Falimentul City Insurance, ținut în sertar 4 ani de DIICOT

Data:

Două dosare penale deschise după falimentul City Insurance în urma căruia 250 milioane de euro au fost plătite de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) sunt ținute în sertare de procurorii DIICOT. Deși au trecut de la producerea faptei mai bine de 4 ani, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. În timp ce faptele se prescriu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care ar fi trebuit să prevină falimentul City Insurance, a fost promovat director al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) prin decizie a premierului Marcel Ciolacu.

Am întrebat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) ce acte au făcut în dosarele privind falimentul City Insurance, cazuri deschise în urmă cu 4 ani.

Răspunsul primit este tras la indigo după un text redactat în urmă cu doi ani, când am întrebat același lucru, ceea ce demonstrează că nimic nu s-a întâmplat în acest interval. „Vă comunicăm că pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală sunt în curs de soluţionare două cauze penale, în care cercetările se desfășoară in rem.

Astfel, una dintre cauze are ca obiect infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat şi înşelăciune, iar în cealaltă cauză cercetările vizează infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare, uz de fals, fals informatic şi bancrută frauduloasă”, se arată în răspunsul DIICOT, care vine cu o completare potrivit căreia „în acest moment nu vă putem furniza alte informații privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei în curs de desfăşurare”.

Risc de prescriere a faptelor

Există șanse mari ca, după așa zisa „anchetă” să constatăm că multe din acuzațiile aduse administratorilor City Insurance sunt prescrise.

Până în decembrie 2023, falimentul City Insurance a provocat cheltuieli de 240 milioane de euro din Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), situație care a condus la majorarea prețurilor polițelor RCA pentru fiecare posesor de autoturism din țară.

În aprilie 2024, DNA a clasat aceste plângeri, prin semnătura procurorului Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA.

Val de plângeri, niciun rezultat

Primele plângeri la DIICOT față de City Insurance au fost depuse în ianuarie 2021 chiar de către președintele ASF de atunci, Nicu Marcu.

Decizia lui Marcu a venit după ce un angajat al ASF a depus o plângere la DNA în care reclama „protecția” oferită de instituția de control pentru 2 societăți de asigurări. În denunţ, angajatul ASF susţinea că abuzurile făcute în instituţie s-ar fi întins pe o perioadă de cel puţin 3 ani. Păgubiţi ar fi şoferi implicaţi în accidente care ar fi trebuit despăgubiţi în baza poliţei de asigurare obligatorie, denumită pe scurt RCA.

Nicu Marcu, noul șef ORNISS numit în funcție de Marcel Ciolacu
Nicu Marcu, noul șef ORNISS numit în funcție de Marcel Ciolacu

Angajatul arăta că mii de petenți reclamau, anual, conduita abuzivă a doi asigurători: Euroins și City Insurance.

În toamna anului 2021, City Insurance, prin Dan Odobescu, (cumnatul lui Adrian Năstase n. red.) susținea că a fost înșelată de o firmă străină care urma să-i acorde un împrumut de mai multe zeci de milioane de euro. Odobescu depunea chiar o plângere la DIICOT în care îi acuza pe angajații din România care au gestionat compania de constituire de grup infracțional și bancrută frauduloasă.

În octombrie 2021, Parchetul General a trimis la DIICOT dosarul deschis în urma plângerilor în cazul City Insurance pentru a analiza dacă se impune o eventuală reunire cu un alt dosar aflat deja la DIICOT.

Din răspunsul Direcției condusă de procuroarea Alina Albu dosarele nu au fost reunite până acum.

City Insurance era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA, cu peste trei milioane de polițe.

Funcții înalte, rezultate mediocre

În timp ce procuratura ține în sertar sau închide dosarele privind falimentul răsunător al societăților de asigurări, Nicu Marcu, fostul șef al ASF din timpul falimentelor City Insurance și EuroIns a fost numit, prin decizie a premierului Marcel Ciolacu, director al ORNISS, instituție care aprobă sau nu accesul la informaţii secrete de stat angajaților statului.

Marcu a fost numit în urmă cu un an prorector la Academia de Studii Economice.

Pe 13 martie, Agricover Credit IFN, instituție financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor din România, anunța numirea lui Nicu Marcu în Consiliul său de Administrație.

Agricover este deținut de iranianul Jabbar Kanani. Grupul are două segmente principale de activitate: distribuția de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA („Agribusiness”) și finanțarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituție financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA („Agrifinance”).

În 2022, Nicu Marcu a încasat de la ASF 989.000 de lei și 28.000 de lei de la Academia de Studii Economice (ASE).

În 2023, Marcu a încasat 892.000 de lei de la ASF și 25.000 de lei de la ASE. În ciuda acestor venituri excepționale, noul șef al ORNISS susține că are în bancă doar 50.000 de lei, două terenuri agricole în Dolj, nu are locuință și nici mașină.   

Citește și: Cum s-au împărțit cele 300 de diurne, echivalentul a 10.000 lei/lună în plus la salariu, pentru magistrații detașați

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Soția secretarului de stat MApN, care cheamă Poliția dacă ne invadează rușii, a redactat infama OUG 13

Eduard Bachide, secretarul de stat din ministerul Apărării care...

Cât ne-au costat ambulanțele care l-au „salvat” pe Stegarul Dac în ultimul an

În ultimul an calendaristic, Cezar Avrămuță, autointitulat „Stegarul Dac”,...