„Fără profesori universitari abuzatori sexuali!”. Proiect de lege USR împotriva abuzurilor sexuale din mediul academic

Data:

spot_img

„Fără profesori universitari abuzatori sexuali!”. Parlamentarii USR Simona Spătaru, Filip Havârneanu şi Andrei Miftode au depus luni un proiect de lege care prevede măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar, precum şi obligaţia Guvernului şi a instituţiilor de învăţământ superior de a reglementa în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise şi sub protecţia anonimatului, a anunțat USR într-un comunicat de presă.

Iniţiativa legislativă vine pe fondul investigaţiilor media referitoare la fenomenul hărţuirii sexuale din universităţi şi defineşte clar sistemul de raportare şi de sancţionare a abuzurilor din mediul universitar şi le dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări anonime.

Potrivit USR, mai departe, va fi de datoria Guvernului, a Ministerului Educaţiei şi a fiecărei universităţi în parte să pună în aplicare prevederile legii şi să permită sesizări anonime, precum şi să protejeze şi să sprijine proactiv victimele abuzurilor sexuale.

„«Fără profesori universitari abuzatori sexuali!» reprezintă un mecanism de apărare just şi trebuie tratat cu seriozitate şi responsabilitate, pentru ca mediul educaţional să nu mai fie sinonim cu noţiunile de abuz şi violenţă. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituţia pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoţional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin. Este lamentabil că ministra Educaţiei realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa şi societatea civilă”, a declarat deputatul USR Filip Havârneanu, secretar în Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor.

Citește și: Încep audierile în dosarul care îl vizează pe Alfred Bulai

“Tăcerea încurajează abuzatorii să îşi găsească mereu victime”

Simona Spătaru, senator USR, spune că aceste modificări legislative au ca scop ruperea tăcerii, înlăturarea fricii şi ruşinii de a reclama abuzuri.

„Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să îşi găsească mereu victime. Iar noile generaţii de fete trebuie să primească educaţie şi suport pentru a nu cădea victime ale unor suferinţe ce le pot marca negativ întreaga viaţă”, susţine Simona Spătaru.

Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, legea actuală, fără a fi modificată, protejează astfel de comportamente abuzive, în timp ce studentele devin victime cu traume pe viaţă. Victimele sunt obligate, de multe ori, să suporte o confruntare faţă în faţă cu abuzatorul în cadrul comisiilor de etică universitară, să suporte blamul public, să fie intimidate sau descurajate ori să ofere detalii extrem de sensibile către organele de cercetare disciplinară din cadrul universităţii.

„E nevoie să intervenim şi să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar şi abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcţii din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”, arată deputatul USR Andrei Miftode.

Pentru ca iniţiativa să devină realitate când va intra pe circuitul parlamentar în toamnă, parlamentarii iniţiatori fac un apel public către toate partidele să facă front comun şi să voteze pentru acest proiect, pentru universităţi sigure şi integre pentru toată lumea, dar mai ales pentru fete şi femei.

“Modificările legislative propuse sunt dublate de solicitarea expresă a comunităţii Declic şi a Centrului FILIA de a fi implementate o serie de mecanisme clare de combatere a hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen în Codul-cadru de etică şi deontologie universitară şi în codurile de etică adoptate de fiecare instituţie de învăţământ superior, în mod individual”, potrivit reprezentanților USR.

Citește și: Abuzurile sexuale și vidul procedural din universitățile românești. Adela Alexandru | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Parlamentul României – Camera Deputaților)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni...