Expoziție dedicată disidentului Gheorghe Ursu, la Muzeul Comunismului din Bucureşti

Data:

spot_img

O expoziție dedicată disidentului Gheorghe Ursu va fi găzduită, în perioada 18 aprilie – 12 mai, de Muzeul Comunismului din Bucureşti.

Expoziția „Gheorghe Ursu şi Revoluţia pe care nu a mai prins-o” va fi vernisată în data de 17 aprilie, ora 18:00, și este organizată de Muzeul Comunismului din Bucureşti, alături de Muzeul Ororilor Comunismului în România şi Fundaţia Gheorghe Ursu.

Evenimentul se va desfăşura pe str. Covaci, nr.6, Bucureşti, iar accesul este liber, cu condiţia înscrierii în prealabil, accesând acest link.

“Gheorghe Ursu a fost inginer de excepţie, pasionat de artă, disident anticomunist şi tată iubitor care, în 1985, cu numai patru ani înainte de Revoluţie, a fost ucis cu brutalitate de organele Securităţii. De ce? La aceasta întrebare ne propunem să vă răspundem, prin două evenimente reunite: o conferinţă şi o expoziţie. Cea din urmă parcurge viaţa personală a inginerului, cariera si lupta cu regimul comunist, în contextul tragicului cutremur din 4 martie 1977. Complexitatea „replicilor” socio-politice ale seismului sunt cuprinse în cele două module ale instalaţiei „SEISMOGRAF’77”, cu care Muzeul Ororilor Comunismului în România participă la expoziţie. Baza documentară a fost asigurată prin cercetarea istoricului Dumitru Lăcătuşu şi cu ajutorul datelor furnizate de Fundaţia Gheorghe Ursu”, au transmis organizatorii.

Seara va debuta cu un tur al Muzeului Comunismului din Bucureşti, urmat apoi de conferinţa la care va participa Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 18 aprilie – 12 mai, respectând programul şi taxele de vizitare ale Muzeului Comunismului din Bucureşti.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Despre organizatori

Muzeul Comunismului din Bucureşti, deschis în iulie 2023 şi situat pe Strada Covaci numărul 6 în Centrul Vechi al Capitalei, este un muzeu privat şi interactiv care abordează exclusiv şi exhaustiv perioada comunistă din istoria României. Muzeul adoptă o viziune echilibrată asupra comunismului şi prezintă tematicile dintr-o manieră obiectivă, fiind un muzeu de conştientizare a istoriei României.

Fundaţia Gheorghe Ursu a luat fiinţă în decembrie 1995, din iniţiativa membrilor fondatori Gabriel Andreescu, Radu Filipescu, Olga Ursu, Andrei Ursu şi Sorin Vieru. Fundaţia militează pentru aflarea adevărului în cazul asasinarii lui Gheorghe Ursu şi pentru condamnarea vinovaţilor. A contribuit la documentarea represiunii violente împotriva opozanţilor regimului Ceauşescu şi din timpul Revoluţiei Române, inclusiv contrarevoluţia Securităţii din decembrie 1989.

Muzeul Ororilor Comunismului în România îşi propune să devină un spaţiu al memoriei victimelor represiunii comuniste şi să păstreze vie amintirea suferinţei lor prin următoarele două linii principale de acţiune: crearea de bază patrimonială şi asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institutele de cercetare. Principalele activităţi vizează un efort susţinut de consolidare a unei borne culturale şi instituţionale prin intermediul expoziţiilor, evenimentelor, conferinţelor, experienţelor imersive şi mai ales a dezbaterii publice în vederea construirii unei imagini clare şi obiective asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989.

Citește și: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Comunismului din București)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

TNB: Noutăți de toamnă

La început de septembrie Teatrul Național „I.L.Caragiale” a deschis,...

Bistrița veche și stilul Art Nouveau | Săptămâna Online

Bistrița veche și stilul Art Nouveau. Am trecut Duminică...

190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de...