Arome autentice din Caraș-Severin: 9 gospodării devin puncte gastronomice, readucând gustul bucătăriei tradiționale.
Amenajate în gospodării familiale, punctele gastronomice locale oferă turiștilor și localnicilor deopotrivă ocazia de a savura preparate specifice zonei, gătite ca pe vremuri, cu ingrediente locale, după rețetele bunicii. De la sarmale în foi de varză murată, tocănițe cu mămăligă și plăcinte coapte pe vatră, până la dulcețuri, siropuri și brânzeturi, totul este pregătit cu grijă și pasiune, în condiții reglementate și autorizate.
n ultimii trei ani, în județ au fost deschise nouă puncte gastronomice locale, conform datelor
Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin. Primul punct s-a deschis în ianuarie 2022, în casa cu numărul 192, din localitatea Prigor. Ulterior, s-au deschis alte opt. Câte unul în localitățile Slatina Nera (casa nr. 101), Ilidia (casa cu nr. 466), Turnu Ruieni (casa cu nr. 234), Cărbunari (casa cu nr. 457), Potoc (casa cu nr. 3), Pecinișca și două în Eftimie Muru, în casele cu numerele 167, respectiv 541.
Punctele gastronomice locale vin în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator, fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Ele nu sunt restaurante, ci bucătării autentice, în care gazda stabilește meniul sau îl adaptează în funcție de preferințele oaspeților.
Continuarea în Express de Banat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!