În ultimele decenii, comunitatea globală a depus un efort considerabil pentru a inspira și a implica femeile și fetele în domeniul științific.
„Cu toate acestea, femeile și fetele continuă să fie excluse de la participarea pe deplin în domeniile care ţin de știință”, precizează Biroul Parlamentului European în România.
Pentru a semnala importanța femeilor în domeniul științei, data de 11 februarie a fost declarată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință.
Parlamentul European a fost întotdeauna foarte activ în obținerea egalității între bărbați și femei și are o comisie permanentă dedicată drepturilor femeilor și egalității de gen.
Citiți AICI mai mult despre ce face UE pentru a elimina diferențele de gen!
Trebuie amintit că în februarie 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru evaluarea progreselor făcute în promovarea drepturilor femeilor în ultimii 25 de ani cât și a a numeroaselor provocări rămase de rezolvat. Eurodeputații au exprimat îngrijjorare în legătură cu rezistența întâmpinată în unele țări UE și cu riscul ca egalitatea de gen să fie împinsă și mai jos pe agenda statelor membre. Parlamentul a mai cerut Comisiei să se asigure că drepturile femeilor sunt luate în considerare în toate propunerile acesteia, să elaboreze planuri concrete pentru scăderea ratei sărăciei în rândul femeilor și să-și întărească eforturile pentru reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați.
Urmăriți și cronologia momentelor cheie în lupta pentru drepturile femeilor în UE.
Egalitatea de gen la locul de muncă
În 2019, UE a aprobat noi reguli privind concediile legate de familie și îngrijire și condiții de muncă mai flexibile, pentru a stimula tații să-și ia concedii de familie și a crește astfel rata de ocupare a femeilor.Legislația UE privind egalitatea de gen la locul de muncă:
- reguli priving ocuparea forței de muncă (salarii egale, securitate socială, condiții de lucru și hărțuire)
- reguli privind munca independentă
- reguli privind concediile de maternitate, paternitate și parental
Parlamentul solicită, de asemenea, măsuri concrete de reducere a diferenței de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă (în UE, aceasta a fost în medie de 14,1% în 2019) și a diferenței între pensii (diferența dintre veniturile din pensii pe care le obțin bărbații și femeile) – care era de 29,5% în 2018.
Parlamentul a mai a solicitat măsuri de combatere a sărăciei femeilor, deoarece acestea riscă mai mult decât bărbații să trăiască în sărăcie.