Potrivit ziaruldeiasi.ro, medicii de la cea mai mare maternitate din Moldova au realizat un inedit studiu pe mai mulţi ani, cu rezultate extrem de interesante, dar şi îngrijorătoare, privind evoluţia numărului de copii per familie, dar şi referitor la dinamica privind vârsta mamelor la prima naştere.
Concluziile au fost că, din ce în ce mai accentuat de la an la an, familiile tinere amână conceperea unui copil după 30 de ani vârsta mamei. Totodată, chiar în aceste condiţii, multe familii se opresc la un singur copil. Contează lipsa unei locuinţe proprii? Sau tinerii pun în prim plan realizarea profesională tot mai mult? Ce explicaţii au psihologii specializaţi pe terapii de cuplu pentru aceste tendinţe? Ce urmări demografice sau sociale poate avea accentuarea acestui fenomen?
Specialiştii ieşeni au observat un trend din ce în ce mai pronunţat în ultimii ani: tot mai multe familii amână momentul în care plănuiesc să aibă un copil. Naşterea are loc în cele mai multe cazuri după 30 de ani, şi tinerele familii aleg să aibă, în general, un singur copil. O statistică a Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare unitate de profil din Moldova, realizată pe ultimii trei ani arată că numărul naşterilor scade treptat după vârsta de 32 de ani, vârful fiind înregistrat în intervalul 26 – 32 de ani.
Citește articolul integral, pe ziaruldeiasi.ro.
Foto (descriptiv): SCJU Cluj