Cum se apără ministrul Apărării de acuzațiile de fraudă la doctorat: Eu scriu prea încet

Data:

Ministrul Apărării a declarat joi, la interviurile Digi24, că l-a rugat pe directorul Muzeului Vrancea să îl ajute cu „tehnoredactarea” lucrării de doctorat, pentru că el nu are „această abilitate”.

„Eu scriu destul de încet”, a declarat Angel Tîlvăr. Demnitarul afirmă că lucrarea a fost făcută de el, că nu le cunoaște persoanele care susțin că au scris-o în locul său și că anchetele penale declanșate au arătat că fapta nu există.

„Această teză a fost încheiată acum 10 ani, a trecut prin toate filtrele academice, inclusiv verificarea conținutului. Nimeni nu m-a acuzat de plagiat. În ceea ce privește așa-zisele acuze, am să vă spun un lucru pe care l-am mai spus.

Este vorba de o situație conflictuală între o persoană și directorul instituției, care îl reclamă pe respectivul director de vreo 10 ani, pe care le pierde sistematic. Într-una din aceste reclamații, domnia sa spune că la Muzeul Vrancea cineva mi-a tehnoredactat lucrarea.

Ulterior, în ultima campanie, pe o foaie neasumată au apărut alegații și descrieri ale acestei situații, după care, ca urmare a faptului că a existat o reclamație am fost și eu chemat apărând în acea declarație, și am avut o discuție cu ofițeri, care s-a terminat așa cum a început, eu spunându-le cum stau lucrurile.

Ulterior, când au apărut știri în presă, am înțeles că și parchetele din Galați sau Focșani au verificat lucrurile și fapta nu există. Eu nu o cunosc nici pe doamna Aurora Apostu, nici pe domnul Iliescu. Cu directorul Instituției (n.red. Horia Dumitrescu) m-am sfătuit pe toată perioada.

I-am cerut directorului instituției ajutor purtând discuții zeci de ore cu el și l-am rugat să mă ajute cu punerea în pagină pentru că este foarte important inclusiv trimiterile. Nu mi se pare un lucru… M-a ajutat inclusiv făcându-mi observații pe lucruri pe care eu le consideram a fi valabile și el mi-a spus că trebuie o rigoare mai mare. Nu am vorbit cu niciun angajat pe această temă”, a declarat ministrul Apărării.

Citește și: DNA și Parchetul Vrancea l-au scos basma curată pe noul ministru al Apărării în chestiunea tezei de doctorat

Sarcină de serviciu, să-l servească pe ministrul Apărării

La Arhivele Naționale, secția Vrancea, nu există evidențe care să arate că, la vremea când s-a făcut cercetarea pentru teza de doctorat, Angel Tîlvăr să fi trecut pe la sala de lectură. Actual ministru nu figurează în registrul de cercetare, ci actualul șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.

Acesta din urmă a recunoscut pentru G4Media că a făcut cercetarea pentru teza de doctorat „Relații româno – israeliene în perioada comunistă” și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu.

Citește și: Dovezile că ministrul Apărării nu a lucrat la propria teză de doctorat. Cine apare în Arhivele Vrancea în locul lui Tîlvăr

L-a ajutat și fostul director, „pe baza relației personale”

Întrebat dacă el a scris lucrarea la calculator, Angel Tîlvăr a recunoscut că nu. Dar a avut o explicație pentru această situație ciudată.

„Nu am tehnoredactat-o eu, pentru că nu am această abilitate. (…) L-am rugat pe Horia Dumitrescu (fostul director al instituției), dar necerându-i să apeleze la cineva, am făcut-o pe baza relației personale cu el și îmi pare rău că are de suferit un om a cărui reputație este impecabilă și a cărui cariera academică e demnă de toată lauda.”

Întrebat cine l-a ajutat cu privire la cercetările legate de teza de doctorat, ministrul a admis că au fost și colegi, profesori de istorie.

„Eu însumi, sau colegi profesori de istorie. Profesorul Sîrbu, care mi-a spus și să aprofundez. Am discutat inclusiv cu Horia Dumitrescu posibilitatea de a extinde într-o lucrare de doctorat ceea ce mă interesa pe mine la acel moment.

Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu l-am folosit. Horia mi-a spus că are posibilitatea să îmi arate niște chestii care s-ar putea să mă ajute, atâta tot. Dar, repet, nici pe domnul Iliescu, nici pe doamna Aurora nu îi cunosc personal, nu le-am cerut nimic, nu am interacționat cu ei”, a afirmat acesta. (G4 Media)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...