Expoziție de icoane pe sticlă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dedicată monahului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula

Data:

spot_img

O expoziție de excepție marchează la Cluj-Napoca împlinirea a 80 de ani de viață și 50 de ani de activitate artistică ai arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula.

Găzduită între 10 – 30 iunie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția aduce în fața publicului un număr simbolic de 80 de icoane pictate pe sticlă,  reprezentative pentru întreaga creație a monahului, realizate în perioada 1975 – 2013.

Vernisajul va avea loc în 10 iunie, la ora 19:00, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Deschiderea expoziției va prilejui și lansarea albumului cu icoanele pe sticlă ale arhidiaconului Ilarion Mureșan, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj și apărut la editura „Tradiții Clujene”.

La vernisaj vor susține recitaluri Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj.

“Arhidiaconul Ilarion Mureșan a avut o contribuție decisivă la perpetuarea artei pictării icoanelor pe sticlă, specifice centrului de la Nicula. Începând cu 1972, cu talent și tenacitate, părintele a început să picteze icoane pe dosul „glajei”, folosind vechi izvoade niculene din secolele XVIII-XIX, respectând stilul și cromatica vechilor pictori țărani, care au făcut acest centru atât de cunoscut. Totodată, având și un spirit inovator, a dat naștere unor creații proprii, în care elementele bizantine se împletesc cu cele ale picturii naive țărănești, cu accentul pus pe prezența elementelor decorative în compoziție și inserarea unor detalii caracteristice peisajului și satului transilvan. Neobosita și bogata activitate artistică i-a adus recunoașterea și aprecierea, concretizate în numeroase expoziții găzduite în muzee de prestigiu din țară și străinătate. În paralel, arhidiaconul Ilarion Mureșan și-a dovedit vocația de colecționar, încă de la venirea, în 1962, la Mănăstirea din Nicula. Printr-o campanie asiduă, ce a constat în numeroase deplasări pe teren, a reușit să adune în patrimoniul mănăstirii vechi icoane pe lemn și sticlă. În acest fel,  de la aproximativ 10 icoane vechi pe care le avea mănăstirea la sosirea monahului, în 1974 patrimoniul așezământului a ajuns la peste 700 de icoane vechi. După dispariția acestei impresionante colecții în incendiul din 1974, părintele a reluat campania de colectare a unor vechi icoane, care sunt expuse, în prezent, în incinta mănăstirii”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, organizatorul expoziției.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula.

Citește și: Filmul R.M.N. al lui Cristian Mungiu, primit cu aplauze la Ditrău, localitatea din Harghita care a inspirat povestea peliculei

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...