„Fără alegeri” – partidul lui Zelenski respinge speculațiile că s-ar pregăti alegeri prezidențiale în Ucraina

Data:

Șeful fracțiunii parlamentare a partidului prezidențial „Servitorul Poporului” din Ucraina, David Arakamia, neagă că a avut loc o întâlnire în biroul președintelui Volodimir Zelenski pentru a pregăti organizarea alegerilor, așa cum a relatat recent cunoscutul săptămânal britanic The Economist.

Într-un comentariu pentru publicația ucraineană Suspilne, politicianul a ținut să precizeze că el nu a participat la o astfel de discuție și că o astfel de întâlnire „nu a avut loc deloc”, relatează BBC.

„Fără alegeri. Nu se pregătesc, nu se desfășoară nicio pregătire. Toate partidele parlamentare și fracțiunile au fost de acord că alegerile ar trebui să aibă loc în decurs de șase luni după ridicarea legii marțiale”, a spus Arakamia.

Citește și: Zelenski la München: A venit timpul să fie creată o armată europeană. În acest moment, cel mai influet membru NATO pare să fie Putin

The Economist a scris, citând surse, că alegerile în Ucraina ar putea avea loc în iulie, după o încetare totală a focului, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi convocat o întâlnire pe această problemă. Nu trebuie uitat că pentru o vreme, președintele american Donald Turmp părea să dorească organizarea unor astfel de alegeri, după ce pusese public sub semnul întrebării legitimitatea președintelui ucrainean.

Scrutinul ar fi trebuit să aibă loc în 2024, dar Constituția nu permite organizarea de alegeri atâta timp când este decretată stare de război. Impusă imediat după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022, legea marțială – care expiră pe 8 mai – ar urma să fie reînnoită de Parlament cel târziu pe 5 mai. Din acest calendar decurgea și speculația din The Economist că prezidențialele ar putea avea loc în această vară.

Vicepreședintele fracțiunii partidului „Slujitorii Poporului”, Ievghen Kravciuk, și o altă sursă a publicației Suspilne, apropiată de Zelenski, au spus de asemeni că nu s-au desfășurat întâlniri privind alegerile.

Citește și: Europa fără Statele Unite? Un divorț posibil. „Sunteți cu noi, sau plecați” ar trebui să fie reacția UE, spune Iulia Joja, analista de politică externă de la Washington

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook/ Volodimir-Zelensky)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

466 de foști angajați MApN au ajuns mercenari în Congo. Șapte erau în concediu de creștere a copilului

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârșitul...

Un reper moral, maestrul Victor Rebengiuc | Revista22

În cei 30 de ani de când Grupul pentru...