ce agenția a restabilit contactul complet cu sonda spațială Voyager 1, cel mai îndepărtat obiect creat de om din univers, au anunțat oamenii de știință, potrivit Aktual24.
Pentru prima dată din noiembrie, sonda spațială returnează acum date utilizabile despre starea sistemelor sale tehnice de la bord, a precizat NASA într-un comunicat de presă.
Sonda de pionierat, în vârstă de 46 de ani, aflată acum la aproximativ 15,1 miliarde de kilometri de Pământ, a sfidat continuu așteptările privind durata sa de viață, pe măsură ce se aventurează mai departe pe teritoriul necunoscut al cosmosului.
Citește și Orașul cu nasul pe sus votează un golan
Nu a fost la fel de ușor ca și cum ai apăsa Control-Alt-Delete, dar experții de top de la NASA și CalTech au reușit să repare computerul vechi de la bordul sondei care a cauzat întreruperea comunicațiilor – cel puțin pentru moment.
NASA a reparat computerul sondei Voyager. Transmitea date ilizibile
O problemă la computerul de la bordul Voyager 1, pe 14 noiembrie 2023, a corupt fluxul de date științifice și tehnice pe care sonda le trimitea pe Pământ, facandu-le ilizibile.
Deși semnalul radio de la sonda spațială nu și-a încetat niciodată conexiunea cu operatorii de control de la sol de pe Pământ în timpul problemei informatice, acest semnal nu a mai transportat date utilizabile din noiembrie, a precizat NASA.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
foto: aktual24.ro