„Fapta nu există” în dosarul „abuzurilor” din justiție comise de procurorii Onea și Negulescu

Data:

spot_img

Instanța supremă a decis, definitiv, că în dosarul în care au fost trimiși în judecată procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești „fapta nu există”, cei doi fiind achitați. Altfel spus, cazul în urma căruia a luat ființă Secția de urmărire a magistraților (SIIJ) s-a dovedit o cacealma, acuzațiile de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă la adresa lui Onea și Negulescu  fiind inventate.

Instanța supremă a decis, definitiv, că în dosarul în care au fost trimiși în judecată procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești „fapta nu există”. Altfel spus, cazul în urma căruia a luat ființă Secția de urmărire a magistraților s-a dovedit o cacealma, acuzațiile de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă la adresa celor doi fiind inexistente.

Dosarul a fost instrumentat de Adina Florea, pe care fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Lia Savonea a propus-o în 2019 de șapte ori la șefia SIIJ.

În prezent, Florea este pensionară dar a fost angajată pe funcția de director al departamentului juridic al Camerei de Comerț și Industrie a României, instituție privată în incinta căreia funcționează Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) până la renovarea fostului sediu.

Dosarul fanion al SIIJ

Negulescu și Onea au fost trimiși în judecată în urmă cu 5 ani pentru represiune nedreaptă în uralele presei favorabile inculpaților, iar faptele lor priveau așa zise probe ticluite împotriva lui Sebastian Ghiță, afaceristul fugar în Serbia.

Decizia instanței a fost luată cu o majoritate de 3 la 2 voturi, doi dintre judecători fiind pentru închiderea procesului pe motiv că faptele s-au prescris. Valentin Chitidean, Oana Burnel și Dan Andrei Enescu au stabilit că faptele nu există, în timp ce judecătorii Luminița Criștiu-Ninu și Alin Sorin Nicolescu au făcut opinie separată, în sensul încetării procesului penal pe motiv de prescripție a faptelor.

„O să acționez statul în judecată”

Mircea Negulescu era acuzat că a „fabricat” probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul „Tony Blair”, care îi viza pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi pe fostul premier PSD Victor Ponta. „Nu mai am putere să mă bucur. Important e că s-a făcut dreptate la Înalta Curte. O să acționez statul în judecată pentru a fi despăgubit pentru teroarea la care am fost supus atâția ani, fiind învinuit pe nedrept. Din pacate, despăgubirile vor fi plătite de statul român, nu de Adina Florea, în baza legii răspunderii magistraților”, ne-a declarat fostul procuror Mircea Negulescu.

În 2022, DNA a clasat dosarul Tony Blair pe motiv că unele fapte nu au putut fi dovedite, altele pentru că s-au prescris.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri în SUA. Lupta pentru Casa Albă și controlul Congresului

Cetățenii Statelor Unite sunt așteptați la urne azi pentru...

De ce nu sunt de acord Florin Iordache și comisiile din Parlament cu limitarea mandatelor șefiilor serviciilor secrete

Consiliul Legislativ, instituție condusă de fostului deputat PSD Florin...

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...