Care este legătura dintre o fermă de bivoli, arhitectură futuristă și excursii virtuale? O cooperare România – Ungaria, pe un proiect finanțat de UE

Data:

spot_img

Ferma de bivoli de la Pecica, în Lunca Mureșului, atrage în fiecare an mii de turiști din întreaga lume, după ce animalele au fost readuse în zonă grație unui proiect finanțat în baza Programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria. Orașul arădean Pecica a ajuns astfel, cu bani europeni, pe harta turistică a României, pentru că încă de la început, ferma a stârnit curiozitate și a atras vizitatori, ceea ce le-a întărit celor care s-au ocupat de proiect ideea că prin extinderea ei pot contribui și la dezvoltarea turismului în zonă. Așa a apărut Centrul de vizitare, însoțit de un ceas solar, a fost gândit ca o clădire eco, cu o arhitectură avangardistă, inspirată de sculptura „Miracolul” a lui Brâncuși. Aici, vizitatorii pot face excursii virtuale, pedalând pe o bicicletă interactivă și generând electricitatea necesară derulării pe ecran a traseelor de biciclete existente în Parcul Natural Lunca Mureșului.

Cu mulți ani în urmă, bivolii erau frecvent prezenți în gospodăriile oamenilor din zona orașului Pecica. În timp, agricultura extensivă din Câmpia Aradului a dus la dispariția acestor animale. S-a ivit însă șansa ca ele să revină la Pecica, în urma unei vizite a primarului localității, Petru Antal, în Ungaria, unde a văzut o fermă de bivoli și a aflat cum s-a putut dezvolta ea în baza unor parteneriate transfrontaliere. De aici a venit și ideea realizării unei asemenea ferme pe malul Mureșului.

Astăzi, ferma de bivoli atrage în fiecare an, la Pecica, mii de turiști din întreaga lume. Cu ajutorul fondurilor europene și a unor proiecte bine implementate, orașul arădean a ajuns pe harta turistică a României.

Foto: Arhiva fermei

„În anul 2009 am fost la Mórahalom, în Ungaria, unde am văzut o fermă de bivoli. Partea maghiară a realizat-o în baza unui proiect transfrontalier, cu o localitate din Serbia. Le-am solicitat sprijinul și, împreună cu ei, am accesat un proiect transfrontalier care a făcut posibilă înființarea fermei de la Pecica.”

Petru Antal, primarul orașului Pecica
Foto: Arhiva fermei

Rezultatul vizitei în Ungaria și al ideii de parteneriat s-a concretizat în proiectul „Program de reabilitare a biotopelor de sărătură și de apă pe terenuri ocrotite prin creșterea și folosirea speciilor autohtone”, HURO/0802/014_AF, acronim: FENNREHAB, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Acesta a început la 1 martie 2011, a avut o perioadă de implementare de 14 luni și a fost derulat de trei parteneri: Asociația Ecologică Natura Pecica, Consiliul Local Pecica și Administrația Locală Mórahalom, Ungaria. Obiectivele lui s-au axat pe dezvoltarea și lansarea unui sistem de activități durabile pentru protecția naturii care să stea la baza reabilitării zonelor cu potențial economic neexploatat prin creșterea speciilor autohtone.

Bugetul proiectului a fost de 623.017 de euro, din care suma destinată pentru Asociația Ecologică Natura Pecica a fost de 28.972 euro, iar cea a Consiliului Local Pecica a fost de 195.180 euro. Accesând aceste fonduri, Primăria orașului Pecica și-a propus reintroducerea unei populații de bivoli care, prin pășunat, să revigoreze flora originară din Parcul Natural Lunca Mureșului și să elimine vegetația neautohtonă.

S-a construit un grajd pentru adăpostirea animalelor pe timpul iernii, o casă care să găzduiască un cabinet veterinar și locuința de serviciu a administratorului fermei de bivoli. S-a realizat și un foișor de supraveghere a întregii zone, atât a fermei, cât și a pășunii. A fost adus și primul lot format din zece animale, care au pus bazele actualei Ferme de bivoli.

Proiectul a continuat prin accesarea altei finanțări europene

Succesul de care s-a bucurat prima etapă a proiectului a convins autoritățile locale să continue parteneriatul transfrontalier și să dezvolte ferma de bivoli. În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, orașul Pecica, împreună cu partenerii săi – Mórahalom Városi Önkormányzata, Ungaria, și Direcțiunea Parcului Național Kiskunság, Ungaria, au accesat proiectul „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură și de apă pe terenuri ocrotite prin creșterea și folosirea speciilor autohtone” – Acronim: ECOREHAB2, Cod proiect: HURO/1101/162/1.3.1., finanțat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională și de cele două state membre.

Valoarea totală a fost de 931.927,60 de euro, din care suma destinată părții române a fost de 569.926,60 euro, contribuția proprie fiind de 11.968,46 euro (2,10%) iar termenul de derulare a fost de 35 de luni.

Fiind vorba despre un proiect de anvergură, el s-a derulat în două etape. Prima etapă, care a fost implementată pe o durată de 13 luni, între 1 octombrie 2012 și 31 octombrie 2013, a avut un buget de 695.149,60 de euro din care suma destinată părții române a fost de 390.748,60 de euro.

Centrul de vizitare de la Pecica, ca în filmele SF

Încă de la început, Ferma de bivoli din Pecica a stârnit curiozitate și a avut vizitatori, ceea ce le-a întărit celor care s-au ocupat de proiect ideea că prin extinderea ei pot contribui și la dezvoltarea turismului în zonă. Așa că în această perioadă s-a realizat un Centru de vizitare, gândit ca o clădire eco, cu o arhitectură avangardistă. El a fost construit după proiectul arhitectului Claudiu Ionescu, inspirat din sculptura lui Brâncuși „Miracolul”. Lângă clădire a fost amplasat un ceas solar cu instrucțiunile de folosire, vizitatorii fiind atenționați că ceasul solar funcționează cu exactitate numai câteva ore pe zi.

Prin elemente spectaculoase, Centrul de vizitare permite vizitatorilor cunoașterea împrejurimilor și tradițiilor orașului Pecica, dar și a Parcului Natural Lunca Mureșului. În interiorul clădirii, funcțiunile sunt reduse la un minim necesar: o sală de prezentare, o bucătărie, grupuri sanitare conform normelor în vigoare, un spațiu de depozitare și un birou. Acoperișul clădirii este o terasă înierbată, care înlocuiește spațiul verde ocupat de clădire. Vizitatorii pot vedea toată ferma și pot observa comportamentul bivolilor în propriul lor mediu, fără a fi deranjați.

Centrul de vizitare pune la dispoziția turiștilor 60 de biciclete, achiziționate tot în cadrul proiectului, depozitate într-un spațiu alimentat cu panouri fotovoltaice. Pe lângă vizitarea fermei, se pot organiza și plimbări cu bicicletele pe trasee din Parcul Natural Lunca Mureșului.

Vizitatorii sunt informați încă de la intrare că aceste clădiri funcționează pe bază de energie regenerabilă. Mulți dintre ei admiră și se fotografiază cu un totem înalt de patru metri, având forma unui bivol. Apoi se pot odihni la cele șase ansambluri de bănci cu mese de câte șase persoane, realizate în designul clădirii și amplasate perpendicular pe aleea de acces. În apropiere se află un stand de biciclete în care pot fi plasate temporar până la 20 de biciclete.

Excursii virtuale la Pecica

Pentru ca vizitatorii să cunoască mai bine ferma de bivoli, orașul Pecica și împrejurimile, în sala de prezentare a Centrului de Vizitare se află două mese interactive care prezintă digital fotografii și filme la rezoluție înaltă.

Un punct de atracție special este posibilitatea de a se efectua excursii virtuale: vizitatorii utilizează o bicicletă interactivă care, prin pedalare, generează electricitatea necesară derulării pe ecran a traseelor de biciclete existente în Parcul Natural Lunca Mureșului. Cei care au gândit proiectul complex al Fermei de bivoli, ca obiectiv de informare asupra necesității utilizării de energii ecologice și de conservare a specificului natural al Luncii Mureșului, au folosit efectul unei așa-zise benzi Moebius (structură geometrică cu o singură față), instalată în încăperea principală a complexului. Această bandă care poate fi folosită de 10-15 persoane simultan subliniază ideea de perpetuă înnoire a ciclului natural.

Pentru a sublinia tradițiile locale, în interiorul Centrului de vizitare a fost instalat un cuptor care redă etapele pregătirii Pitei de Pecica, un adevărat brand al orașului.

Succesul proiectului a dus la dezvoltarea fermei

Succesul de care s-a bucurat complexul Fermei de bivoli, materializat și prin cei peste 2500 de turiști care au vizitat ferma în primul an, a condus la etapa a doua a celui de al doilea proiect, axată pe dotări și infrastructură. A fost realizat un drum de acces la fermă, au fost amenajate trotuare, spații verzi, alei, un umbrar pentru băncile existente și un sistem de irigare. Sistemul de supraveghere foto-video a fost extins. Au fost amenajate locuri de joacă pentru copii, au fost amplasate coșuri de gunoi și a fost achiziționat un tractoraș pentru tuns iarbă și accesorii. Pentru desfășurarea de activități culinare tradiționale, în ambientul natural în care este realizată ferma, pavilionul a fost dotat cu zece mese, 20 de bănci, ceaune, mobilier și dotări de bucătărie.

Alături de bivoli, la fermă au fost aduse și alte animale – măgari, capre, oi, cai, ponei și chiar și câini de pază speciali, dintr-o rasă de ciobănesc din Ungaria.

Foto: Arhiva fermei

Ferma de bivoli a pus Pecica pe harta turistică a României

La ora actuală, Ferma de bivoli din Pecica este deja inclusă în rândul obiectivelor turistice din județul Arad care atrag vizitatori atât din țară, cât și din străinătate.

„Cu ajutorul Fermei de Bivoli și a Centrului de Informare am reușit să punem orașul Pecica pe harta turistică a județului Arad. Am devenit cunoscuți în întreaga regiune și am primit mai multe grupuri străine, cu toții fiind încântați de cele văzute. Locația fermei este ideală: la doi pași de centrul orașului, vizitatorii se pot relaxa într-un mediu liniștit, în vecinătatea Parcului Natural Lunca Mureșului. Este locul favorit de ieșire al familiilor din oraș, primim în mod regulat clase de elevi, dar și turiști de toate vârstele. În acest moment, avem la fermă cinci bivoli adulți și patru viței. Suntem mulțumiți de impactul proiectelor realizate împreună cu Mórahalom. Avem mai multe idei pe care dorim să le punem în practică în anii următori pentru a dezvolta turismul local, pornind de la tradițiile, obiectivele și gastronomia pecicană.”

Petru Antal
Foto: Arad24.net

Vizita unor grupuri organizate de turiști care ajung la fermă cu autocarele a devenit o obișnuință. Aceștia își scriu impresiile despre ceea ce au văzut în cartea de oaspeți de la fermă. Iată câteva dintre mesajele acestora:

„Am luat parte astăzi la reuniunea transfrontalieră a primarilor din județele Arad și Bekes. Programul de colaborare transfrontalieră RO-HU lansat recent va produce beneficii pentru zonă și comunitățile din cele două părți ale frontierei Româno-Ungare. Felicitări și mult succes!” – Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României în Ungaria, 17.11.2016

„Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj Napoca consideră că a fost frumos aici. Studenții prezenți la concursul anual al studenților arhitecți 2017 mulțumesc pentru oportunitatea de a vizita aprofundat primul muzeu digital din România! Felicitări!” – Asociația Studenților Arhitecți Cluj, 4.03.2017

„Vă mulțumim pentru deosebita primire. Ați fost gazde excelente pentru noi, profesori și elevi de la Școala Gimnazială Livada. Ați dovedit că și în România se pot organiza ferme în care animalele nu sunt chinuite, ci îngrijite cu atenție. Centrul construit este superb proiectat, la fel și prezentarea locurilor din Pecica. Mulțumim pentru turul orașului, pentru ospitalitate și pentru că ați demonstrat că modelul european poate fi implementat și în țara noastră.” – Profesorii și elevii Școlii Gimnaziale Livada, 11.11.2016


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Arad24.net în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Trocan
Sorin Trocanhttp://arad24.net
Sorin Trocan are o experiență de peste trei decenii în presă. A debutat în 1984 în revista „Forum studențesc” din Timișoara, unde, în perioada 1986-1987, a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct. Înainte de decembrie 1989 a colaborat cu mai multe reviste studențești. În 1991 a făcut parte din echipa care a fondat revista „Știrea” din Arad, al cărei redactor-șef a fost până în anul 1994. A fost corespondent pentru Arad al „Evenimentului zilei” (1992-2007). A activat în calitate de corespondent al unor posturi de radio și TV: Radio Timișoara, Studioul TVR Timișoara, Analog TV etc. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații locale, regionale și centrale, cu agenții de presă, iar actualmente este Senior Editor al site-ului www.arad24.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.