Legătura dintre PIB/capita și salariul mediu net este relevată de o analiză făcută de Curs de guvernare, pe fiecare dintre județele României.
Fenomenele pe care această comparație le scoate la iveală sunt diverse: de la ce înseamnă ponderea salariaților bugetari în totalul angajaților dintr-un județ, până la forța economiei private producătoare de PIB și salariile medii nete dintr-un județ; și mai dărâmă un mit – cele 3 regiuni din Transilvania nu au un PIB/capita peste media națională: sunt pe această medie, iar regiunile sărace sunt ”remorcate” de București-Ilfov
Legătura dintre PIB/capita și salariul mediu. Iată câteva exemple:
Județul Arad are un PIB per capita cu 79% mai mare decât cel din Giurgiu, dar salariul mediu net din Giurgiu este superior celui din Arad.
Bacăul și Constanța au salarii medii nete similare, în timp ce PIB-ul județului de la Marea Neagră este semnificativ peste cel al Bacăului. Acestea sunt doar două exemple ale impactului statistic pe care îl are raportul dintre numărul salariaților din sistemul public și cel din economia reală asupra câștigurilor medii în profil teritorial.
Aceste diferențe sunt date în primul rând de raportul dintre numărul salariaților din privat și cel al bugetarilor (dată fiind diferența de ocupare din județele sărace, unde bugetarii au o pondere mai mare), dar și de structura economiei.
Datele reprezintă cele mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) aferente anului 2023, din Prognoza de toamnă 2023, publicată în 2024.
Două fotografii și explicația diferențelor dintre ele: PIB/capita și salariul mediu net pe județe
Excluzând cazul special al Capitalei din calcule, PIB-ul mediu pe cap de locuitor la nivel național a fost anul trecut de 13.129 euro. Capitala are singură un pib/capita de 47.000 de euro.
Mai multe amănunte, în Curs de guvernare
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„…pe judete…” __–___in tarile medii si mari, acest calcul chiar ca trebuie facut pe unitati administrative, diferentele -cum si arata graficele- sunt f , mari… Iar in tari puternic polarizate economic( cum este Romania), PIB-ul general nu este semnificativ, induce in eroare, cum ca imensa majoritate a cetatenilor ar castiga -anual- acei 13 mii euro, ceace inseamna ca o familie de 4 au peste 50 mii/an, lucru total inexact, majoritatea cetatenilor romani au salarii si pensii de nici 800 euro/luna, ceace inseamna (la 2 adulti lucratori, cu 2 copii), pe langa 20 mii/an, nici jumatate din cat rezulta din media generala, la care trebuie adaugat ca cel putin 5-6 procente din populatia adulta nu castiga (lucrand sau pensie) nici 500 euro/luna…Iar toate acestea doar pentru ca romanii sunt lasi si se lasa „condusi”(spre pieire) , de cateva sute de criminali psihopati*, ajunsi la”carma”.. Un alt aspect, este puterea de cumparare locala si -implicit- consumul de produse alimentare de stricta necesitate, iar luand in calcul carnea de vita/vaca, chiar si Zimbabwe sta mai bine ca Romania, pentru ca aici calcularea mediei este realistica, nimeni nu mananca 2kg de carne de vaca”/zi** pentru a lasa alti 5-6 nemancati, iar -alt exemplu- Argentina, campioana inflatiei, consuma (per capita/ anual) cel putin 47 kg. carne vaca, NUMAI vaca, ceace per total, spune ca se consuma f. multa carne (ramasa esentiala , inca, in alimentatia omului)* ultimul( dar si cel mai mare criminal psihopat, iohanis, care plateste cu peste 10 mii euro/luna cateva mii bune de clienti-„lucrand” sau pensionati- si pe cateva zeci de mii ii plateste cu cel putin 3 mii euro/luna, adica cat este platit un real om al muncii, pe 5-6 luni!!!///** practi, in cateva luni ar muri prin overdoza de carne, sau -oricum- s-ar imbolnavi grav, cea ce i-ar scurta zilele…
Care este averea financiară a unui român și ce reprezintă. Suntem pe ultimul loc din Europa, după Bulgaria și UngariaRomânia are cea mai mică avere financiară medie pe cap de locuitor. Este de doar 5.823 euro în timp ce media la nivel european este de 65.209 euro…(…)___–____cifrele nu mint!
Si aceiasi remarca, 5.823 euro, este media, ceace spune clar ca peste 75% dintre romani sunt aproape de zero, si cateva procente chiar sub zero(traiesc pe datorii), numai asa se explica imensa polarizare, indivizi cu pensii de 19 mii euro, si majoritatea cu pensii sub 7 sute si chiar sub 500 euro, iar majoritatea milionarilor si miliardarilor romani, s-au format doar prin furt , intermediat de stat, adica de banditii din adminstratie si politic, uneori ei insasi milionari, dar -oricum- care si-au primit halca lor, din cadavrul Romaniei…