Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. În vremuri tulburi, precum cele prin care trece România acum, rememorarea trecutului este o datorie.
Bihorenii pot afla, vizitând o expoziție recent deschisă în Muzeul orașului Oradea, despre torturile la care au fost supuși tinerii care s-au opus comunismului, unii fără să-și dea seama, ajunși din acest motiv în închisoarea din Pitești, victime ale unei „reeducări” care i-a forțat să se transforme la rândul lor în călăi ai propriilor colegi de suferință.
În premieră, sunt prezentate și numele a 11 bihoreni care, fără voia lor, au fost parte din „experimentul Pitești”, nume scoase la lumină de un istoric orădean.
Mărturii din trecut
Nu întâmplător, expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” a fost deschisă pe 6 decembrie, dată la care s-au împlinit 75 de ani de la demararea acestui nefast experiment de inspirație sovietică. Odată încarcerați, tinerii anticomuniști erau supuși unor torturi groaznice și apoi transformați în călăii colegilor de celule. Experimentul a început în 1949 și a durat până în 1952, timp în care în închisoare au ajuns 603 deținuți.
„Am ales numele expoziției pentru că în societate există o nostalgie crescută față de regimul comunist și ne-am gândit că ar trebui să arătăm cum era comunismul de fapt”, spune Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, un muzeu privat amenajat în incinta fostului penitenciar.
Expoziția cuprinde obiecte din celule și informații explicative. „Sunt lanțurile cu care au fost legați deținuții la mâini și picioare, paturile în care au fost obligați să stea nemișcați, ușile pe sub care au respirat când nu mai aveau aer în cameră”, exemplifică ea.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)