În încercarea sa de a salva chioșcurile de la metrou care-i aduceau un profit însemnat, sindicalistul Ion Rădoi a intervenit la mai mulți politicieni pentru a-i convinge că are dreptate în „războiul” cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.
Familia lui Rădoi, șeful Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a subînchiriat un spațiu în Grozăvești la un preț de 10 ori mai mare decât plătea el chirie.
Prieteni i-au fost Robert Negoiță, primarul de la Sectorul 3, și Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5.
„Relația dintre Robert Negoiță și Rădoi Ion este una privilegiată și cointeresată, în condițiile în care în anul 2020 Rădoi Ion i-a acordat sprijin politic acestuia pentru candidatura la funcția de primar al sectorului 3, din partea Alianței Pro-Romania și Partidul București 2020, iar unul dintre angajații Metrorex și membru de sindicat Sebeșan Mircea a fost pe lista de consilieri locali ai Alianței, la Sector 3, devenind ulterior consilier local”, se arată în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Rădoi și Elena Claudia Minea, concubina sa.
Campanie pentru Negoiță
Astfel, din cercetări a rezultat că Ion Rădoi a implicat mai mulți salariați ai Metrorex și membri de sindicat în campania electorală a lui Robert Negoiță.
„În urma întâlnirii de la sediul sindicatului USLM, dintre Rădoi Ion, celelalte persoane din conducerea USLM și Robert Negoiță, candidat la funcția de primar, mai mulți salariați Metrorex și membri de sindicat USLM au participat la realizarea campaniei electorale pentru Robert Negoiță”, se mai arată în documentul citat.
Procurorii mai susțin că prin acțiunile sale, Ion Rădoi a încercat înlăturarea lui Cătălin Drulă din funcția de ministru prin toate mijloacele.
Primăria Sector 3 București nu a dat curs și nu a oferit sprijin Metrorex SA sau Ministerului Transporturilor pentru desființarea spațiilor comercaile de la metrou, amplasate ilegal și care nu aveau nici autorizație de funcționare, aviz ISU, iar unele nici autorizații de construcție.
„Numai după efectuarea perchezițiilor în prezenta cauză, s-au efectuat controale de către Poliția Locală Sector 3 București, care a aplicat sancțiuni contravenționale întrucât societățile nu aveau autorizație de funcționare, dispunându-se și suspendarea activității; aceasta doar formal, întrucât spațiile comerciale ilegale și-au continuat activitatea”, se mai arată în rechizitoriu.
Ajutorul dat de Piedone
Din probele DNA a rezultat că inițial, primarul sectorului 5 București, Popescu Cristian Piedone a împiedicat din diferite motive sau a întârziat emiterea dispozițiilor de demolare a spațiilor comerciale ce funcționează ilegal la Metrou.
„La 27 aprilie 2021, Rădoi Ion a primit asigurări de la Primarul sectorului 5 Popescu Cristian Piedone că nu va demola spațiile pentru că sunt pe domeniul statului și nu pe domeniul public al sectorului 5, confirmându-i că a vorbit cu ministrul Drulă Cătălin căruia i-a spus că nu poate să demoleze și să-și asume răspunderea primarul general Nicușor Dan, printr-o dispoziție de demolare.
Primarul sectorului 5 îi confirmă că nu a primit nici o dispoziție de demolare până la acea dată și că va demola dacă primește o dispoziție de demolare de la primarul general, «ierarhic superior», căci de ministru nu-l interesează, nu are treabă cu Ministrul”, se mai arată în document.
Afaceri pe spinarea sindicatului
Sindicatul Metrorex are o societate comercială, Sindomet SRL. Această firmă avea închiriat de la sindicat un spațiu în stația de metrou Grozăvești. Sindomet, a închiriat cei 155 metri pătrați de la Grozăvești unei alte firme, RFIT Gym, deținută de fiul liderului de sindicat, Răzvan Rădoi.
Firma lui Răzvan plătea societății metroului 1.100 de lei pe lună pe spațiu. RFIT Gym a subînchiariat spațiul către Mega Image cu 2.800 de euro pe lună.
„Minea Elena Claudia și Rădoi Ion aveau cunoștință de faptul că Rădoi Răzvan controla spațiul comercial din stația de metrou Grozăvești, chiria maximă lunară plătită către Sindomet fiind de 1.250 lei fără TVA; în schimbul unei chirii mult mai mari, variind între 2.600 euro-2.800 euro /lună, RFIT GYM a subînchiriat, cu acordul Sindomet, acest spațiu comercial în suprafață de 155 mp către Mega Image din decembrie 2012 și până la data de 06.05.2021, când contractul a fost reziliat”, se mai arată în rechizitoriu.
Chirie de 10 ori mai mare
Banii obținuți de firma controlată de Răzvan Rădoi din subînchirierea spațiului către Mega Image din anul 2012 și până în 2021 variau între 31.200 euro fără TVA și 33.600 euro fără TVA/an, beneficiul total obținut din subînchiriere fiind de 237.600 euro fără TVA.
Potrivit procesului-verbal de investigații financiare din 17.12.2021, RFIT GYM avea și o chirie „privilegiată”, pentru un spațiu mare de 155 mp plătind o chirie lunară către Sindomet de 1.250 lei, spre deosebire de alt comerciant din aceiași zona stația Grozăvești, care pentru un spațiu de doar 3,50 mp, plătea o chirie lunară de 800 de lei.
Amenințări cu rackeți ucraineni
În perioada desființarilor chioșcurilor de la metrou tensiunea a crescut la cote alarmante, astfel încât pe grupurile de whatsapp ale membrilor de sindicat s-a ajuns la propuneri de strângere a unor bani pentru eliminarea lui Drulă de către „rakeți”.
Astfel, au fost identificate pe grupul de socializare WhatsApp al salariaților Metrorex1 din care făcea parte și martorul Popescu Iulian, liderul Tineret la USLM și persoana de încredere a lui Rădoi Ion, mai multe mesaje legate de nemulțumirile salariaților și modul de rezolvarea a acestora.
O idee vehiculată de Cristian Cozonac fiind de „a pune preț pe capetele lui Drulă și Paraschiv, prin angarea unor racheți ucrainieni, «ceva de calitate» care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5.000 angajați – fiecare câte 1000 lei», urmând a fi strânsă suma de 1 milion euro”. «Hai pe ei»… «cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni?»… «hai naiba să punem preț pe capetele lor»… «5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei…facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate»… «punem preț pe 2 capete… drulă și directorul… si-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace»… «păi altfel nu se mai poate.ajungem la disperare.»… «dă-i în morții lor», se mai arată în documentul DNA.
Rădoi Ion l-a contactat pe fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc, acesta din urmă susținându-l în demersurile sale, sfătuindu-l să dea în judecată primăria pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri, întrucât ministrul Drulă Cătălin se va apăra spunând că Metrorex a făcut-o.
Acuzele DNA
Rădoi și Elena Claudia Minea au fost trimiși în judecată în aprilie 2022 de procurorii DNA sub acuzațiile de șantaj și obținere de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Ion Rădoi Ion s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce ar fi funcționau ilegal din luna septembrie 2018.
Rădoi Ion nu ar fi acționat de o manieră legală, în scopul apărării drepturilor sindicaliștilor, ci punând presiune socială și politică asupra unor miniștri astfel încât acesta să își protejeze interesele financiare, prin nedesființarea spațiilor comerciale de la metrou.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul București.