INTERVIU. Fără sprijinul SUA, probabil Ucraina ar fi căzut. Ce este de fapt trumpismul | Universul.net

Data:

spot_img

SUA au oferit sprijin Ucrainei prin echipamente militare și informații. Acestea au fost cruciale pentru supraviețuirea țării în fața invaziei brutale a Rusiei din 2022.

Făcând o evaluare francă, un important expert în afaceri internaționale mai spune că fără SUA, Finlanda și Suedia nu s-ar fi alăturat NATO. Cele două țări și-au abandonat neutralitatea istorică și au solicitat aderarea la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Suedia a devenit membră în martie 2024, iar Finlanda o lună mai târziu.

Dar, în ciuda autorității sale, SUA face și „un act de foarte delicat echilibristică”, a mai declarat profesorul Michael Cox, într-un interviu acordat Universul.net. Nu vrea să intensifice războiul împotriva unei Rusii „foarte agresive”, deoarece taberele implicate în acest “război de tip mașină de tocat carne” au în vedere totuși ce înseamnă victoria pentru Ucraina și dacă Rusia este de fapt interesată de un acord de pace.

Răspunsul scurt este că victoria înseamnă „să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va câștiga”, afirmă profesorul Cox, în marja conferinței Ratiu Dialogues on Democracy.

Înainte de dezbaterea televizată dintre vicepreședinta americană, Kamala Harris, și fostul președinte, Donald Trump, prof. Cox a spus că dl Trump nu este o noutate politică singulară, ci doar exploatează populismul profund înrădăcinat în Statele Unite, vibrând totodată cu starea de spirit generată de Brexit.

Nici măcar promovarea de către Trump a membrilor familiei sale nu este ceva original: se întâmplă asta și în Partidul Comunist Chinez (și în România lui Nicolae Ceaușescu).

Profesorul Cox este director fondator al grupului de studii London School of Economics LSE IDEAS, un important expert mondial în afaceri internaționale și autor al multor cărți despre politică internațională, Războiul Rece și politica externă a SUA.

Citește și: Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Interviul acordat Universul.net

Universul.net: America, un jucător-cheie în acest război, i-a furnizat Ucrainei suficiente arme pentru a le rezista rușilor, dar nu suficiente și pentru a câștiga războiul. Cum vedeți asta?

Ei bine, pentru Statele Unite este vorba de un delicat.

În primul rând, fără ajutorul militar al Statelor Unite, fără informațiile lor și alte lucruri, existau șanse foarte mari în cele din urmă ca Ucraina să nu fi supraviețuit până acum. Mai sunt și alți jucători – britanici și orice altă țară europeană – dar să fie clar că 80% din echipamentul militar trimis… a fost trimis din Statele Unite; o țară care joacă și un rol și în materie de informații… America a jucat un rol mare de tot în mobilizarea NATO, căci NATO nu ar fi făcut-o de la sine. Cred că secretarul general al NATO (Jens Stoltenberg) a fost foarte bun din multe puncte de vedere, dar era nevoie ca Statele Unite să mobilizeze NATO, să-i strângă (pe aliați) laolaltă.

Cei doi nou intrați în NATO sub (președintele SUA, Joe) Biden, Finlanda și Suedia, nu s-ar fi urcat la bord decât dacă ar fi știut că Statele Unite sunt părtași. Așadar, să le recunoaștem multe Statelor Unite și contribuției lor. Trebuie să găsim echilibrul corect atunci când ne gândim la Statele Unite. Știu de unde vine întrebarea: Fac Statele Unite suficient? Îi dau Ucrainei mână liberă să facă ceea ce dorește? Răspunsul este că nu-i permit Ucrainei să aibă mână liberă, să facă ceea ce vrea, întrucât se află într-o poziție bizar de ciudată în care, pe de o parte vrei să-i dai Ucrainei tot ce are nevoie pentru a supraviețui, dar vrei totodată să-i dai Ucrainei tot ce „are nevoie”, dacă este posibil, pentru a câștiga. Și ce înseamnă să câștige? Ei bine, ar însemna să-i dai Ucrainei mult mai multă capacitate ofensivă cu care ar începe apoi să lovească teritoriul Rusiei. Cred că Statele Unite și un număr mare de aliați europeni sunt destul de agitați în această privință.

Continuarea, în Universul.net

Citește și: Ocolul Silvic Bucovina este suspectat că a folosit nade feromonale pentru infestarea unei păduri sănătoase

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Universul.net / Michael Cox)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related