Explozie a pieţei de birouri la Iaşi: cea mai mare creştere din ţară. Iaşul va înregistra în 2024 cea mai mare creştere a stocului de birouri moderne din România, potrivit unui raport întocmit de Cushman & Wakefield Echinox, unul dintre liderii în consultanţa imobiliară, care a comparat evoluţia pe piaţa imobiliară de birouri în cele mai mari patru municipii din România (Cluj, Iaşi, Timişoara şi Braşov).
81.000 de metri pătraţi de spaţii de birou în clădiri moderne urmează să se inaugureze în capitala Regiunii Nord-Est în acest an, odată cu lansarea oficială a proiectelor Silk District II-IV. Spre comparaţie, la Cluj urmează să se inaugureze sau sunt în construcţie 75.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în clădiri moderne, la Timişoara 16.000 mp, iar la Braşov 21.000 de metri pătraţi. Iar Iaşul şi-a îmbogăţit serios stocul de birouri moderne şi în 2023 (cu 10.700 mp, în timp ce Clujul a crescut cu 11.000 de mp în 2023, Timişoara cu 9.500 mp, iar Braşov cu 6.200 mp).
Avem şi cea mai mare rată de neocupare
În timp ce era al doilea cel mai mare centru din România după dimensiunea pieţei de birouri, după Cluj (cu excepţia Bucureştiului), la finalul anului 2023, dintre cele patru mari oraşe ale României analizate în raportul “Romania Office Regional Cities 2024” de Cushman & Wakefield Echinox, rata de neocupare a birourilor din Iaşi este cea mai mare, de 20,4% (în timp ce la Cluj era de 6,2%, la Timişoara de 10,7%, iar la Braşov de 11,8%).
Pentru cine se construiesc însă atâtea birouri, în condiţiile în care companiile fac eforturi să-şi readucă angajaţii la muncă din regim “remote”, cel puţin în regim hibrid? Există riscul ca aceste birouri să rămână goale, chiar în condiţiile în care clădirile moderne care le adăpostesc oferă o serie de avantaje? Care sunt avantajele care ar putea convinge angajaţii din Iaşi că munca la birou poate fi mai eficientă decât cea din confortul casei?
“2023 a fost un an foarte bun pentru piaţa de birouri din Iaşi, datorită faptului că a fost lansată cea mai mare clădire de birouri din regiune, Palas Campus. Care se vede foarte bine cu ochiul liber că e plină de companii şi că oamenii vin la birouri. Dar vin la muncă în regim hibrid. De aici apare, poate, această aparentă confuzie, că oamenii nu s-ar fi întors în birouri, din faptul că oamenii nu merg cinci zile din cinci la birou, ci că vin două sau trei zile din cinci. Anul 2024 urmează această tendinţă de normalitate prin inaugurarea în următoarea perioadă a clădirii Silk District, a cădirii de birouri. În care, probabil, în Q2 2024 vor începe activitatea mai multe companii”, a explicat pentru Ziarul de Iaşi Dan Zaharia, expert în închirierea spaţiilor de birou, partener în firma ieşeană Extind Business SRL.
Pe harta proiectelor cu clădiri moderne de birouri din Iaşi, realizată de experţii Cushman & Wakefield Echinox, figurează zece mari ansambluri deja existente, începând de la Baza 3 Office şi până la Palas Campus). Mai multe citiți în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!