Datele ultimului recensământ al populaţiei arată că sute de copii de vârstă preşcolară trăiesc în comune binecunoscute pentru fenomenul „domiciliu pentru buletin”. În realitate, la grădiniţele locale abia merg câteva zeci.
Cum se explică diferenţa?
Rezultatele definitive ale ultimului recensământ arată că, în patru comune ieşene, copiii din grupa de vârstă 0-4 ani reprezintă mai mult de 10 la sută din populaţie. Este vorba despre Prisăcani – 11,68 la sută, Moşna – 11,4 la sută, Voineşti – 10,88 la sută, şi Scânteia – 10,25 la sută. Primele două comune sunt chiar în Top 10 naţional. Imediat sub nivelul celor 10 procente se află două dintre comunele suburbane Iaşului cu cele mai mari creşteri de populaţie: Valea Lupului (9,58 la sută) şi Miroslava (9,35 la sută).
La cealaltă extremă se află comunele Răchiteni (3,62 la sută), Dobrovăţ (3,67 la sută), Movileni (3,7 la sută), Bivolari (3,77 la sută) şi Strunga (3,8 la sută). Media pe judeţ este 6,3 la sută, municipiul Iaşi fiind doar puţin deasupra.
Citește și: Unde se duc banii din taxe: 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului
Dacă pentru ultima categorie de unităţi administrativ-teritoriale pot fi identificate mai multe motive pentru ponderea mică a copiilor de vârstă preşcolară – populaţie rezidentă sub 3.500 de locuitori, distanţa relativ mare de mediul urban, lipsa unor servicii şi a infrastructurii – pentru comunele de la vârf sunt doar două explicaţii: un mediu economic şi social foarte bun, care duce la cifre apropiate de realitate (pentru Valea Lupului şi Miroslava), respectiv comunităţi care au crescut doar pe hârtie, cu diferenţe uriaşe între numărul celor care şi-au declarat domiciliul acolo şi numărul celor pe care recenzorii i-au găsit anul trecut acasă.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: ZDI