Pe lângă numeroasele firme intrate în insolvență sau chiar dispărute, pe lângă locurile de muncă pierdute, factura pandemiei în Galați contabilizează și sumele plătite de stat, ca ajutor pentru ca măcar o parte din angajații gălățeni să nu rămână pe drumuri și fără niciun venit. Astfel, de la instituirea stării de urgență, în martie 2020, și până la sfârșitul lunii mai 2021, valoarea plăților făcute prin intermediul AJOFM Galați și destinate angajatorilor și angajaților în contextul dat de răspândirea noului coronavirus a fost de aproximativ 65 milioane de lei.
Șomajul tehnic, cel mai „scump”
Conform bilanțului prezentat de conducerea AJOFM Galați în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Galați, majoritatea covârșitoare a plăților făcute în cele 14 luni de pandemie de până acum este reprezentată de indemnizațiile de șomaj tehnic. Sumele de care au beneficiat salariații s-au stabilit la 75% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Astfel, în perioada martie 2020 – mai 2021, totalul indemnizațiilor plătite aferente șomajului tehnic a fost de 61.937.426 de lei. Au fost 9.128 de cereri depuse de angajatori, iar numărul beneficiarilor a fost de 48.072 (CNP-uri multiple, după cum se precizează în document). Cele mai afectate domenii de activitate au fost: restaurante și alte servicii de alimentație, organizarea de evenimente, alte activități recreative și distractive, activități de jocuri de noroc și pariuri.
Facilități pentru angajarea șomerilor
În data de 30 decembrie 2020, a fost emisă OUG 220/2020, pentru acordarea de facilități angajatorilor care încadrează în muncă șomeri cu vârsta de peste 50 ani, respectiv, între 16 și 29 ani. Acești angajatori primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de plată de 12 luni. În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021, au fost depuse 104 dosare (103 angajatori), pentru 124 de persoane angajate din respectivele categorii.
Citește articolul integral în Viața Liberă