Fără lacrimi după Saigon: Vietnam şi SUA organizează viitorul şi se despart de trecut

Data:

spot_img

Prea puţini în Europa şi America ştiu că Ho Şi Min, părintele independenţei moderne a Vietnamului, îi scria preşedintelui SUA, Harry Truman, la 28 februarie 1946. America era invitată să „intervină urgent” pentru „apărarea independenţei” vietnameze în faţa revenirii trupelor şi administraţiei coloniale franceze.

Washingtonul nu a răspuns, dimpotrivă. În anii 1960 şi până în 1975 a sprijinit politic şi militar Vietnamul de Sud, o republică aflată în conflict cu statul comunist condus de Ho Şi Min. În acest război din Vietnam, America a lăsat peste 50.000 de morţi iar prăbuşirea Vietnamului de Sud, împreună cu evacuarea Saigonului, sunt percepute drept cele mai mari înfrângeri din istoria americană.

După aproape jumătate de secol, o publicaţie economică din Hanoi, VOV5, scrie că la sfârşitul lunii noiembrie 2020 din cele 255 miliarde dolari exporturi vietnameze, mai bine de 70 miliarde se îndreptau spre SUA. VNExpress informa că în 2020, în ciuda pandemiei, comerţul bilateral a ajuns la 90,8 miliarde dolari, din care exporturile Vietnamului au reprezentat 77,1 miliarde dolari.

Citește și: 10 cele mai puternice cutremure din ultimul secol

Într-o convorbire telefonică din 28 mai, redată de portalul de ştiri Vietnam Puls, secretarul de Stat Antony Blinken îl asigura pe ministrul de Externe Bui Thanh Son că America va investi în noua Universitate Fullbright din Hanoi, instituţie care va asigura resurse umane de calitate pentru întreaga regiune a Asiei de Sud-Est. Iar vicepreşedintele Kamala Harris a găsit un nou imobil, mult mai mare, pentru ambasada americană din Hanoi.

Vizita vicepreşedintei Kamalla Haris în Vietnam, în 24- 26 august, a avut loc pe fondul unor supoziţii dese referitoare la similitudinile dintre retragerea americană din Saigon şi prăbuşirea Republicii Vietnamului de Sud, la 30 aprilie 1975 şi, azi, prăbuşirea Republicii Afganistan, prin intrarea talibanilor în Kabul, la 15 august 2021. Acest ultim eveniment este, însă, unul dintre argumentele solide ale intrării sistemului de relaţii internaţionale în al doilea Război Rece, acela care confruntă SUA cu R.P. Chineză.

Duşmani ieri, SUA şi Vietnam au devenit aliaţi astăzi.

Citește articolul integral în info-sud-est.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Șeful Audi oferă chinezilor posibilitatea de a-și produce mașinile în Germania | Aktual24

Șeful Audi, Gernot Dollner, s-a arătat deschis pentru a...

Auschwitz, o „mașinărie industrială de ucis oameni” | Deutsche Welle

Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr de exterminare...

Clanul Remmo din Berlin, suspect în cazul jafului din Olanda | Aktual24

Clanul Remmo din Berlin, suspect în cazul jafului din...

80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau

80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare...