Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

Data:

spot_img

Extensii ale Moscovei în România. În februarie 2022 guvernul României anunța închiderea canalelor Russia Today și Sputnik, principalele medii de propagandă fățișă ale Moscovei în România. Procedurile tehnice de blocare au fost puse în mișcare pentru întregul arsenal mediatic de site-uri și bloguri asociate cu Sputnik: sputniknews.ro, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citeșteșitu.com, rtnews.ro si cloudx.ro.

În martie 2022 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene publica o măsură similară suspendând activitățile de difuzare ale Russia Today/RT și Sputnik pe o perioadă neprecizată în Franța, Marea Britanie, Spania și Germania. Ulterior pe întreg teritoriul UE canalele de propagandă ale Rusiei au fost suspendate.

„Astăzi, facem un pas important împotriva operațiunii de manipulare a lui Putin și suspendăm accesul canalelor mass-mediei controlate de statul rus în UE. Am impus deja mai devreme sancțiuni împotriva conducerii RT, inclusiv a redactorului-șef Margareta Simonian, și este logic să vizăm și activitățile pe care aceste organizații le-au desfășurat în Uniunea noastră”, declara atunci Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica deSsecuritate al UE.

Eurobarometrul din vara anului 2022 arăta că românii au fost favorabili închiderii goarnelor rusești de stat în proporție de 64%, totuși sub media UE de 70%. Polonezii au susținut blocada mediatică în proporție de 91%.

În primăvara aceluiași an, a devenit vocal în România un grup politico-mediatic care și-a luat numele orgolios de „Clubul de gândire GOLD”, masat în jurul Radio Gold FM. Membrii săi, citați, lăudați și premiați de Sputnik, au preluat și au dus mai departe în spațiul public românesc narativele conspiraționiste și dezinformarea preparate în laboratoarele Kremlinului. Era pesemne stringent după invazia Rusiei în Ucraina să existe canale dedicate propagandei, după suspendarea canalelor rusești.

Rusia a finanțat sistemul de propagandă și dezinformare Sputnik/RT, Rossia Segodnia, ferme de troli etc. cu peste un miliard de euro, conform unei investigații Vsquare.

Goldiștii trec la acțiune

Frecvența Radio Gold FM a fost achiziționată în 2020 de familia lui Cozmin Gușă prin fiul Andrei, acționar al firmei S.C. Angus Resources S.R.L, înregistrată în 2021 cu sediul în Popești-Leordeni, după ce firma anterioară, din care făceau parte fiul și fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, Sindicatul Petrom și Cornel Nistorescu, a ajuns la faliment. Firma cu trei angajați ajungea în 2023 la o cifră de afaceri de aproximativ un milion lei.

Într-o poză făcută la un chef, vedem „echipa strategică”, cum o numește Cozmin Gușă pe Facebook, din care nu lipsesc Adrian Severin, Sorin Roșca Stănescu, Josefina Pascal, Dan Dungaciu, Petrișor Peiu, Marius Ghilezan, Ioan Raus (H.D Hartmann), Bogdan Comaroni, Mircea Popa. Echipei i se adaugă Răzvan Savaliuc, Petru Romoșan, Ion Spânu, conjunctural Ion Cristoiu și alți câțiva.

Sursa foto: Facebook

Toți aceștia colaborează la Radio Gold FM, SolidNews, radiogoldfm.ro, Gold TV, Ziua News, episodic la activenews.ro, corectnews și apar frecvent ca invitați la Realitatea Plus.

După nevoi, „Clubul” sau „Grupul de gândire GOLD” inventează alte extinderi. Prin februarie 2023 pretindea că a înființat un așa-numit Institut Gold, iar mai târziu, atunci când candidaturile tot mai fanteziste ale lui Cozmin Gușă, la primăria Capitalei sau la președinția României, o cereau, anunța că dezvoltă „Mișcarea Gold”.

„Institutul Gold” nu are o existență instituțională autonomă. Câteva articole ale acelorași colaboratori sunt etichetate ca „analiză pentru Institutul Gold” și cam atât. „Analizele” sunt axate fără excepție pe o agendă pro-Kremlin. Inițial, ambițiile afișate într-un articol publicat în februarie 2023 erau să investigheze sub autoritatea acestui „institut” „societatea românească, nevoile ei, în funcție de prioritățile statului român pe termen scurt, mediu și lung, raportate la interesul național, dar și la conjunctura externă, fără a pune carul înaintea boilor” și să identifice potențiali candidați pentru președinție.

Practic, sub denumiri hiperbolizate dar fără conținut real în afara unor simple articole de opinie, grupul încearcă să-și crească vizibilitatea și anvergura, creând impresia unor acțiuni ample, serioase și credibile. În SUA există The GOLD Institute for International Strategy cu sediul la Washington, fără nicio atingere cu pretinsul „Institut Gold” dâmbovițean.

Se adaugă la instrumentarul necesar pentru o propagandă eficientă și larg distribuită Noul Club de Presă, înregistrat oficial cu acest nume, dar lansat în 3 mai 2023 sub numele de Clubul de Presă. Așezat prin impostură pe notorietatea Clubului Român de Presă, clubul pretinde că reprezintă peste 700 de jurnaliști și 70 de case de presă. Cifrele sunt discutabile, așa cum am arătat aici.

Citește și: Elena Lasconi îl propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru

Cum funcționează jucăria diseminării  

O trecere în revistă a temelor abordate de membrii „grupului de gândire” pune în lumină vectorul propagandistic de sorginte putinistă. După ce au susținut individual teorii conspiraționiste anti-vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, au trecut la subiecte legate de războiul din Ucraina. Sunt promovate accelerat mistificări, de la portretizarea refugiaților ca traficanți și prostituate, la avertizarea că ajutorul dat refugiaților, Ucrainei și Moldovei, inclusiv cel energetic, îi vor sărăci pe români.

Subiectele sunt aruncate pe piața media printr-o rețea de publicații, canale de radio și televiziune. Discuțiile adesea dezlânate de la Radio Gold FM sunt transcrise pe SolidNews.ro și transformate în știri pe activenews.ro, Ziua News sau pe alte site-uri afiliate, apoi sunt reluate cu titluri senzaționaliste la Realitatea TV/Plus.

Realitatea TV, vârful de lance telemediatică a grupului, transformă unele teme în emisiuni bombastice, cum este Culisele Statului Paralel, unde oficiază Anca Alexandrescu, agent politic PSD, metamorfozat în jurnalistă.

Într-o analiză a Centrului GlobalFocus este descris mecanismul mediatic care multiplică narativele prin estomparea graniței dintre presa tradițională, cu impact la un public majoritar, și presa marginală. Aceleași subiecte și aceiași invitați sunt partajați între Radio Gold FM, Realitatea Plus și Zeus TV al lui Lazarus, o televiziune marginală dar care a avut impact cu discursul naționalist, xenofob și putinist, propulsându-l pe Lazarus în Parlamentul European pe lista partidului Dianei Șoșoacă.

Distribuția încrucișată continuă pe rețelele sociale, Facebook, Telegram, TikTok, Youtube, diverse forme de mesagerie, WhatsApp etc.

„O astfel de cooperare are un impact asupra rezilienței democratice a României, deoarece permite agendelor politice populiste radicale să intre necontrolat în curentul principal și să modeleze dezbaterile politice. Și mai rău, are un impact asupra rezistenței populației față de propaganda pro-Kremlin, acordând credibilitate de masă actorilor și ideilor radicale”, se arată în studiul realizat de CentrulGlobalFocus.

Apariția volumului Războiul din Ucraina la editura RAO, care colectează articolele grupului, a fost o ocazie de lansări și de reiterare a temelor favorabile agresorului.

Infuzia putinistă

Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului, publica în 9 august 2024 pe site-ul rus https://katehon.com, unul din site-urile de propagandă rusești, un articol cu titlul Decuplarea, un text „profetic” care prezice căderea în insignifianță a Occidentului global și decuplarea lumii de valorile democrației vestice pentru a miza „nu numai pe propriile forțe, ci și pe propriile valori, pe propria identitate, pe propria noastră istorie, pe propriul nostru spirit”.

Ideologia creată de Dughin are componentele necesare pentru a fi instrumentată de Kremlin, componente identificate de  Masha Gessen în volumul „Viitorul e istorie. Cum a pus totalitarismul din nou stăpânire pe Rusia”(Curtea Veche, 2024): „narațiunea, trecutul, valorile tradiționale, amenințarea externă și coloana a cincea”.

Similitudinea mesajelor e limpede. Într-o emisiune intitulată (fără ironie) Dincolo de propagandă de pe Gold TV, Petrișor Peiu, fost consilier al premierilor Radu Vasile și Adrian Năstase, susținea în aceeași dată că „omenirea se îndreaptă spre deglobalizare”, iar Iosefina (Kimi) Pascal, o activistă anti-vaccin venită din lumea gamerilor și a cosplayerilor, vorbea în emisiunea Scamatoriile Iosefinei despre lipsa de viitor a Uniunii Europene.

Petru Romoșan, fost turnător la Securitate dovedit de CNSAS, într-o așa-zisă analiză publicată pe solidnews.ro consacră opiniile lui Emmanuel Todd, politolog francez, critic al democrației occidentale, idei convenabile „Clubului de gândire GOLD”: „Odată cu începutul războiului din Ucraina, vechea axă europeană dominantă Berlin-Paris a fost înlocuită de o axă improbabilă Londra-Varșovia-Kiev, pilotată de la Washington. Oricum în întreg Occidentul, de ani buni, democrației i s-a substituit oligarhia liberală”. Tot Romoșan îl elogia la deces pe „marele om” Mihai Caraman, spionul care le vindea rușilor secrete NATO.

Marius Ghilezan, devenit un susținător strident al putinismului dintr-un fost jurnalist monarhist și susținător al PNȚ-CD, punea față în față „adevărurile lui Putin cu propaganda mincinoasă a Occidentului”. Tot el publică la România liberă opinii nesusținute de fapte și alarmiste despre „Dictatura OMS” și se întreba „Pe când capitularea Ucrainei?”.

Daria Gușă, fiica lui Cozmin Gușă, adaugă la numeroasele teme conspiraționiste una pentru publicul tânăr: vedeta Taylor Swift este recrutată de Soros pentru a fi folosită de „Statul Paralel” american pentru a influența alegerile din SUA.

Diseminarea narativelor putiniste are și alte platforme în afara celor mediatice. În vara aceasta goldiștii și-au trimis reprezentanții la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, finanțată de guvernul României, unde s-au întâlnit românii Forumului Civic al românilor din Harghita, Covasna și Mureș, cu invitați din diasporă și din comunitățile etnice învecinate. S-au regăsit acolo George Simion, Claudiu Târziu de la AUR, Cozmin Gușă, Adrian Severin, iar discursurile naționaliste și discriminatorii s-au ținut lanț.

Sursa foto: Facebook

Adrian Severin, fost ministru de externe, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție când era europarlamentar, a susținut printre altele că „Războiul din Ucraina nu este un război pentru stăpânirea unor teritorii, ci un război pentru o nouă ordine mondială; este vorba despre o ordine mondială post-americană care va înlocui de acum epuizata pax americana, cu un alt model de conviețuire globală inspirat de culturile asiatice / de modul de viață asiatic”. Discursul „reputatului analist” a fost reluat ulterior pe Gold FM și pe SolidNews.

Cele mai apăsate dezinformări și teorii ale conspirației, precum și predicții politice niciodată confirmate, îi aparțin lui Cozmin Gușă, traseist politic, consilier al mai multor premieri și promotor în România al unor mesaje aliniate politicii Kremlinului. Iată câteva:

  • Sorosiștii sunt plătiți cu bani de la stat(e), minimum 100 de mii de dolari pe an.
  • Rezerviștii Statului Paralel o vor pe Kovesi la prezidențiale, o introduc în scenă prin analize fake legate de filmul-vedetă ”21 de rubini”. Agenții acoperiți insistă și se deconspiră!
  • Rusia câștigă atât de multă simpatie tocmai pentru că are o politică anti LGBT! Asia va conduce lumea (Viktor Orban).
  • Peste jumătate din electoratul român este dedicat mișcării suveraniste.
  • Putin își face treaba conform „Marelui Plan”! Bibi (Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, n.red.) redevine „omul lui Putin”.
  • Jocurile Olimpice de la Paris transmit un mesaj transhumanist și satanic

Una dintre știrile false flagrante care a circulat în toată presa afiliată grupului este povestea inventată, ilustrată cu imagini falsificate, despre soția lui Navalnîi, care ar fi avut o relație cu un oligarh puțin după moartea soțului ei.

De altfel, Romoșan avansase în articolele sale varianta oficială a Kremlinului în legătură cu dispariția lui Navalnîi:„Moartea lui Navalnîi nu poate fi folosită de nimeni, rușii vor publica raportul medical care poate consemna supramedicația acestuia cu antidepresive puternice”, sugerând totodată că Occidentul e de vină.

Seria de clasamente conjuncturale Omul Zilei sau Omul Negru al Zilei publicate pe SolidNews și comentate pe Gold FM și TV Gold, completează tipologia personajelor lăudate sau defăimate insistent, pe criterii politice și ideologice. Au fost desemnați Omul Negru printre alții Zelenski, Nicușor Dan, Anthony Blinken, Klaus Iohannis, Marius Vizer, ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec etc.

„Propaganda pro-Kremlin este adaptabilă”, este o concluzie a studiului realizat în 2022 de Centrul GlobalFocus ș.a. Flexibilitatea propagandiștilor este o condiție necesară.

Tema obsesivă a Statului Paralel, pe care mizează Realitatea TV și Anca Alexandrescu,  autopromovată ca jurnalistă de investigație, ilustrează adaptabilitatea narativelor acestor propagandiști. Etichetele „Statul Paralel”, „Rețeaua soroșistă” sau „Securistan” sunt aplicate unor situații diverse, după caz, în funcție de țintele campaniilor de denigrare.

Sub aceste etichete se pot construi conspirații. În 18 august 2024 apărea pe SolidNews starea României de azi imaginată de Gușă, un portret diform pasibil de a genera anxietate socială: „Să vă închipuiți așadar o uriașă rețea de decizie și control ce acoperă România, compusă din mai multe rețele aparținând fiecărui serviciu secret, care se interconectează doar la vârf, și doar atunci când e necesar”.

Cel mai recent raport GLOBSEC arată cauzele vulnerabilității democrației în România. 44% din cetățenii români sunt predispuși să creadă în conspirații, iar acest trend este crescător. În același timp, numărul celor care cred că Rusia este agresorul responsabil pentru războiul din Ucraina a scăzut de la 65% în 2023 la 55% în 2024. Doar 38% din românii chestionați cred că extremismul de dreapta este o amenințare la adresa democrației.

Citește și: Suspiciuni de spionaj deasupra unui parc industrial german

De neoprit?

Andrei Tiut, Senior researcher GlobalFocus Center, a făcut o analiză a audienței câtorva dintre componentele rețelei de propagandă folosite de așa-numitul Club de gândire GOLD. „Audiența nu este strivitoare, dar multiplicarea pe diverse canale duce mesajul. Ieșirea pe televiziunile Realitatea TV sau RTV crește mult vizibilitatea protagoniștilor”, ne-a declarat Tiut.

Monitorizarea audienței principalilor vectori ai propagandei suveraniste, lăudate de fostul ambasador al Federației Ruse la București, arată o activitate intensă, adeseori coroborată prin invitați comuni și subiecte identice. Infograficele prezintă situația din iulie 2024:

Pe rețelele sociale cele mai multe interacțiuni ale lui Cozmin Gușă sau ale Iosefinei Pascal apar pe subiecte care nu au nicio legătură cu temele politice. Este o strategie de a menține atenția publicului care va reveni și pe subiectele de propagandă.

În 18 august 2023, videoclipul redistribuit „Un african le predă americanilor o lecție excepțională despre democrație. În doar 4 minute!” primește pe Facebook o audiență de 35 K, 1946 comentarii, 861K vizualizări

Alt exemplu de subiect marginal, care obține audiență:„ Avantajul femeii care știe cum să bea alcool”, video postat pe 29 august 2023 are 67K- comentarii, 567K vizualizări. Repostat de pe TikTok un video etichetat ca „Un copilaș african deștept și simpatic!” are audiența de 71K și 1075 comentarii.

Și Iosefina Pascal recurge pe Telegram la strategia de a obține audiență pe subiecte de senzație: „A crying mother cat brough her dying kitten to a man. Just unbelievable!” are o audiență 7,3 mil. vizualizări și 11.994 comentarii. Ea avea pe Telegram peste 10.000 de abonați în iulie 2024 (t.me/iosefinapascal), Gold FM România avea puțin peste 2.000 (t.me/radiogoldfmro), iar ActiveNews peste 12.000.

Dificultatea de a pune frână propagandei extremiste care a câștigat voturi la recentele alegeri locale și europarlamentare stă în dificultatea de a compatibiliza libertatea de exprimare cu dreptul cetățeanului la informare corectă și responsabilă. Pentru canalele de radio și de televiziune, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aplicat sancțiuni cu efect temporar. „Radio Gold FM este în topul sesizărilor pentru și a primit cea mai mare amendă, de 100.000 lei, 185.000 lei amenzi cumulate. Deși se prezintă ca victime ale cenzurii CNA, numărul mare al sesizărilor clarifică situația”, ne-a declarat Mircea Toma, membru în Consiliul CNA.

Amenzile aplicate în perioada martie-iunie 2022 se referă la mai multe emisiuni în care Gușă, Roșca-Stănescu, Severin și Cristoiu „au făcut comentarii părtinitoare, tendențioase, lipsite de echilibru și obiectivitate, astfel încât întregul mesaj s-a transformat, cu preponderență, într-unul favorabil Rusiei față de ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Printre afirmațiile monitorizate de CNA au fost:

  • Refugiații ucraineni intră în România cu limuzine cu fund dublu în care aduc armament
  • Ucrainenii „antrenează paramilitar copii” „pe model ISIS”
  • Ucrainenii sunt „naziști”, hoți și traficanți de „femei de moravuri ușoare”

Cozmin Gușă pe Gold FM: „Din informaţiile mele, care sunt bune, nu pot să-mi devoalez sursa, se pare că au ajuns pe la graniţa României nişte autocare cu copii părăsiţi şi fără identitate, cu mamă surogat, nişte ferme de copii”.

Iosefina Pascal Gold TV: „Am arătat ieri în emisiune şi a publicat şi Cozmin Guşă imagini pe care le-am trimis la  mai multe  persoane din presă, cu copiii înarmaţi, cu copiii îmbrăcaţi în uniforme militare, cu copiii făcând tot felul de gesturi naziste, cu copiii purtând însemnele naziste ale batalionului Azov. Însemnele batalionului Azov îşi au originea în însemnele naziste, ale SS, ale von Waffen, nu ştiu ce.”

Și Realitatea TV a primit sancțiuni pentru afirmații similare. Decizia177/23.04.2023 a CNA se referă la emisiunea Caravana România Suverană (sistată între timp), realizată de Alexandra Păcuraru, fiica patronului Maricel Păcuraru, condamnat la închisoare pentru corupție, fraudă, fals intelectual. Ea susținea că refugiații ucraineni se prostituează, „mănâncă caviar cu polonicul’’ și „se îmbuibă cu alcool’’, așteptând să fie ajutați de statul român ca „popor de asistați”.

Se recunosc teme și afirmații difuzate larg prin sutele de canale care formează ecosistemul războiului hibrid purtat de Moscova. „O analiză tehnică realizată în cadrul investigației Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood) arată că Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor și împart o infrastructură online care amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Nu sunt singurii. Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice. Unele pagini sunt anonime, iar proprietarii lor sunt greu de identificat”, scrie context.ro.

Armand Goșu, profesor universitar, expert în istoria politică a Rusiei, ne-a reamintit că în Strategia Națională de Apărare a României figurează ca amenințări dezinformarea, acțiunile informative ostile, războiul hibrid al Rusiei.

„Faptul că fenomenul dezinformării și propagandei rusești s-a extins în România și după închiderea site-ului Sputnik se explică prin lipsa de acțiune a statului, deși dezinformarea este trecută ca problemă de securitate națională în Strategia de Securitate Națională de Apărare”.

Alte țări europene au fost mai vigilente, a adăugat profesorul Goșu:

„Polonezii și-au luat măsuri, au făcut legi și au intervenit suspendând, de exemplu, radiouri care făceau propagandă rusească. La noi nu văd să se ia oficial vreo poziție, autoritățile noastre nu par îngrijorate”.

Citește și: Partidul Socialist francez se confruntă cu tensiuni interne care amenință viitorul său | Euractiv

„Șomerii politici” își caută casă

2024 este anul în care „Grupul de gândire GOLD” s-a concentrat pe chestiuni electorale. Cozmin Gușă a încercat să intre pe ușa AUR printr-o candidatură la primăria Capitalei. A eșuat fiindcă nu s-a înțeles cu George Simion, șeful AUR, care nu e decis dacă să-l considere „prieten sau parazit”.

Aventura unei candidaturi „suveraniste” independente la președinția României s-a încheiat recent. „Refuz să candidez la alegerile din SECURISTAN, nu mă las batjocorit încă o dată de Statul Paralel!”, își motiva retragerea pe SolidNews, declarație transcrisă a editorialului de pe radio. Explicația ar fi că „Statul Paralel” i-a blocat promovarea, l-a intimidat și i-a speriat sponsorii. „E limpede acum, și-n urma experienței mele din ultimele luni, că nu poți fi alternativă politică în SECURISTAN dacă sistemul ocult de putere nu dorește acest lucru”, a conchis Gușă.

Sursa foto: Facebook

Trecutul politic al lui Cozmin Gușă este plin de eliminări din PSD, din PD și din nou din PSD, eșecuri cu partidul înființat de el, PIN, dar și de vizite la Moscova, de combinații cu generali de Securitate ca Iulian Vlad sau cu oameni de afaceri cu cazier.

Cea mai recentă încercare de a reveni în politică a „șomerului politic” cum l-a numit Mircea Toma, este întrunirea organizată de Diana Șoșoacă la Capșa pentru înființarea unui „pol suveranist”. La întâlnirea la care George Simion a lipsit, Gușă ar fi reprezentat „Mișcarea Gold”, o „cutie politică” cu pretenții la 30% din potențialul capital de putere: „Am propus cu prioritate să ne unim (AUR, SOS și Mișcarea GOLD) pentru alegerile parlamentare, urmând să împărțim locurile de pe liste în aceste cutii politice – cutia politică AUR care să aibă mai mult decât cutia politică a SOS-ului sau decât cutia politică denumită Mișcarea GOLD, fondată de către mine prin Clubul de Gândire GOLD. Împărțeala se putea face în funcție de procentaj: puteam să pornim de la un 40% pentru AUR, 30% pentru SOS, 30% pentru Mișcarea GOLD, puteam ajunge la un rezultat. În interiorul acestor cutii politice trebuie să fie recuperată întreaga mișcare suveranistă din România”, explica Gușă pentru public. 

Printre prioritățile suveraniștilor ar fi tăierea ajutoarelor pentru Ucraina, desființarea bazelor militare NATO de pe teritoriul României, o politică pacifistă de neagresiune față de Rusia.

Acreditarea unei mișcări suveraniste în România, amplificată de neîncetatele manipulări prin mass-media, face parte din arsenalul războiului hibrid al Rusiei: „Putinismul este totalitarismul acestor vremuri. Putinofilii sunt orice, dar nu naivi. Acceptă de bunavoie să poarte rubașca mentală marca sputnik. Se prostituează de bunăvoie, zelos și ticălos. La fel precum colaboraționiștii francezi, intelectualii renegați care invocau <noua ordine europeană>, putinofilii clamează <suveranismul>”, nota recent reputatul politolog Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul n-a avut succes în această fază, tot din cauza „Statului Paralel” care l-ar fi racolat pe George Simion, conform explicațiilor lui Gușă. Supărat pe România care nu îi/le recunoaște valoarea, Gușă și gruparea au pornit o campanie mediatică de defăimare a eșafodajului politic actual din România, SUA, Uniunea Europeană.

L-am întrebat pe Cozmin Gușă dacă nu e tentat să se mute în Rusia, care a legiferat recent facilitarea intrării cetățenilor străini dezamăgiți de democrația occidentală. Decretul permite stabilirea în Rusia a străinilor care îmbrățișează „valorile spirituale și morale tradiționale rusești”, regăsite în narativele răspândite de Gold FM.

„Nu e nicio deducție corectă și logică pe care o faci crezând că dacă Gold FM critică așa-zisa democrație occidentală – fiindcă e o problemă cu democrația în Occident – eu aș accepta să mă mut în Rusia. Nici nu m-am gândit să părăsesc România. Puteam să rămân în SUA sau în Franța unde am învățat, deci nu mi-am pus vreodată problema să mă mut în Rusia. Din punctul meu de vedere, România e pe cale să-și piardă bruma de democrație pe care o mai are, de aceea o numesc Securistan. Dar consider că în SUA sunt probleme și mai mari decât în România. În Rusia nu putem vorbi de democrație, iar eu în afara libertății nu știu să trăiesc”, a răspuns Cozmin Gușă întrebării noastre.

Tentaculele Clubului de gândire GOLD

Războiul cultural promovat de propagandiștii Rusiei pe radio, televiziune, presă online și pe rețelele sociale are și o componentă editorială pe care „Clubul de gândire Gold” a realizat-o într-o carte în 2022 sub titlul Războiul din Ucraina. Cartea a fost lansată nu doar în București, ci și în Cluj, Timișoara, Voiteg, o comună din Banat.

Pentru autori, sursele oficiale despre război sunt doar minciuni, cărora le contrapun variantele lor, negând atrocitățile comise de armata Rusiei în Ucraina: „Notele și comentariile nu sunt despre pilotul fantomă sau despre grănicerii înviați de pe Insula Șerpilor, nici despre bombardamentele de la Maternitatea din Mariupol, fără sânge pe pereți, nici despre atrocitățile de la Bucea, nevalidate de probe. Nu. Nimic din propagandă”, comenta Marius Ghilezan în România liberă „evenimentul publicistic”.

Lansarea de la Cluj i-a avut printre participanți pe actorul Florin Piersic, iar discuția a alunecat spre subiectele obsesive de apărare a Rusiei și de condamnare a Ucrainei.

La Cluj grupul are un pilon puternic în Liviu Alexa, patronul publicațiilor Ziar de Cluj și Ziar de Sălaj, al studioului NCN, precum și al unor bloguri cu numeroase jigniri la adresa unor jurnaliști. Pe vremea Vioricăi Dăncilă, Alexa era șeful organizației PSD Cluj și o talona pe doamna prim-ministru în vizitele sale. S-a lansat în 2016 în cursa pentru primărie, iar anterior încercase să intre în parlament, dar a obținut scoruri cu o cifră. 

Ruptura cu PSD s-a produs, conform explicațiilor lui Alexa, din cauza unor „securici” și „trădători”. Totuși, conform Newsweek, Liviu Alexa a obținut de-a lungul anilor sume consistente de la PSD, peste 90.000 euro pentru consultanță politică. Zecile de procese pentru fals și uz de fals, pentru calomnie etc. l-au făcut campionul tribunalelor.

„Clubul de gândire GOLD” a îmbrățișat acest profil și l-a stimulat să preia de pe Radio Gold FM diverse discursuri și să ducă mai departe spre publicul din Cluj mesajele putiniste. A devenit și colaborator fervent al radioului.

Multe din producțiile sale lipsite de structură și de coerență rulează pe linia putinistă. Interviurile „bombă” ale lui Alexa cu Carmen Dan, fostul ministru de Interne al lui Dragnea, sau cu Ioan Niculae, fost ofițer de Securitate, patronul InterAgro, de două ori condamnat pentru mită și corupție, fac parte din strategia de „albire” a unor infractori practicată pe larg de membri ai „Grupului de gândire GOLD” și mai ales de Realitatea Plus, unde se perindă seară de seară corupți declarați victime.

Narativele pro-Kremlin și-au găsit pagină și în Timișoara, în Ziua de Vest, franciză care i-a supraviețuit ziarului Ziua. Sorin Roșca Stănescu păstrează o rubrică de comentariu politic la Ziua de Vest. Povestea cu ucrainenii din limuzine cu fundul dublu pline de armament, pentru care GOLD FM a fost sancționat de CNA cu 100.000 lei, s-a publicat și în Ziua de Vest.

Publicația online l-a susținut fățiș pe Nicolae Robu în alegerile locale pentru primărie, aducând discursul xenofob, conspirații și limbajul urii în spațiul public. Fostul primar, care a pierdut a doua oară în fața germanului Dominic Fritz, a încercat să convingă electoratul portretizându-și contracandidatul ca „parașutat” de serviciile germane, „șomer întreținut de o cetățeancă din R.P.Chineză”, „milog fără școală” etc.  

Ziua de Vest o promovează și pe Maria Grapini, europarlamentară aleasă pe listele PSD și vicepreședinta partidului PP-USL al lui Dan Voiculescu. Maria Grapini e cunoscută pentru unele ieșiri naționalist-xenofobe. „Chiar așa, intelectualii României susțin o persoană străină de Timișoara pentru a fi primar?”, se mira politiciana după alegerea lui Dominic Fritz.

Sursa foto: Facebook

Cartea despre războiul din Ucraina a fost lansată și în Timișoara cu sprijinul Zilei de Vest, lansare unde Adrian Severin a susținut conferința „Timp și contratimp în istoria României. Când vechea ordine a murit și noua ordine nu s-a născut, ce are de făcut România?”, cu numeroase referințe dughiniste despre extincția democrației occidentale. Autorii volumului și susținătorii locali de la Ziua de Vest i-au făcut o vizită mitropolitului Banatului, Ioan Selejan, în respectul liniei ortodoxiste a narativelor.

Publicațiile din provincie, membre ale Noului Club de Presă, preiau ocazional material propagandistic din producția Gold FM et Co. Top Secret Craiova promovează prin directorul Ion Spânu, și el colaborator la Radio Gold FM, narative naționalist-șovine și teorii ale conspirației și difuzează frecvent transcrieri din SolidNews ale unor emisiuni Radio Gold.

Articol finanțat de Centrul GlobalFocus prin programul de burse jurnalistice în sprijinul demersurilor anti-dezinformare în media și social media. Opiniile exprimate aparțin în întregime autorului și nu ilustrează neapărat poziția Centrului GlobalFocus.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
7 COMENTARII
  1. Foarte bine ca exista si asemenea posibilitate de infomare. Trebuie sa afli si punctul de vedere a adversarului. Mi se pare chiar obligatoriu sa cunosti toate punctele de vedere pt a fi intr-adevar informat. Concluziile sa le traga cititorul/ publicul cu propria ss glagorie. Nu sa se impuna o anumita parere, mestecata si scuipata de altii, care au si ei interesele lor de gssca.
    Inteleg ca intr-o societate democratica trebuie sa existe libertatea de exprimare. Sau vrem sa ne intoarcem la vremurile ceausiste?!

  2. Va felicit pentru acest articol, pentru ca era nevoie de el ca de aer. Clubul de gandire GOLD doreste reintoarcerea Romaniei la statutul de colonie sovietica, adica exact ceea ce a fost Romania intre 1945-1989 (inclusiv pe vremea lui Ceausescu, oricat ar insista agentul KGB Kuzmin Gusa cu suvernitatea). Prin sustinerea Dianei Sosoaca, care a spus clar ca doreste iesirea Romaniei din NATO (din UE nu mai vrea, ca e bun banutul de europarlamentar), mesajul este clar, iar acest grup doreste alinierea cu regimurile dictatoriale criminale precum cele din Rusia, Iran, Coreea de Nord, Belarus. Ma amuz de multe ori cand citez articolele lui Kuzmin Gusa, in care ne explica el cum romanii aveau moralitate si demnitate pe vremea lui Ceausescu. Daca romanii ar fi avut un gram de demnitate atunci, nu am fi ajuns in primul rand in dictatura, iar in al doilea rand, nu am fi lasat un cizmar analfabet sa faca praf Romania din toate punctele de vedere (economic, social, etc.) si sa rupa practic relatiile cu orice stat civilizat. Diferenta dintre suvernitatea propusa de Gusa si democratia de tip occidental s-a vazut cel mai bine in 1989, cand tarile de sub umbrela URSS erau practic in genunchi din punct de vedere economic si se vede si acum doar facand cateva comparatii : SUA-Rusia, Coreea de Sud-Coreea de Nord, Israel-Iran-Liban-Afganistan, etc. Intrebarea care se pune: vrem sa traim din nou intr-o dictatura si sub papucul unor securisti ceausisti sau vrem in continuare (cu bune si rele) relatii cu occidentul? Da, cu „occidentul decadent” si cu „imperialismul american”. Ciudat cum Gusa pune in fata tuturor „ortodoxia romanilor”. Se vede ce le face Putin „fratilor ortodocsi” ucraineni, care apartineau totusi de Biserica Ortodoxa Rusa. Ce paradox totusi, clubul de gandire Gold, mare aparator al crestinismului, valideaza lumea libera si suverana reprezentata de tari precum Rusia (zero liberate de exprimare, esti arestat si condamndat daca protestezi), Coreea de Nord (condamnari la moarte la ordinea zilei, ateism, marea infometare a populatiei in urma careia au murit 3 milioane de oameni), Afganistan (tara eliberata de imperialismul american, care urmeaza ca in curand sa interzica femeilor vorbitul in public), Iran(tara in care oamenii ies in strada strigand „Moarte Israelului”), Turica(tara condusa de un dictator, care de curand ne intreba ca un bun islamist, daca dorim razboi intre cruce si semiluna), iar exemplele pot continua.

  3. In discursul video nocturn datat 30.08.2024, pe blogul personal (si pe YouTube), incepand de la minutul 19, Maestrul C lanseaza un atac fulminant la adresa d-nei BA pentru publicarea acestui articol. O compara cu Silviu Brucan care publica in Scanteia anilor 50 denunturi la adresa opozantilor regimului comunist.

    • @CIOBANUL B: Maestrul C, de la „litera treia”. Dați-l încolo de damblagiu cu găina lui care naște pui vii, cu tot. Doamna Armanca a militat permanent pentru o presă independentă. Lăsați-i în pace pe tot felul de insipizi ce-și zic ziariști. Mă rog, jurnaliști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în zona seismică Vrancea, județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...