Familia consilierului PNL Ghizdovăț a încasat 120.000 de lei de la Primărie Iași în 9 minute

Data:

spot_img
  • Din adversar, Vlad Ghizdovăț a devenit bun coleg al primarului de când acesta a intrat în PNL
  • Brusc, luna aceasta, familia consilierului local a prins 120.000 de lei prin achiziție directă de la Ateneu
  • Oferte adjudecate pe SICAP în 9 și 6 minute n Un proiect e documentația pentru aviz ISU
  • Altul, refacerea fațadei la Cinema „Victoria”
  • Mici comenzi plătite cu zeci de mii de lei, deși sala Victoria are nevoie de un proiect integrat, de mare anvergură
  • Aceste cadouri sunt bani aruncați
  • Mihai Chirica face ce știe mai bine: toți au un preț
  • Pesedistul hrănește PNL cu bani publici

Între 6 și maxim 9 minute. Atât a durat atribuirea a trei contracte publice prin care Ateneul din Iași a achiziționat servicii de arhitectură. Valoarea totală a fost de 121.000 de lei. Firma care le-a câștigat pe toate trei se numește Anthem STP SRL și-i are drept asociați pe Tatiana Ghizdovăț și Sergiu Ghizdovăț. Aceștia sunt mama, respectiv fratele consilierului local Vlad Ghizdovăț (PNL).


121.000 de lei cât ai bate din palme în marea familie liberală, care acum are primar

Contractele, unul din luna mai și două din iunie, adică la câteva luni de la momentul intrării primarului Mihai Chirica în PNL, reprezintă pentru Anthem STP peste 77% din cifra de afaceri înregistrată de firmă în 2018, ultimul an pentru care există informații publice pe site-ul Ministerului de Finanțe.

„Nu poate fi vorba de conflict de interese”, a spus Vlad Ghizdovăț referindu-se la calitatea sa de ales local și la afacerile firmei Anthem STP cu instituții subordonate Primăriei.

Erau înteleși: 25.000 de euro în câteva minute

Dată de publicare 7 mai, ora 11:35, dată atribuire 7 mai, ora 11:44. Fix 9 minute.

Similar, pe 12 iunie, publicare la 14:59, atribuire la 15:08. Tot 9 minute distanță.

Al treilea, tot pe 12 iunie, publicarea la 15:05, atribuirea la 15:11. Aici doar în 6 minute.

Acestea sunt cele trei proceduri derulate în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) între Ateneul din Iași și Anthem STP a familiei Ghizdovăț. Primul contract, cel din luna mai, este pentru proiect refacere fațadă exterioară (9.000 de lei), al doilea pentru documentație în vederea obținerii avizului/autorizației la incendiu (65.000 de lei), iar ultimul pentru documentați DALI, DTAC, PTh pentru refacere fațadă exterioară (47.000 lei).

În total, 121.000 de lei, echivalentul a aproximativ 25.000 de euro. „Fizic, este aproape imposibil ca în 6 minute să redactezi oferta pe cerințele specificate de cel care face cumpărătura”, a spus un expert în achiziții publice, sub rezerva anonimatului.

O scuză puerilă: se știau dar nu foarte bine

Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Sergiu Ghizdovăț, asociat la Anthem STP și frate al consilierului local, a spus că cele trei contracte au în vedere Cinematograful Victoria, preluat de Ateneu. Despre sincronizarea incredibilă dintre cererile Ateneului și ofertele firmei sale, Ghizdovăț a admis că a discutat pe aceste teme dinainte, așa a reușit să se miște rapid.

„Înainte le-am făcut un studiu de fațadă. Au fost mai multe firme, m-au selectat pe mine. Apoi, ofertele le-aveam pregătite”, a declarat Ghizdovăț.
REPORTER DE IAȘI a interogat din nou sistemul electronic de achiziții publice. Rezultatul a fost același, firma Anthem STP are doar aceste trei contracte cu instituții subordonate Primăriei. Contractul despre care a spus Ghizdovăț că se referea la studiul de fațadă e cel din 7 mai 2020 și care a fost atribuit în doar 9 minute.

Fațada „Victoriei”, atribuită în 5 minute firmei de arhitectură Ghizdovăț, după ce primarul a devenit coleg de partid cu liberalul. Nu aveați șansă să concurați cu un proiect mai bun

Consilierul PNL, total surprins de lovitura fratelui


Despre aceste mari reușite ale lui Sergiu Ghizdovăț, fratele său, Vlad, consilier local PNL, nu vrea să ofere prea multe declarații. Nu știe nici cât reprezintă contractele cu Ateneul din cifra de afaceri a Anthem STP, nici în cât timp s-au atribuit contractele pe SICAP.

Despre un posibil conflict de interese între calitatea sa de consilier local și afacerile familiei cu Ateneul, Vlad Ghizdovăt a declarat: „Fac la fel ca toți consilierii când se află într-o situație similară. Nu particip la vot. Anunț atât la începutul ședinței cât și când se ajunge la proiectul respectiv ce privește Ateneul”, a spus Vlad Ghizdovăț.

Postare din august 2019, când Mihai Chirica încă nu anunțase venirea la PNL. Banii de la Ateneu se împărțeau altfel

Și mama începe să prindă contracte publice


Alesul PNL a adăugat că nu există nicio legătură între politică și afacerile sale sau ale familiei și că în trecut au mai fost astfel de situații. Cea mai recentă: aceeași firmă Anthem STP, a mamei și fratelui, a obținut un contract de 1.000 de lei la Spitalul de Recuperare. Și această instituție se află în subordinea Primăriei. „Mama e auditor de calitate”, a afirmat Vlad Ghizdovăț.

Contractul atribuit pe 18 iunie de Anthem STP la Recuperare se referă la „auditarea sistemului de management al calității specific radiologiei și imagisticii medicale”.

Așadar, firma Anthem STP, cu activități de arhitectură și auditare în sistemul sanitar, a prins primele contracte cu instituții nemedicale subordonate Primăriei în mai și iunie la Ateneul Național din Iași.



Contractul de la Recuperare pentru mama lui Vlad Ghizdovăț. Nu suma contează, ci faptul că familia liberalului nu prindea până acum asemenea „bomboane” la instituțiile din subordinea lui Mihai Chirica

O relația bună și la Spitalul „Sf. Spiridon”


Consilierul local Vlad Ghizdovăț este și șef de lucrări la UMF Iași, dar și unic asociat al firmei Med Phys Solutions. În declarația de interese completată pe 12 iunie 2020 și postată pe site-ul Primăriei Iași, Ghizdovăț a menționat că pe Med Phys Solutions are două contracte cu Spitalul Sf. Spiridon, ambele din 2 februarie anul curent.

Unul, în valoare de 35.200 de lei, se referă la „prestări servicii fizician medical”, iar celălalt, de 6.600 lei, are ca obiect „prestări servicii expert protecție radiologică”. Ambele sunt până la sfârșitul acestui an.

Însă, pe SICAP, firma Med Phys Solutions apare cu contractul de 35.200 lei și alte două. Unul de 18.600 lei pentru „servicii expertizare protecție radiologică și întocmire documentații CNCAN și DSP pentru laboratoare”, iar altul de 3.200 lei pentru servicii fizician medical în radiologia de diagnostic, cea intervențională și în medicina nucleară. În total, 58.000 de lei în 2020.

„Nici la Spitalul Sf. Spiridon nu există o incompatibilitate. Spitalul este subordonat ministerului, dar, ca să nu existe niciun fel de dubiu, ați văzut că nu am participat la vot la proiectele cu Spiridon”, a precizat consilierul local Ghizdovăț.


Acțiuni electorale în 2019. Grupul s-a spart: Alexe cu Chirica, Bodea cu Chichirău, Ghizdovăț cu Puterea

Colaborările în lumea medicală

Și în anii anteriori, Vlad Ghizdovăț, prin Med Phys Solutions, a avut contracte similare cu Spitalul Sf. Spiridon. Potrivit declarațiilor de interese, în 2019 a fost unul de 35.200 lei, iar în 2018 trei contracte „prestări servicii fizician medical”, tot pe Med Phys Solutions, cu Spitalul Sf. Spiridon (24.200 lei), Institutul Regional de Oncologie (22.500 lei) și UMF (24.000 lei).

Afacerile din trecut, cât contractul cu Ateneul din 2020

Firma Anthem STP SRL a fost înființată în 2007, clasificare CAEN: activități de arhitectură. Asociați: Tatiana Ghizdovăț și Sergiu Ghizdovăț.

Rezultate modeste pentru firma lui Vlad Ghizdovăț

Firma Med Phys Solutions a fost înființată în 2015, clasificare CAEN: activități de testare și analize tehnice. Unic acționar Vlad Ghizdovăț.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related